Свјетски дан здравља, 7. април


“Здравље за све” водећа је визија Свјетске здравствене организације (СЗО) већ више од 7 деценија и основа за универзалну покривеност здравственом заштитом. Остварење права на здравствену заштиту за све људе на највишем могућем нивоу је један од основних принципа дјеловања СЗО. Данас, у 21. Вијеку, заједнички циљ СЗО и њених чланица је континуирано унапређење здравља свих људи и осигуравање здравствених услуга без суочавања са финансијским и другим потешкоћама.


Универзална здравствена покривеност је циљ којем се тежи. Земље које улажу у универзалну здравствену покривенсот добро улажу у свој људски капитал. Посљедњих деценија, универзална здравствена покривеност се јавила као кључна стратегија за напредак здравствених циљева и циљева ширег развоја. Не само да приступ основној здравственој и финансијској заштити  побољшава здравље људи и продужава животни вијек, већ  штити земље од епидемија, смањује сиромаштво и ризик од глади, креира послове, покреће економски раст и унапређује родну равноправност. Неке земље, укључујући Републику Српску, су већ оствариле значајан напредак  у погледу универзалне здравствене покривености.  Али половина свјетске популације још не може да добије потребне здравствене услуге.  Чак и са остварењем одрживих циљева развоја (Sustainable Development Goals), до 2023 године ће бити милијарду људи који не остварују универзалну здравствену покривенсот.

Кључне поруке Свјетске здравствене организације за Свјетски дан здравља су:

  • Универзална здравствена покривеност се тиче осигурања да сви људи могу добити квалитетне здравствене услуге, гдје год и кад год су им потребне, без суочавања са финансијским потешкоћама.
  • Здравље је људско право. Нико не би требало да бира између доброг здравља  и других животних потреба.
  • Универзална здравствена покривеност је кључ за здравље и благостање људи.
  • Изводљива је универзална здравствена покривеност. Неке земље су оствариле напредак. Њихов изазов је одржавање покривености како би се испунила очекивања људи.
  • Све земље ће приступити универзалној здравственој покривености на различите начине: не постоји један начин за све. Али свака земља може нешто учинити да унаприједи  универзалну здравствену покривеност.
  • Креирање здравствених услуга које су заиста универзалне захтијева прелазак са дизајнирања здравствених система око болести и институција према здравственим службама дизајнираним за и око људи.
  • Свако – појединци, заједнице, градови, здравствени стручњаци,  организације цивилног друштва, медији, владе – могу учествовати на путу према универзалној здравственој покривености, учешћем у разговору о универзалној здравственој покривености.

“Универзално” у универзалној здравственој покривености значи “за све”, без дискриминације, не остављајући никог по страни. Свако свугдје има право да користи потребне  здравствене услуге , а да не упадне у сиромаштво користећи их.

Ево неколико чињеница и података о данашњем стању универзлане здравствене покривености:

Бар половина свјетске популације тренутно не може да добије основне здравствене услуге. Скоро 100 милиона људи је гурнуто у крајње сиромаштво, присиљено на преживљавање са само $1.90 или мање дневно, јер сами морају да плаћају здравствене услуге. Преко  800 милиона људи (готово  12% свјетске популације) потрошило је најмање 10% кућног буџета на здравствене трошкове за себе, болесно дијете или другог члана породице. Имају тзв.  “ катастрофалне трошкове”. Увођење катастрофалних издатака за здравље је глобални проблем. У богатијим земљама у Европи, Латинској Америци и дијеловима Азије, које су достигле висок ниво приступа здравственим услугама, све већи број људи троши најмање  10% кућног буџета на здравствене трошкове.

Веома често постоји погрешно разумијевање универзалне здравствене покривености. Универзална здравствена покривеност значи да сви људи и заједнице примају потребне здравствене услуге без суочавања са финансијским потешкоћама. Универзална здравствена покривеност сваком омогућава приступ услугама које се баве најважнијим узроцима болести и смртних случајева и осигурава да је квалитет тих услуга довољно добар да побољша здравље људи који их примају.

Универзална здравствена покривеност не значи бесплатну покривеност за све могуће здравствене интервенције, без обзира на трошак, јер ниједна земља не може пружати све услуге бесплатно на одрживој основи. Универзална здравствена покривеност не подразумијева само осигурање минималног пакета здравствених услуга, већ и прогресивне експанзије покривености и финансијске заштите усљед доступности више ресурса.  Универзална здравствена покривеност није само медицински третман за појединце, већ садржи  и услуге за цијелу популацију, као што су кампање јавног здравства – на примјер додавање флуориде  у воду  или контролисање размножавања комараца који носе вирусе који могу изазвати болести. Универзална здравствена покривеност не подразумијева само здравствену заштиту и финансирање здравственог система земље. Обухвата све компоненте здравственог система: здравствене системе и пружаоце услуга здравствених система који пружају здравствене услуге људима, здравственим  установама и  комуникационим мрежама, здравственим технологијама, информационим системима, механизмима за осигурање квалитета  и управљању и законодавству.

Извор: http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2018/campaign-essentials/en/ 

Прилагодила: др Стела Стојисављевић, Служба социјалне медицине са организацијом и економиком здравства
Број отварања: 1422
Датум објаве: 03.04.2018.