У Бањалуци се одржава дводневна едукативна радионица из области имунизације, 12.4.2018.


Институт за јавно здравство РС у сарадњи са канцеларијама УНИЦЕФ-а и СЗО у БиХ те уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади РС организовао је дводневну едукација из области имунизације за педијатре, епидемиологе и специјалисте породичне медицине који обављају послове у вези са имунизацијом дјеце у Републици Српској.

Циљ радионице је унапређење знања учесника, које се односи како на освјежавање знања из основа вакцинологије, тако и на актуелна дешавања у свијету у вези са програмима имунизације и праксе у развијеним земљама, надзор над нежељеним догађајима, глобално тржиште вакцина и кретање болести које се могу превенирати вакцинама.


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је новинарима да је невакцинисање дјеце један од горућих и великих проблема у стварању здравог окружења и здраве популације. Истакао је да присутни здравствени професионалци ту да разбију страхове родитеља, који из својих бојазни и бриге за будућност дјетета праве грешке које касније могу имати озбиљне посљедице.
Додао је да је у марту ове године забиљежен двоструко већи број вакцинисаних против морбила у односу на исти мјесец прошле године. Нажалост, морало је да се дође до оболијевања да би људи схватили шта су урадили и који ризик наносе здрављу свога дјетета, а посебно и здрављу све друге дјеце која нису вакцинисана, истакао је Богданић. 

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Миодраг Марјановић је нагласио да родитељи у Српској треба да буду мирни и без бриге, додавши да се у Српској користе вакцине као и у ЕУ и да свака серија вакцина пролази ригорозне контроле страних и домаћих лабораторија. 
Марјановић је подсјетио да је у Српској прије три године било више од 4.000 обољелих од морбила и да није било смртних случајева, те је додао да је у Србији број обољелих премашио 4.000 и да је било смртних случајева. 
Када је ријеч о морбилама, навео је он, у сваком животном добу грађани могу бити вакцинисани, те могу провјерити вакцинални картон у свом вакциналном центру. 
Он је навео да је сваки вакцинални центар дужан да пријави свако одбијање вакцинисања, додавши да је на инспекцијским органима да даље предузимају мјере које закони налажу. 

Професор Института за имунологију Универзитета у Антверпену Пјер Ван Дам, који се тридесет година бави изучавањем вакцина и имунизације, истакао је важност вакцинације у заштити становништва од заразних болести. 
Он се осврнуо на појаву морбила, али и других болести у региону и Европи и нагласио да се успјешним програмом имунизације жели спријечити појава таквих болести и да се подложност и рањивост становништва претвори у заштиту. 
Вакцине су безбједне и најбоље што родитељи могу да ураде за своју дјецу јесте да их вакцинишу и на тај начин заштите, а ми ћемо на забринутост родитеља одговорити едукацијом здравствених радника да би комуницирали са родитељима на прави начин, рекао је Ван Дам. Истакао је да је проценат људи који одбијају вакцинацију у Белгији мањи од један одсто и да је покривеност имунизацијом 96 одсто. 

Имунолог Универзитетске дјечије болнице Тиршова из Београда Срђа Јанковић рекао је да едукација из области имунизације у Бањалуци спада међу најзначајније подухвате из области јавног здравља.  Љекар је и даље особа од највећег повјерења, када је већина родитеља у питању и највећи број родитеља још слуша савјет педијатра и свог љекара. Од кључног је значаја да сви љекари разумију имунологију и имунолошке основе вакцинације, казао је Јанковић. 
Он је навео да је према званичним подацима Института за јавно здравље "Батут" у Србији у актуелној епидемији морбила забиљежено 13 смртних случајева и додао да се ситуација поправља, повјерење се враћа, обухват имунизације расте, али да остаје горак осјећај да све то није морало уопште да се догоди и нико од нас се не осјећа побједником зато што смо сада почели да мијењамо слику. Јанковић је нагласио да све вакцине пролазе потпуно исте контроле безбједности код надлежне европске агенције, а затим и код националних агенција и да су безбједне.  Све вакцине које се користе овде су регистроване у ЕУ и прошле су контролу Европске агенције за лијекове. Нећемо никада примати вакцине које нису прошле све безбједносне провјере, то би било апсолутно неприхватљиво, истакао је Јакновић.

На радионици су предавања одржали Пјер Ван Дам, професор Института за имунологију Универзитета у Антверпену, др Срђа Јанковић, имунолог Универзитетске дјечије болнице Тиршова из Београда, др Драгослав Поповић, међународни здравствени консултант, др Боса Ђајић, педијатар, те епидемиолози из Института.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1249
Датум објаве: 12.04.2018.