Епидемија морбила проглашена и у Бањалуци, 3.5.2018.


Дом здравља Бањалука пријавио је 3.5.2018. године епидемију морбила на територији града Бањалука. Епидемија је проглашена због ширења морбила међу штићеницима ЈУ Дом “Рада Врањешевић” Бањалука, укупно девет обољелих. 


Први случај међу штићеницима ЈУ Дом “Рада Врањешевић” пријављен је Институту за јавно здравство Републике Српске 24.04.2018. године. Радило се о пацијенту код којег су се симптоми јавили 20.04.2018., а хоспитализован је у Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске 23.04.2018. године. Морбили су потврђени лабораторијски 30.04.2018. Пацијент је отпуштен са болничког лијечења и стабилног здравственог стања. Пацијент није вакцинисан МРП вакцином.

Представници хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука су 24.04.2018. спровели епидемиолошко анкетирање и истраживање у Дому “Рада Врањешевић”, након чега су, уз препоруку Института за јавно здравство Републике Српске, проведене противепидемијске мјере, које су укључивале провјеравање вакциналних статуса свих штићеника као и запослених у Дому те вакцинисање невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних, појачано провођење хигијенских мјера и мјера контроле инфекције. Такође, препоручено је јављање доктору код сваке сумње на оболијевање од морбила, односно изолација обољелих. 

Након пријаве првог обољелог, још осам штићеника Дома су добили симптоме морбила, сви из ближег контакта са првим обољелим. Шест је тренутно хоспитализовано у Клиници за инфективне болести, а двоје имају благе симптоме те су изоловани од осталих штићеника Дома у посебној просторији. Од осморо новообољеле дјеце, шесторо није било вакцинисано, а двоје је било непотпуно вакцинисано против морбила прије појаве ове болести у Дому „Рада Врањешевић“.

Сва обољела дјеца су стабилног здравственог стања и без компликација. Препоручене хигијенско епидемиолошке мјере у Дому се и даље проводе, а штићеницима је препоручено да за сада не похађају наставу у својим школама.

Укупан број обољелих у Републици Српској тренутно је 31. 

 

Припремиле: др Ј. Аћимовић, спец. епидемиолог; М. Мрђа, ПР

 
Број отварања: 1965
Датум објаве: 03.05.2018.