Грипа-епидемиолошка ситуација, 28.1.2019. год.


Институту за јавно здравство Републике Српске данас је пријављено да је у периоду од 25. до 27.1.2019. године пет пацијената преминуло од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је четири, а општа болница Зворник једног преминулог пацијента који су били позитивни на вирус А(H1)pdm09. Ради се о особама средње и старије животне доби.


Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију у Републици Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације. У току је прикупљање података из свих здравствених установа у Републици Српској за четврту недјељу који ће јавности бити доступни сутра.

Активност вируса инфлуенце је у порасту у већини земаља у сјеверној хемисфери и регистрована је циркулација вируса инфлуенце А и Б. Подаци из 104 земље које су званично пријавиле податке, показују да од тестираних узорака који су били позитивни на инфлуенцу, највише је оних позитивних на тип А (98,3%).

Сојеви вируса инфлуенце који су засад доминантни и који тренутно циркулишу у сјеверној хемисфери по досадашњој генетској карактеризацији управо одговарају сојевима садржаним у вакцини. То је веома значајан податак у погледу превенције ове болести и користи које имају сви који су се вакцинисали ове године.

Подсјећамо још једном да је, због дужег боравка у затвореном простору и/или мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд.) неопходно примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Препоручује се редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кихања и кашљања, као и често провјетравање просторија.

У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (домови за старија лица, домови за лица са инвалидитетом итд.) и поштовати препоруке установа. Трајање посјета треба свести на минимум, одлазити у посјете само уколико смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

 

Припремила: Милка Мрђа, портпарол ИЈЗ РС
Број отварања: 1149
Датум објаве: 28.01.2019.