Додјела првих рјешења о упису у Регистар додатака исхрани, 5.11.2018. год.


У Институту за јавно здравство РС данас су и званично уручена прва рјешења о упису у Регистар додатака исхрани. Рјешења за прве три фрирме "Абелафарм", "Инфармко" и "Атако" уручили су представници Министарства здравља и социјалне заштите и Института за јавно здравство РС.


Директор Института Миодраг Марјановић рекао је да је процес верификације ових производа почео прије неколико мјесеци. Сада са правом можемо рећи да наши грађани конзумирају здраве одређене производе те да су састојци који се налазе на декларацији провјерени и доказани. Додао је да је верификација производа и упис у Регистар додатака исхрани дуготрајан процес који ће се одвијати у сарадњи Института, ресорног министарства и инспекције на терену. 

Виши стручни сарадник за јавно здравство у Министарству здравља и социјалне заштите РС Славица Кречар рекла је да је министарство у складу са законом донијело правилнике о регулисању области дијететских производа. Она је истакла да су у тим регистрима наведени начини уписа и брисања из регистра, начин вођења регистра, као и стављање на тржиште ове хране. 

Магистра фармације у Институту Мирјана Ђермановић истакла је у обраћању новинарима да је велик значај увођења процедуре регистрације ових производа, који су се до сада на тржишту Републике Српске налазили без адекватне контроле. Ови производи могу да реагују са одређеним лијековима који се користе, а сами имају различите контраиндикације и нежељена дејства, тако да је о свему томе неопходно водити рачуна, рекла је Ђермановићева и додала да је у Републици Српској први пут донесна законска регулатива у овој области. 

Генерални директор компаније "Абелафарм" Давор Корчок изразио је задовољство урученим рјешењем јер је напоккон уведена процедура регистрације дијететских суплемената која ће обезбиједити да се у апотекама налазе само регистровани и безбједне производи. Дијететски суплементи имају доста контраиндикација и веома су битне едукације здравствених радника за ову групу производа, нагласио је Корчок.

 

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1324
Датум објаве: 06.11.2018.