Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 18.5.2018.


У периоду од 06. 03. до 18. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 42 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 20, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.


Од последњег ажурирања (15.05.2018) у Институт за јавно здравство Републике Српске пристигло је још пет пријава оболијевања од морбила. Свих пет случајева су из града Бања Лука, и ради се о три одрасле особе и двоје дјеце. Двоје обољелих је невакцинисано, двоје је непознатог вакциналног статуса, а једно дијете је потпуно вакцинисано и за њега још није сигурно да се ради о морбилима (лабораторијско тестирање је у току).

Од укупног броја обољелих, 31 је у току болести било хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетски клинички центар Републике Српске, од којих је четворо тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ РС. Сви остали су отпуштени са болничког лијечења.  

Од укупног броја обољелих, већина је у узрасним  групама 2 - 5 година и 15-19 година. 

Дом здравља Бањалука је 03.05.2018. године пријавио епидемију морбила на територији града Бањалука. Епидемија је проглашена због ширења морбила међу штићеницима ЈУ Дома “Рада Врањешевић” Бањалука. У последњих седам дана није било нових обољелих од морбила у Дому Рада Врањешевић.

Од укупног 42 обољелих од морбила у Републици Српској, 40 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или су непознатог вакциналног статуса.

Надлежне здравствене установе, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске, проводе мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије (пријава обољења, лијечење и изолација обољелих, лабораторијска потврда, епидемиолошко испитивање и анкетирање обољелих, надзор над контактима, провјера вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинација невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу, пооштрен санитарно - хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине, здравствено просвјећивање и редовно информисање путем медија итд). Институт је свим домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које се требају спроводити у циљу благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила и спречавања ширења болести и овим путем апелујемо да се стриктно придржавају препоручених мјера.

Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

 

Припремила: мр сц. др Јела Аћимовић, спец. епидемиолог
Број отварања: 676
Датум објаве: 18.05.2018.