Свјетска недјеља дојења, 1-7. август


Свјетска недеља дојења обиљежава се сваке године у више од 170 земаља свијета у првој недељи августа мјесеца (01. до 07. август). Свјетска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) покренула је ову кампању како би скренула пажњу на значај дојења у цијелом свијету, истакла предности дојења и обезбиједила подршку дојењу у цијелом свијету. Сваке године пажња је усмјерена на различите теме од значаја за унапређење активности усмјерених на дојење. Ове године седмица дојења се промовише под мотом „Оснажити родитеље: омогућити дојење“ (Empower Parents: Enable Breastfeeding).


Државама, организацијама и институцијама предлаже се да за обиљежавање активности поводом Свјетске недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама. У нашој земљи ове године се обиљежава 90 година рада Института за јавно здравство и у оквиру овиљежавања манифестације отворених врата биће обиљежена Национална недеља промоције дојења у периоду од 01.10 до 08.10. 2019. године, по узору на неке од земаља из окружења, које националну недељу дојења обиљежавају 40. недјеље у години која симболично представља трајање трудноће. Будући да дојење представља најидеалнији облик храњења и правилан и исправан почетак, да октобар представља мјесец хране, Национална недеља дојења ће најавити и Свјетски дан хране (16. октобра) који се у Републици Српској обиљежава преко 20 година.

Национална недеља дојења ће бити обиљежена у оквиру манифестације „Дани отворених врата ЈЗУ Институата за јавно здравство Републике Српске“ у периоду од 01.10 до 08.10. 2019. године.

Република Српска у складу са календаром здравља обиљежава Свјетску недељу дојења. Активности које се предузимају у овој области су у кораку са активностима које се предузимају у цијелом свијету. Више од 20 година у Републици Српској се проводе активности усмјерене на имплементацију Иницијативе „Болнице пријатељи беба“ .

У складу са глобалним активностима УНИЦЕФ-а и стратешким опредјељењима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и здравственог система РС дефинисаним у документима „Политика унапређења раног раста и развоја дјеце у Републици Српској“ и „Политика унапређивања здравља становништва РС до 2020“, Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске (АСКВА) је у претходном периоду развила акредитационе стандарде за породилишта - пријатеље беба, на основу којих су током 2018. године поступку акредитације приступиле организационе јединице из 4 здравствене установе – ЈЗУ Болница Приједор, ЈЗУ Болница Градишка, ЈЗУ Болница Зворник и ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске. Поступак припреме за акредитацију спроведен је у сарадњи са Центром за менаџмент Института за јавно здравство Републике Српске и уз подршку канцеларије УНИЦЕФ-а у Босни и Херцеговини.

У складу са Акционим планом за превенцију и контролу незаразних болести у Републици Српској за период од 2019. до 2026. године предвиђено је осигурње равномјерно високих стандарда промоције, заштите и подршке дојењу у Републици Српској.

Припремила:  др сц. мед Драгана Стојисављевић, спец.хигијене и здравствене екологије у ЈЗУ ИЈЗ РС и координатор за исхрану и безбједност хране РС

 
Број отварања: 478
Датум објаве: 01.08.2019.