У Берлину од 2. до 6. септембра одржана Љетна школа Међународних здравствених прописа, 18. септембар 2019. год.


У организацији Роберт Кох Института из Берлина (Њемачка) у периоду од 02. до 06. септембра 2019. године у Берлину је одржана Љетна школа Међународних здравствених прописа. Едукацију су одржали представници Одјела за надзор над заразним болестима у Роберт Кох Институту, с обзиром да је овај Институт колаборативни центар Свјетске здравствене организације за припремљеност и одговор. Љетну школу је похађало 20 учесника из земаља западног Балкана.


Међународни здравствени прописи (2005) су правно обавезујуц́и инструмент међународног права који има за циљ да помогне земљама да заједно раде на спречавању, заштити, контроли и пружању јавноздравственог одговора на међународно ширење болести, те на спречавању непотребног утицаја на међународну трговину и путовања. Међународни здравствени прописи такође пружају правну основу за важна здравствена документа која се примењују на међународна путовања, транспорт и санитарну заштиту за кориснике међународних аеродрома, лука и копнених прелаза.

Посебан нагласак током Љетне школе је дат на размјени искустава између земаља учесница, посебно када су у питању области које представљају највеће препреке за обављање активности из области Међународних здравствених прописа у земљама, као што је интерсекторска сарадња.

У име Института за јавно здравство Републике Српске, Љетној школи је присуствовала мр сц. др Јела Аћимовић, специјалиста епидемиологије која је учествовала у припреми постера којим је учесницима и организаторима Љетне школе представљен систем Међународних здравствених прописа у Републици Српској и БиХ, те је презентовала активности мониторинга и евалуације Међународних здравствених прописа у Републици Српској и БиХ.

 

Припремила: др Јела Аћимовић, спец. епидемиологије у ИЈЗ РС
Број отварања: 1834
Датум објаве: 18.09.2019.