Грипа-епидемиолошка ситуација, 13.2.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске, од почетка ове недјеље, пријављено je да су два пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је да су оба преминула пацијента била старије животне доби, са бројним коморбидитетима, код којих је потврђено присуство вируса инфлуенце типа А.


Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију у Републици Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације. У току је прикупљање података из свих здравствених установа у Републици Српској за извјештај за седму недјељу који ће јавности бити доступан у уторак.

Када су у питању обољели, уочава се значајан пад пријављених случајева све три групе инфекција (ILI, ARI, SARI). Број пријављених SARI случајева у Универзитетском клиничком центру Републике Српске је увелико смањен.

Овакви подаци најављују предстојећи пад активности вируса инфлуенце, што управо и одговара очекиваној епидемиолошкој ситуацији за период у којем се налазимо.

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1080
Датум објаве: 13.02.2019.