Појава нових обољелих и пријава епидемије морбила на подручју града Источно Сарајево, 14.3.2018.


Након пријаве два пацијента обољела од морбила у Републици Српској (Власеница и Источно Сарајево) почетком марта, анализом три узорка достављена 13.3.2018. год. из болнице Касиндо у Источном Сарајеву у Институту за јавно здравство Републике Српске, за још три пацијента потврђено је да су позитивни на вирус мобила.

Ради се о пацијентима који су рођени 2016, 1993. и 1992. год.


На основу пријава достављених Институту, у Источном Сарајеву потврђена су три повезана случаја и један појединачни. Имајући у виду наведену чињеницу, Дом здравља Источно Сарајево данас је и пријавио епидемију морбила на подручју Града са укупно 4 обољелих.

Институт је у сарадњи са Регионалним центром у И. Сарајеву успоставио контакт са свим релевантним институцијама и породицом обољелих и предузете су све потребне мјере за рано откривање обољелих и спречавање ширења епидемије.

У циљу што боље контроле, спречавања појаве обољелих и сузбијања ширења епидемије, једина и најефикаснија мјера је вакцинација МРП вакцином. 
С тим у вези, неопходна је провјера вакциналног статуса дјеце и омладине према обавезном календару, и сви који нису вакцинисани или су непотпуно вакцинисани, потребно је да се вакцинишу МРП вакцином у вакциналним центрима припадајућих домова здравља у Републици Српској.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1582
Датум објаве: 15.03.2018.