Саопштење за јавност-морбили, 19.3.2019. године


Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати појаву и кретање заразних болести како на подручју Републике Српске, тако и на подручју Федерације БиХ, поготово након што је у Кантону Сарајево проглашена епидемија морбила, гдје је од почетка године пријављено 113 обољелих од морбила. Ово представља ризик за даље ширење морбила међу осјетљивом популацијом.


Институт за јавно здравство Републике Српске упутио је дописе домовима здравља, приватним амбулантама породичне медицине и приватним педијатријским амбулантама у Републици Српској у вези са јачањем мјера за спречавање ширења морбила у Републици Српској

Институту за јавно здравство Републике Српске, укупно у 2019. години, пријављено је и лабораторијски  потврђено да је један пацијент оболио од морбила.

Морбили су врло заразна вирусна болест, која се преноси капљичним путем. Пад квалитета колективног имунитета и пораст броја осјетљивих особа представљају пријетњу од поновног епидемијског јављања болести. Како је обухват вакцинацијом против морбила, рубеле и паротитиса (МРП) посљедњих година у Републици Српској био нижи од неопходних 95% (за 2018. годину износио је 83.4%, за 2017. годину 83% а за 2016. годину 74%), неопходно је интензивирати мјере за спречавање ширења болести.

МРП вакцина се, према програму обавезне вакцинације у Републици Српској, даје у двије дозе, са навршених 12 мјесеци и са шест година (односно пред упис у основну школу). МРП вакцина је сигурна и ефикасна и на подручју Републике Српске је у употреби скоро четрдесет година.

Поштовање календара имунизације представља проритет, без којег није могуће постићи адекватну заштиту дјеце у периоду када су најосјетљивија на инфекцију као и на компликације инфекције, нити је могуће остварити квалитетан колективни имунитет и спријечити потенцијалне епидемије.

Првенствено је потребно да дјеца добијају МРП вакцину на вријеме, а уколико постоји кашњење са вакцинацијом, пропуштене дозе вакцина треба што прије надокнадити.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1041
Датум објаве: 22.03.2019.