Вакцинација против грипе, конференција за новинаре 30.10.2018. год.


Вакцинација против грипа у Институту за јавно здравство РС почеће у 1. новамбра. Начелница Службе за епидемиологију др Нина Родић Вукмир изјавила је на данашнјој конференцији за новнаре да је Институт у сарадњи са Фондом здравственог осигурања РС обезбиједио је 15.000 доза бесплатних вакцина за осјетљиве категорије. Додала је да је Институт набавио и 1600 доза комерцијалних вакцина и пацијенти који се желе вакцинисати према личном избору могу то учунити сваки радни дан од 8 до 14 часова у Институту, по цијени од 18КМ.


Др Јела Аћимовић указала је на значај правовремене вакцинације, јер је потребно најмање двије седмице након вакцинацинације  да се развије заштита.

Додала је да право на бесплатну вакцину против грипа имају: пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести, пацијенти који су лијечени кардиохирушким методама  лијечења, ХИВ позитивне особе и обољели од АИДС-а, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фибриозе плућа.

Такође, право на бесплатну вакцину имају запослени на инфективним клиникама, и јединицама интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са хемотерапијом и домови за лица са посебним потребама.

Вакцинација се препоручује свим особама и дјеци старијој од шест мјесеци, посебно хроничним болесницима, особама старијим од 65 година, запосленима у службама од јавног значаја као што су просвјета, полиција и комунална предузећа.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 971
Датум објаве: 30.10.2018.