Хигијенско-епидемиолошка ситуација у Републици Српској - поплаве, 16.5.2019. год.


ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске континуирано прати појаву и кретање заразних болести на подручју Републике Српске, а током елементарних  непогода као што су поплаве, надзор се проводи свакодневно. Институт је у сталном контакту са свим регионалним центрима (Добој, Зворник, Фоча, Источно Сарајево, Требиње) као и домовима здравља у погођеним подручјима.


На основу извјештаја домова здравља општина погођених поплавама, нема повећаног броја обољелих од заразних болести, као ни појаве заразних болести неуобичајене етиологије. Хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља ће према актуелној ситуацији излазити на терен и проводити превентивне и противепидемијске мјере (епидемиолошко извиђање те мјере дезинфекције поплављених домаћинстава), како би се што прије санирале посљедице поплаве.

Kада је у питању снабдијевање водом, на подручју Града Бањалука није било прекида у водоснадбјевању и за сада нема потребе за ванредним узорковањем и снабдијевањем становништва цистернама воде за пиће. Остварена су редовна узорковања воде за пиће (како централних тако и локалних водоводних система) гдје су лабораторијске анализе показале да је вода безбједна за пиће.

Ванредно узорковање воде обављено је још у општинама Пале и Рогатица.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1960
Датум објаве: 16.05.2019.