Препоруке грађнима који се снабдијевају водом из бунара на поплављеним подручјима, 14. maj 2019.


Уколико користите воду из бунара за пиће, а при том је бунар био поплављен, та вода може бити здравствено неисправна, јер је дошло до мијешања са поплавном водом.
Да би се утврдило да ли је бунарска вода исправна за пиће, потребно је  лабораторијски је испитати и извршити асанацију бунара која подразумијева довођење постојећих бунара у исправно стање, у техничком и хигијенском погледу. Бунари се морају асанирати када су дотрајали, нехигијенски, неправилно постављени или оштећени, јер је вода тада подложна загађивању. 


Упутство за чишћење бунара после поплава:

•    Очистити простор око бунара: уклонити сву видљиву нечистоћу, а по потреби одстранити горњи слој земље. 
•    Ако је бунар оштећен, поправити оштећене зидове бунара и по потреби допунити глином простор између зида бунара и земље.
•    Спријечити пуњење бунара површинским водама одвођењем воде дренажним каналима.
•    Испумпати сву воду из бунара, а зидове бунара ишчеткати раствором дезинфицијенса на бази хлора, припремљеног према упутству произвођача.
•    Када се бунар поново напуни, провести поступак хиперхлорисања уз надзор стручњака хигијенско-епидемиолошких служби домова здравља/ Института за јавно здравство РС.  
•    Након проведене дезинфекције, вода се не може користити одмах, већ у складу са препоруком стручњака из хигијенско-епидемиолошких служби/Института за јавно здравство РС (минимално 30 минута), што зависи од дозе примјењеног средства.
•    Намјену воде након проведеног поступка дезинфекције, одредиће стручњаци хигијенско-епидемиолошких служби /Института за јавно здравство на основу процјене ситуације и ризика по здравље људи и животиња.
•    Приликом кориштења препарата за дезинфекцију обавезно се придржавати упутства за руковање. Спријечити доспијевање дезинфицијенса на кожу, у очи, нос и уста ношењем заштитних маски и рукавица, заштитне обуће (чизама) и одеће. Обавезно темељно опрати руке након контакта са препаратом.

За све информације, грађани се могу обратити локланим хигијенско-епидемиолошким службама домова здравља, Институту и регионалним центрима Института у Добоју, Зворнику, Фочи, Источном Сарајеву и Требињу.
 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1738
Датум објаве: 14.05.2019.