Свјетски дан хране, 16. октобар


„НАШЕ АКЦИЈЕ СУ НАША БУДУЋНОСТ.
ЗДРАВА/ПРАВИЛНА  ИСХРАНА.
ЗА СВИЈЕТ БЕЗ ГЛАДИ.“

Организација за храну и пољопривреду сваке године слави 16. октобар - Светски дан хране, дан када је ова организација основана 1945. године. Обележавање Светског дана хране у Републици Српској активно се спроводи од 2005. године уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и других институција и организација у Републици Српској.


Свјетски дан хране, 16. октобар 2019. године, обиљежава се под слоганом: „Наше акције су наша будућност. Здрава/правилна  исхрана. За свијет без глади.“

Земље, доносиоци одлука, приватни сектор, сви могу преузети одговорност за унапређење исхране и проводити активности усмјерене на унапређење исхране и достизање циља „Свијет без глади“. Овогодишњи Свјетки дан хране посебну пажњу креће на проблем прекомјерне тјелесне масе и гојазности.

Посљедњих деценија драматично је дошло до промјена у начину исхране које су резултат глобализације, урбанизације и раста прихода.

Становништво широм свијета је углавном са сезонског начина исхране, прилагођеног географском и климатксом подручју на којем живи, које је у већем дијелу свијета укључивало храну биљног поријекла, богату влакнима, прешло углавном на исхрану богату мастима, шећерима и храну са високим садржајем соли. Исхрана се углавном темељи на конзумирању индустријски прерађених производа као штосу кондиторски производи, прерађевине од меса и други производи животињског поријекла са високим садржајем засићених масти и соли, разне врсте сирева,производи од изнутрица....

Све мањи проценат становништва у свијету припрема храну код куће. Углавном се готови оброци купују изван куће, а потрошачи, посебно у урбаним срединама, све се више ослањају на супермаркете, продавнице брзе хране, храну која се продаје на улици и у ресторанима.  Комбинација нездраве исхране и седентарног начина живота довела је до пораста стопе гојазности, не само у развијеним земљама, већ и у земљама са ниским бруто националним дохотком,  гдје глад и гојазност често коегзистирају. У свијету је преко 670 милиона одраслих и 120 милиона дјевојчица и дјечака (5-19 година) гојазно, а преко 40 милиона деце млађе од 5 година има прекомјерну тјелесну масу, док преко 820 милиона људи пати од глади.

Неправилна исхрана је препозната као водећи фактор ризика одговоран за умирање и онеспособљеност од незаразних болести, укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес и неке врсте рака и одговорна је за петину смртних случајева широм свијета утичући на издвајање из националних здравствених буџета више од 2 билиона америчких долара годишње.

Систематски прегелед који је укључио студије из 195 земаља свијета у којима су разматране навике у исхрани и унос појединих група намирница или компоненти хране (нутријената) препознао је као водеће факторе умирања и онеспособљености од водећих незаразних болести снижен унос производа од цјеловитих житарица, низак унос поврћа и воћа те висок унос сухомеснатих производа и слаткиша. Гојазност и други облици потхрањености погађају готово једну од три особе. Пројекције показују да ће тај број до 2025. бити један од два. Добра вест је да приступачна решења постоје за смањење свих облика неухрањености, али за њих је потребна већа глобална посвећеност и деловање.

У Републици Српској од 2003. године се проводе организоване планиране активности усмјерене на унапређење исхране и физичке активности и превенцију ризичног понашања, као и стварање окружења које подржава здраве животне стилове. У складу са резултатима студија пресјека које су до сада проведене у Републици Српској у 2003. години, 2010. години, 2015. години контунуирано се радило на креирању и провођењу различитих облика интервенција које су имале за циљ стварање окружења које подржава здраве стилове живота и подизање свијести, знања и промјене понашања усмјереног на унапређење здравља становништва.

Неке од њих су развој Правилник о условима и начину остваривања исхране, његе, превентивно-здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи који је укључио Стандарде и норамтиве исхране дјеце предшколске доби, развијен је Програм „Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране“ у сарадњи са канцеларијом УНИЦЕФ-а у Босни и Херцеговини који је од стране УНИЦЕФ-а препознат као примјер добре праксе, потом клинички водичи за превенцију, контролу и управљање са гојазношћу код одраслих и у дјечијој доби и водич за унапређење физичке активности намијењен свим узрасним групама.

У децембру мјесецу 2018. године усвојен је од стране Владе Републике Српске Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Републици Српској за период од 2019. до 2026. године који је дефинисао 31 активност које заједнички имплементирају приватни и јавни сектор, владин и невладин сектор удружени са заједничким циљем и у заједничким активностима усмјереним на унапређење здравља и стварање окружења које подржава здравље. У оквиру наведених активности по први пут ће бити проведена студија праћења гојазности код дјеце школске доби која се проводи у 40 земаља у свијету у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом, потом истраживање здравственог стања становиштва које ће укључити и утврђивање стања ухрањености одрасле популације, старијих од 18 година, као и активности усмјерене на ширење мреже „Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране“ и мреже „Здравих школа/предшколских установа“ и „Здравог радног мејста“.

У оквиру обиљежавања 90 година рада и постојања Јавно-здравствене установе Института за јавно здравство Републике Српске у октобру мејсецу ће бити организовани „Дани отворених врата“ и у оквиру њих ће на различитим локацијама у Републици Српској (Бања Лука, Фоча, Требиње, Источно Сарајево....) бити обиљежен, „Свјетски дан хране 2019. године“  и друге манифестације усмјерене на подизање свијести и знања свих популационих група о значају очувања здравља.

 

Више о Свјетском дану хране прочитајте на службеној страници FAO web stranici.

Promotivni video FAO Svjetski dan hrane 2019:

Припремила: др сц. мед. Драгана Стојисављевић, спец. хигијене и здравствене екологије у ИЈЗ РС

 
Број отварања: 576
Датум објаве: 17.10.2019.