Обиљежено 90 година постојанја и рада ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске


Институт за јавно здравство Републике Српске обиљежио је у петак 25. октобра 2019. год. 90 година постојања и рада. У радном дијелу који је одржан у виду панел дискусија којима су присуствовали бројни стручњаци како из Републике Српске и ФБиХ тако и из региона расправљало се о јавном здрављу у окружењу, превенцијама незаразних болести, надзору, дијагностици и превенцији заразних болести те јачању капацитета Института са освртом на заштиту од зрачења, санитарну хемију и фармацију. Изложбом докумената и фотографија које је за свечани дио манифестације припремио Архива Републике Српске приказан је пут развоја Института - од Дома народног здравља основаног 1929. године, преко Хигијенског завода, до Института.Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је тим поводом да је Институт током свог постојања напредовао сваке године упркос и тешким временима која су га пратила и постао симбол не само здравља већ симбол слободе и напретка. Додао је да је Институт досегао висок ниво у пружању услуга те да је медју првима по броју акредитованих метода у региону. Сваке године смо успијевали да развијемо неку нову методу, нову услугу у Институту и да едукацијом кадра, заштитом јавног здравља и превенцијом побољшамо здравље становништва, нагласио је Зељковић. Он је истакао да је Институт за јавно здравство изузетно кадровски оспособљен - са 14 доктора наука, 14 магистара, великим бројем специјалиста различитих грана медицине. Зељковић је нагласио да Институт има веома добро сарадњу скоро са свим здравственим установама у РС те да ће уз подршку свих релевантних институција трудити да спремно одговори на све изазове који нас у будућности очекују.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је  новинарима да је допринос Института јавном здравству велики, због чега министарство посвећује велику пажњу његовом функционисању. Он је нагласио да се допринос Института за јавно здравство не може посматрати само кроз аспект здравства и здравственог система.

Институт за јавно здравство пружа низ различитих врста услуга у оквиру којих се финансира - у области пољопривреде, водопривреде, у сектору безбједности саобраћаја, заштите становништва од јонизујућег и нејонизујућег зрачења. Управо су то капацитети којима слиједимо - мултидисциплинарни и интерсекторски приступ и одговор на потребе нашег становништва, истакао је Шеранић.

Припремила: Милка Мрђа, стр. сар. за односе са јавношћу ИЈЗ РС
 
Број отварања: 1879
Датум објаве: 29.10.2019.