Одржана конференција за новинаре поводом тренутне епидемиолошке ситуације у РС, 6.3.2018.


У Институту за јавно здравство РС данас је одржана конференција за новинаре поводом тренутне епидемиолошке ситуације у РС на којој су учестовали др Љубица Јандрић, начелница Службе за епидемиологију, Јања Бојанић помоћник директора за медицинске послове те директор Института др Миодраг Марјановић.

Др Јандрић је изјавила да су у Институту потврђена два обољела пацијента од малих богиња који нису међусобно повезана и нису животно угрожени.Ријеч о особи од 25 година из Источне Илиџе које ради у угоститељству и није вакцинисано, док је други обољели једногодишње дијете са подручја Власенице које је, због здравствених проблема, средином фебруара боравило у Клиничком центру у Београду. 
Сви који су били у контакту са обољелим стављени су под здравствени надзор, рекла је Јандрићева и додала да је дијете крајем фебруара навршило годину дана и није могло бити вакцинисано према обавезном календару вакцинисања. Јандрић је додала да се дијете, према расположивим информацијама, тренутно осјећа боље. 

Ова два случаја су појединачна, односно спорадична и тако их класификујемо. Ако будемо имали два или више повезаних случајева, онда се пријављује епидемија и то је пријављује матични дом здравља у општини гдје се особа лијечи, појаснила је Јандрић и нагласила да ће се ситуација пратити и да ће јавност редовно бити упозната о свим новим информацијама. 

Помоћник директора за медицинске послове у Институту Јања Бојанић истакла је да је проценат од 95 одсто вакцинисаних становника задовољавајући за колективни имунитет, због чега не би требало да дође до епидемије.  Она је упозорила да је, нажалост, у посљедњих шест-седам година евидентан пад вакцинације у Републици Српској, те појачано дјеловање тзв. антивакциналног лобија.

Бојанић је навела да је у Српској у 2017. години обухват вацинисања дјеце био 84 одсто у првој дози вакцине, у ревакцинацији 86 одсто, док је у 2016. години износио 74 одсто код прве вакцине, те 84 одсто код ревакцинације. 

Она је апеловала на родитеље чија дјеца улазе у период вакцинације да их одведу на вакцину, јер је то једино исправно што могу учинити. 

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Миодраг Марјановић изјавио је новинарима да антивакцинална кампања грађане доводи у незгодну ситуцију, односно до повећања броја обољелих и смртности. 

Често апелујемо на родитеље, али антивакцинални лоби својим изјавама побија сав наш труд. Број обољелих у Србији је алармантан, морамо озбиљније кренути са вакцинацијом и морамо имати најмање 95 одсто обухват дјеце вакцинама", рекао је Марјановић. 

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1972
Датум објаве: 06.03.2018.