У Београду, од 23. до 27. септембра одржана обука "Компјутерски алати за истраживање епидемије"


У Институту за јавно здравље ""Др Милан Јовановић Батут" у Београду, од 23. до 27. септембра одржана је обука под називом "Компјутерски алати за истраживање епидемије". Обука је организована у оквиру Medipiet пројекта (Медитерански програм за тренинг из области интервентне епидемиологије), а који проводи конзорцијум који чине Институт Salud Carlos III и Фондација Estatal Salud, Infancia у Мадриду, Шпанија.


Општи циљ пројекта је изградњa капацитета за превенцију и контролу природних и људским фактором узрокованих здравствених пријетњи кроз развој дугорочног тренинг програма у области интервентне епидемиологије. Пројекат представља наставак ранијих фаза и предвиђено је да траје до 2021. године. Сврха пројекта је консолидовање компетентне радне снаге са потребним знањем из области интервентне епидемиологије која ће бити у могућности да изнесе основне јавноздравствене функције с циљем превенције и контроле болести унутар земље, али и да се суочи са прекограничним изазовима узрокованим заразним болестима.

Обука је била фокусирана на примјену епидемиолошких принципа у рјешавању јавноздравствених изазова употребом компјутерских програма са посебним нагласком на истраживање епидемија болести које се преносе храном и водом. Током обуке присутни су имали прилику да се упознају са фазама истраживања епидемије, специфичностима истраживања епидемија болести које се преносе храном и водом те употребом компјутерским алата у различитим статистичким тестовима и извођењу различитих епидемиолошких анализа.  У име Института за јавно здравство Републике Српске, обуци је присуствовала др Јелена Ђаковић Ђевић, специјалиста епидемиологије.

 

Припремила: др Јелена Ђаковић Девић, спец. епидемиологије у ИЈЗ РС
Број отварања: 761
Датум објаве: 03.10.2019.