У Требињу одржана панел конференција поводом Свјетског дана безбједности хране


У Требињу је данас у организацији ЈЗУ Института за јавноздравство Републике Српске и Канцеларијe СЗО у БиХ одржана панел конференција посвећена Свјетском дану безбједности хране, који се обиљежава 7 јуна.


Доц. др Драгана Стојисављевић, супспецијалиста дијетотерапије у Институту за јавно здравсво Републике Српске и национални координатор за питање исхране и гојазности Републике Српске изјавила је новинарима прије почетка конбференције да закони и подзаконски акти како у Републици Српској, тако и на нивоу цијеле БиХ дефинишу процес контроле и безбједности хране која се производи у РС, али и у БиХ.  На основу оног што се тренутно контролише можземо бити задовољни, изјавила је др Стојисављевић и додала да је храна која се налази на нашем тржишту у навјећем проценту безбједна.

Академик Ново Пржуљ, професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци навео је да, од укупног обрадивог земљишта у Републици Српској, 50 % се не обрађује. Посебно је нагласио да је прошђле године за девет мјесеци увезено хране у вриједности 3,6 милијарди евра, док је извезено хране у вриједности од 800 милиона евра. Додао је да пољопровреда јесте опотерећена многим проблемима и да Влада Републике Српске улаже огромне напоре за помоћ пољопривреди, међутим не може се све буџетом ријешити. Професор Пржуљ је истакао да прозвођачи треба да примјењују нове технологије гајења, узгајати нове биљне врсте, чувати земљиште и додао да ми немамо културу чувања земљишта. Наука мора да се уважава, а наши произвиођачи то тешко примјењују, закључио је Пржуљ.

Мирза Пало, стручни сарадник СЗО - канцеларија у БиХ изјавио је да је са аспекта здравља, безбједност хране  на високом нивоу, али да је оно што више брине утицај прекомјерене количине хране која нам је доступна и количина процесуиране хране, што доводи до појачаног развоја хроничних незаразних болести, кардиоваскуларних обољења, дијабетеса, карцинома, што се највише одражава у зрелом добу.

Шеф канцеларије Организације за храну и пољопривреду у БиХ Владо Пијуновић истакао је да се оваквим конференцијама жели показати колико је важна храна коју производимо, конзумирамо и дистрибуишемо да буде здрава и сигурна са свих аспеката. Додао је да смо свјесни колико климатске промјене утичу на производњу хране и да покушамо да све актере у ланцу „од фарме до стола“ направимо свјесним и одговорним.

Данас су на конференцији представљена два панела - на првом је било ријечи о одговорној потрошњи, производњи хране, добром здравњу и благостању, а у другом је представљен Водич за исхрану за одраслу популацију у Републици Српској. Конференцији су присуствовали представници СЗО - Канцеларија у БиХ, Организације за храну и пољопривреду у БиХ, Завода за јавно здравље ФБиХ, општинских инспекција херцеговачке регије те представници школских и предшколских установа.




Број отварања: 728
Датум објаве: 02.06.2025.