Одржана радионица на тему „Резултати епидемиолошког и вирусолошког надзора над инфлуенцом у сезони 2018/2019, 19.6.2019. год.


У Бањалуци је данас одржана радионица на тему „Резултати епидемиолошког и вирусолошког надзора над инфлуенцом у сезони 2018/2019“, на којој су учествоватли специјалисти епидемиологије, породичне медицине и инфектолози из неколико здравствених установа у Републици Српској. Радионицу су отворили помоћник министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Милојко Грујичић и директор Института Бранислав Зељковић.


Директор Института је у обраћању медијима апеловао да се грађани вакцинишу против грипа и да вакцинацију схвате максимално озбиљно. Додао је да су ризичне категорије најосјетљивије и да о њиме треба посебно да се поведе рачуна.

Начелник Службе за епидимиологију Института за јавно здравство Српске Нина Родић Вукмир истакла је да су у Републици Српској, у сезони грипа, од октобра прошле до 20. маја ове године, од посљедица тешке акутне респираторне инфекције умрла 62 лица.

Додала је су у РС у овом периоду регистрована 772 обољела од тешке акутне респираторне инфекције. Родић Вукмирова је нагласила да су сви преминули пацијенти имали вишеструке коморбидитетима те да су у више од 45 одсто случајева то били кардиоваскуларни болесници. 

Према њеним ријечима, највећи број обољелих од тешке акутне респираторне инфекције, која се болнички збрињава, био је старијег и средњег животног доба.

Родић Вукмирова истиче да Институт за јавно здравство Српске проводи надзор над грипом у потпуности према препорукама свих других земаља Европе и свијета. 

У овој сезони био је уобичајан сезонски сој против којег се становништво вакцинише годинама, а доминантан је био вирус Х1Н1 навела је Родић Вукирова и нагласила да је вакцинација најважнија, најјефтинија и најбезбједнија превентивна мјера у медицини за сваку заразну болест, те апеловала на становништво да се вакцинише против грипа. 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1008
Датум објаве: 19.06.2019.