Свјетски дан борбе против можданог удара, 29. oktobar


Мождани удар може се догодити било коме, у било којем тренутку и било гдје. Данас је мождани удар водећи узрок инвалидитета у свијету и други водећи узрок смрти, али готово сви мождани удари могли су се спријечити.


Ове године 14,5 милиона људи ће доживјети мождани удар, 5,5 милиона људи ће умријети од тога, а 80 милиона људи преживјело је мождани удар широм свијета. Многи преживјели од можданог удара суочавају се са значајним изазовима који укључују физичку инвалидност, комуникацијске потешкоће, промјене у размишљању и осјећају, губитак посла, прихода и друштвених мрежа. Мождани удар може имати различите краткорочне и дугорочне ефекте на здравље човјека, зависно од тога који је дио мозга погођен и колико брзо се лијечи.

Ове године на Свјетски дан можданог удара упозорава се на хитну потребу да сви предузму кораке у превенцији можданог удара. Свака четврта особа је у ризику од можданог удара, али већину можданог удара можемо спријечити примјеном неколико једноставних корака. Овогодишња кампања под називом “Немој бити ти” има за циљ да мобилише партнере и ширу заједницу како би подигла свијест јавности о нашем индивидуалном ризику од можданог удара током живота и да се обезбиједи што више информација и алата за спречавање настанка удара и спашавања живота. Придружите се акцији и ширењу ријечи #DontBeTheOne.

Важне препоруке за спречавање настанка можданог удара:

  • Препознајте и лијечите своје ризичне факторе: високи крвни притисак, шећерну болест, повишен холестерол
  • Будите физички активни и редовно вјежбајте.
  • Одржавајте правилну исхрану богату воћем и поврћем, смањите унос соли, шећера и масноћа.
  • Ограничите употребу алкохола.
  • Немојте пушити (ако пушите, потражите помоћ ради бржег и лакшег престанка пушења).
  • Научите препознати симптоме упозорења и одмах затражите помоћ

 

Припремила: др сц. мед. Нина Родић Вукмир, специјалиста епидемиолог
Број отварања: 1192
Датум објаве: 28.10.2019.