Дан борбе против малигнoг меланома коже


Kампања за превенцију рака коже (Еуромеланома) покренута је у Белгији 1999. године. Еуромеланома има циљ подизање свијести о раку коже, како би пацијенти на вријеме и у што ранијем стадију препознали сумњиве промјене на кожи. Ова кампања се проширила на 33 земље широм Европе. Малигни меланом је најмалигнији облик рака коже. То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30% случајева или „de novo“ на нормалној кожи. Најчешће настаје због претјераног и незаштићеног излагања сунчевим УВ зрацима, који пролазе кроз кожу и изазивају њена оштећења током времена.


Промјене на кожи се најчешће јављају на мјестима изложеним сунцу (УВА и УВБ зрацима), као што су лице, врат, леђа и екстремитети. Најчешће се јавља код особа старијих од 50 година, али може се јавити и у било ком другом узрасту. Осјетљив тип коже (типови I, II), велики број младежа или атипични младежи и породична историја рака коже су најважнији фактори ризика за настанак меланома. Особе са плавим очима, риђом или плавом косом, као и свијетлом кожом која лако изгори и тешко поцрни и на којој се јављају пјеге након излагања сунцу су под највећим ризиком од развоја рака коже. Посебан ризик имају особе које су у дјетињству имале опекотине од сунца те оне које повремено интензивно бораве на сунцу или се излажу умјетним изворима УВ зрачења. Ризик настанка меланома постоји и код тзв. обичних младежа ако су на мјестима на којима су стално изложени трењу (подручје грудњака, опасача, итд.).

Ове године покренута је кампања на европском нивоу "Борба против рака коже почиње у твојој глави". Кампања Еуромеланом 2019. је усмјерена прије свега на подизање свијести о заштити коже од сунца и вјештачких извора УВ зрачења.

Превенција рака коже

Једини ефикасан начин борбе против малигног меланома је превенција. Примарна превенција подразумијева спречавање развоја обољења прије него што оно настане и у случају карцинома коже углавном се састоји од ограничавања излагања УВ зрацима. Ношење заштитне гардеробе, избjегавање директног сунчевог зрачења између 11 и 15 часова током љета (када је УВ зрачење најаче), боравак у хладу и редовна употреба крема за заштиту представљају главна средства УВ заштите. Посебну пажњу треба посветити заштити дjеце, јер претjерано излагање сунцу током дjетињства повећава шансу за развој рака коже касније током живота. Циљ секундарне превенције је откривање карцинома коже у најранијем стадијуму што нуди могућност благовременог лијечења. Секундарна превенција се проводи самопрегледом коже, познавањем сопствених фактора ризика и посјетама дерматологу у регуларним временским интервалима. Да би се обезбједило рано лијечење, од виталног је значаја познавање знакова карцинома коже. Рак коже се може видјети, па би требало да особа прегледа своју кожу у редовним  временским интервалима да би примјетила промјене. Сви би требало да познају површину своје коже и да спроводе редовне самопрегледе. Уколико особа има било који фактор ризика за развој рака коже, требало би да прегледа своју кожу једном мјесечно, поред годишњих прегледа код дерматолога.

Потребно је провјерити кожу на мрље које:

  • Мијењају величину, боју и / или облик
  •  Изгледају другачије у односу на остали дио
  • Које су асиметричне или имају неравне границе
  •  Грубе или љуспичасте (понекад можете осјетити лезије прије него што можете да их видите)
  • Вишебојне
  • Сврбе
  • Крваре или имају исцједак
  • Изгледају бисерно
  • Изгледају као рана, али не зарастају

Ако видите два или више ових упозоравајућих знакова, не одлажите, одмах посјетите свог љекара! Кад се дијагностикује у раној фази, лијечење је могуће и то хируршком ексцизијом, док касна дијагноза може довести до ширења меланома на унутрашње органе и далеко лошије прогнозе.

Понашајте се одговорно на сунцу! 

 

Извори:

http://www.euromelanoma.org/

http://www.euro.who.int

 

Припремила: мр сци. мед. Драгана Грујић-Вујмиловић, спец. социјелне медицине

 
Број отварања: 865
Датум објаве: 13.05.2019.