Свјетски дан хране, 16. октобар
Свјетска организација за храну и пољопривреду (FAO) сваке године слави 16. октобар - Свjетски дан хране, дан када је ова организација основана 1945. године. Колективно дјеловање у 150 земаља широм свијета, на 50 језика, чини Свјетски дан хране једним од најславнијих дана календара Уједињених нација. Стотине догађаја и активности на терену окупља владе, општине, предузећа, институције, невладине и хуманитарне организације, медије, јавност, и младе. Они промовишу активности усмјерене на подизање свијести и промјене пракси цјелокупног свјетског становништва у циљу превенцијеглади и повећања једнакости и правичности у приступу адекватним количинама здравствено безбједне и нутритивно вриједне хране, на правилан приступ у производњи и преради хране са циљем очувања планете и унапређења здравља становништва.
Обиљежавање Свјетског дана хране у Републици Српској активно се проводи од 2005. године уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и других институција и организација у Републици Српској.
Свјетски дан хране, 16. октобар 2024. године, обиљежава се под слоганом „Право на храну за бољи живот и бољу будућност“
Када кажемо ријеч храна у ширем смислу подразумијевамо:
- разноликост, будући да људско тијело за правилна раст и развој и очување здравља захтијева унос разноврсних намирница из пет основних група;
- исхрану, будући да правилна исхрана подразумијева унос адекватне количине хране прилагођен нашим дневним енергетским потребама и потребама у хранљивим материјама, и без хране нема ни исхране, зато што нам храна даје хранљиве материје;
- приступачност, подразумијева једнакост и правичност у обезбјеђењу лаког приступа здравствено безбједној и нутритивно вриједној храни од њиве до трпезе;
- и безбједност, подразумијева да храна којом се хранимо треба бити здравствено безбједна.
Према подацима Организација за храну и пољопривреду (енгл. Food and Agriculture Organization) и Свјетске здравствене организације преко 2,8 милијарди људи у свијету не може себи да приушти адекватну исхрану. С друге стране посматрано, 2,8 милијарди људи на свијету је због тога изложено ризику за развој неког од облика потхрањености као што су смањена тјелесна маса, заостајање у расту, недостатак микронутријената и гојазност, који су данас присутни у већини земаља и јављају се у свим социо-економским класама друштва. Разлози за неадекватну исхрану су вишеструки, а међу њима се најчешће препознају немогућност куповине разноврсне хране из економских разлога, ограничена доступност одређене врсте хране или уопште хране, одабир јефтиније опције приликом избора хране, при чему је то обично енергетски густа и нутритивно сиромашна храна или пак одсуство адекватних информација у вези са правилним избором хране уз присуство окружења које промовише енергетски густу и нутритивно сиромашну храну подстичући становништво на погрешне изборе.
У сарадњи са предшколским и школским установама у Републици Српској ове године ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске обиљежиће Свјетски дан хране организовањем интерактивних радионица за родитеље и васпитно-образовне раднике усмјерене на унапређење нутритивне писмености и повеђање знања у погледу прављења бољих избора приликом куповине хране/намирница и избора исправнијих техника за припрему и чување хране. Надаље, активности ће бити усмјерене на рад у локланим заједницама са циљем повећања знања и промјене ставова и пракси у погледу пружања услуга у области исхране и савјетовања у исхрани на примарном нивоу здравствене заштите са посебним акцентом на повећању нутритивне и здравствене писмености свих популационих група. Активности ће бити усмјерене и на подизање свијести о значају ограничавања рекламирања енергетски густе и нутритивно сиромашне хране, стандардизацији исхране у школама и праћењу примјене стандрада и норамтива исхране у предшколским установама. Активности су почеле у септембру, у сусрет обиљежавању Свјетског дана хране, и биће настављене током 2024. и 2025. године кроз низ активности у више од 30 локланих заједница и у 30 одабраних предшколских/школских установа кроз имплементацију Програма предшколске установе/школе пријатељи правилне исхране - ПУППИ.
Детаљније о активностима обиљежавања Свјетског дана хране 2024. године и провођењу Програма предшколске установе/школе пријатељи правилне исхране током 2024. године и 2025. године, као и све едукативне и промотивне материјале можете потражити на facebook и instagram страници Института или на нашој званичној страници
https://www.phi.rs.ba/index.php?view=kategorija&id=50.
Више о Свјетском дану хране 2024. прочитајте на службеној страници на којој се налази и позив за учествовање у такмичењу за најбољи постер који представља овогодишњу тему Свјетског дана хране за дјецу и младе узраста од 5 до 19 година. Позив је отворен до осмог новембра 2024. године.
За више информација погледајте на страници и у прилогу који се налази испод
https://www.fao.org/world-food-day/en
https://www.fao.org/world-food-day/events/en
https://www.fao.org/world-food-day/contest/en.
Нека Свјетски дан хране буде Ваш дан (#WorldFoodDay - YOUR day). Придружите се позиву тако што ћете организовати догађај или активност или показати како предузимате акцију. За више информација можете контактирати на: World-Food-Day@fao.org
У оквиру јуниорске школске скупштине Свјетског дана хране на Свјетском форуму хране регистрација је завршена, али се још увијеек можете придружити стриму уживо на fao.org гјде ваши ученици могу да се друже са међународним лидерима у области хране, омладинским активистима и херојима хране кроз приче, музику, квизове и игре. То је догађај који ће гарантовано инспирисати акцију за одрживу будућност и за безбједну храну. http://www.fao.org/webcast/home/en/item/6769/icode/.
Припремила: доц. др Драгана Стојисављевић, супспецијалиста дијетотерапије у Служби за хигијену
Број отварања: 436
Датум објаве: 15.10.2024.