Саопштење за јавност - поплаве, 15. мај 2019.


Служба за епидемиологију ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске континуирано прати појаву и кретање заразних болести на подручју Републике Српске, а током елементарних  непогода као што су поплаве, надзор се проводи свакодневно. Институт је у сталном контакту са свим регионалним центрима (Добој, Зворник, Фоча, Источно Сарајево, Требиње) као и домовима здравља у погођеним подручјима.


Институт располаже са довољном количином опреме и средстава за дезинфекцију која се користе за превентивну и противепидемијску сврху, а која у сваком тренутку према потреби могу бити достављена домовима здравља.

На основу извјештаја домова здравља општина погођених поплавама, нема повећаног броја обољелих од заразних болести, као ни појаве заразних болести неуобичајене етиологије.

Хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља ће према актуелној ситуацији излазити на терен и проводити превентивне и противепидемијске мјере (епидемиолошко извиђање те мјере дезинфекције поплављених домаћинстава), како би се што прије санирале посљедице поплаве.

Kада је у питању снабдијевање водом, на подручју Града Бањалука није било прекида у водоснадбјевању и за сада нема потребе за ванредним узорковањем и снабдијевањем становништва цистернама воде за пиће. Остварена су редовна узорковања воде за пиће (како централних тако и локалних водоводних система) гдје су лабораторијске анализе показале да је вода безбједна за пиће.

Према прикупљеним подацима које су доставиле инспекцијске службе, проблеми и обуставе у водоснадбјевању забиљежени су на подручју општине Котор Варош, као и општина Челинац и Теслић, док су ванредне анализе воде тражене у Дервенти, Петрову, Власеници и Палама.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1073
Датум објаве: 15.05.2019.