Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске у посјети Институту, 22.2.2019. године


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић у оквиру радних посјета здравственим установама у Републици Српској посјетио је данас Институт за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци гдје је одржан састанак са директором Миодрагом Марјановићем и начелницима служби и центара ове здравствене установе.

Министар Шеранић се информисао о пословању Института, тренутним активностима, плановима за будући рад, потешкоћама када су у питању просторни капацитети регионалних центара Института, али и у самом Институту у Бањалуци.


Министар је истакао да Институт треба да се позиционира као лидер у јавном здравству те да остварује још ближу сарадњу са свим здравственим установама како у Републици Српској тако и у региону.

Разговарано је и о измјенама у систему организације јавног здравства у Републици Српској као и о унапређењу система надзора над заразним болестима.

Било је ријечи о сталним напорима Института да одржи акредитацију постојећих  и акредитује нове методе када су лабораторије Института у питању. Директор Института упознао је министра да ова установа тренутно има 310 акредитованих метода. Он је нагласио да је Институт увијек имао веома добру сарадњу са Министарством и да се нада да ће тако остати и у будуће.

Посебна тема разговора била је  тренутна  епидемиолошка ситуација када је грип у питању, гдје су представници Института упознали министра са свим активностима које су предузете на надзору над грипом те са подацима о броју обољелих гдје се уочава даљи пад пријављених обољелих пацијената из све три групе инфекција, што одговара очекиваној епидемиолошкој ситуацији.

Министар је током посјете Институту обишао и лабораторије у службама за микробиологију и санитарну хемију гдје се информисао о великом броју узорака које лабораторије свакодневно анализирају када су у питању храна, вода и предмети опште употребе.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1755
Датум објаве: 22.02.2019.