Нови смртни случај од грипа у Републици Српској, 24.1.2019. год.


Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је Институту за јавно здравство Републике Српске да је још један пацијент, који је био позитиван на вирус грипа A(H1)pdm09, преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Особа је била старије животне доби, и имала више коморбидитета хроничних незаразних болести.


Из болница у Републици Српској нам је пријављено да су у прве три недјеље 2019. године због тешких акутних респираторних инфекција хоспитализоване 74 особе. Од пацијената који су тестирани, 33 су била позитивна на вирус A(H1)pdm09, док је један позитиван узорак био са примарног нивоа здравствене заштите из групе обољења сличних грипу.

Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију у Републици Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације. У току је прикупљање података из свих здравствених установа у Републици Српској за четврту недјељу који ће јавности бити доступни почетком сљедеће седмице.

 

Припремила: МИлка Мрђа, ПР
Број отварања: 1024
Датум објаве: 25.01.2019.