Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 41. недјеља 2018. (8.10-14.10.2018)


У 41. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2816 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 451. У болницама у Републици Српској у овој седмици није пријављен ниједан случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која је захтијевао хоспитализацију.


Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), активност вируса инфлуенце је на вансезонском нивоу и ниједан узорак досад није био позитиван на вирусе инфлуенце.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

 

Извјештај припремила: Др сц. мед. Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију

 

 
Број отварања: 1042
Датум објаве: 18.10.2018.