Свјетски дан чистих руку, 15. октобар


Главни циљ Свјетског дана чистих руку је развој културе и подизање свијести прања руку сапуном као ефикасног и приступачног начина за превенцију болести. Ове године тема Свјетског дана чистих руку је „ Чисте руке за све“.


Програм одрживог развоја УН-а до 2030. године, у циљу 6 наводи како је неопходно осигурати санитарне услове и приступ питкој води за све до 2030. године. Због тога је и  тема Свјетског дана чистих руку 2019. године усмјерена на циљеве из Програма одрживог развоја „Не оставимо никога иза“.

Неједнакости у доступности средстава за прање руку , као и недостатак програма за промоцију хигијене руку, повећава ризик за појаву болести што ће утицати на здравље, едукацију и економски статус. Ове године тема „Чисте руке за све“ подсјећа да сви требамо да се укључимо у рјешавање поменутих неједнакости, без обзира на нашу улогу у друштву.

УН су 2010. године признале право на сигурну и чисту воду за пиће и санитацију, као људско право.

Људско право на воду даје право свима, без дискриминације, на довољну, сигурну, прихватљиву, физички приступаћну и доступну воду за личну и кућну употребу ( вода за пиће, личну хигијену, прање одјеће, припрему хране, кућну хигијену).

Први Свјетски дан чистих руку одржан је 2008. године када је више од 120 милиона дјеце прало руке сапуном у више од 70 земаља. Од 2008. године заједнице и националне владе су користили Свјетски дан чистих руку како би шириле свијест о значају прања руку, изградњи умиваоника и славина, те указали на једноставност и значај чистих руку. Сваке године више од 200 милиона људи широм свијета су укључени у обиљежавање Свјетског дана чистих руку у више од 100 земаља свијета. Свјетски дан чистих руку је потврђен од великог броја влада, међународних институција, организација цивилног друштва, невладиних организација, приватних установа и појединаца.

Више о овој теми на:

https://globalhandwashing.org/global-handwashing-day/about-ghd/

 

Припремила: др Борка Котур, љекар у Служби за хигијену ИЈЗ РС
Број отварања: 743
Датум објаве: 15.10.2019.