Свјетски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар


Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. Новембра 2019. године. Обиљежавање овог датума увеле су Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation) и Свјетска здравствена организација WHO (World Health Organization) у циљу подизања свијести о стању са којим у свијету живе милиони људи.


Дијабетес мелитус је стање хроничне хипергликемије које је настало удруженим дјеловањем генетских и многобројних фактора средине. Настаје због апсолутног или релативног недостатка инзулина као и неадекватног дејства инсулина, а манифестује се карактеристичном клиничком сликом са прогресивним развојем компликација кроз процесе атеросклерозе и микроангиопатије.

Као и прошле године,тема Свјетског дана и Свјетског мјесеца дијабетеса у 2019. години је породица и дијабетес – Дијабетес: Заштитите своју породицу.

Материјали и акције које Међународна федерација за дијабетес развија током ове двије године кампање имају за циљ:

  • подизање свијести о утицају који дијабетес има на породицу и мрежу подршке оних који су погођени овом болешћу,
  • промоција улоге породице у управљању, њези, превенцији и едукацији о дијабетесу.

Кроз обиљежавање овог дана позивају се породице да се едукују више о знаковима упозорења и открију ризик од дијабетеса. Посебно се то односи на родитеље да буду способни да уоче ово озбиљно стање код властите дјеце. Резултати истраживања које је проведено од стране ИДФ-а су показали да родитељи са више дјеце имају проблема са препознавањем првих знакова ове болести, и да сваки трећи их уопште не би примијетио. Недостатак знања о дијабетесу значи да уочавање знакова упозорења није само проблем за родитеље, већ је проблем који утиче на цијелу друштвену заједницу. То је главна брига, јер су знакови болести блажи код дијабетеса типа 2, одговорног за око 90% дијабетеса.

Ако се благовремено не открије и не лијечи, дијабетес може довести до тешких компликација које мијењају живот а то су: сљепило, ампутација, затајење функције  бубрега, срчани удар, мождани удар, а према подацима СЗО у 2017. години дијабетес је  одговоран за четири милиона смртних исхода.

Према подацима МДФ-а, у свијету тренутно живи преко 425 милиона људи са дијабетесом (1 од 11 одраслих), а према процјенама до 2045. године број обољелих ће порасти на 629 милиона. Преко милион дјеце и адолесцената имају дијабетес тип 1, а двије трећине (327 милиона) обољелих од дијабетеса су одрасли у периоду радне продуктивности (22-64 година). Већина обољелих је дијабетес типа 2, што се у великој мјери може спријечити кроз редовну физичку активност, здраву и уравнотежену исхрану и промоцију здравог животног окружења. Једна од двије особе која тренутно живе са дијабетесом типа 2 није дијагностикована.

Дијабетес мелитус обољеле и породицу излаже великим финансијским трошковима, а у свијету од укупних глобалних трошкова за здравље 12 % (727 милијарди $) се троши на дијабетес.

Дијабетес мелитус у Републици Српској

Дијабетес мелитус у Републици Српској се пријављује у складу са Правилником о обрасцу популационог и клиничког регистра, начину вођења, обрасцу пријава и поступку пријављивања дијабетес мелитуса.

Анализом достављених пријава укупан број пријављених обољелих од дијебетес мелитуса у Републици Српској до 31. 12. 2018. год. jе 62 792, а највећи број пријављених је у региону Добој, затим слиједе Бањалука, Зворник, Источно Сарајево, Требиње, и Фоча (графикон 1).

Графикон 1. Број пријављених обољелих од дијабетес мелитуса са регионалном дистрибуцијом

Анализом података о типу дијабетеса, од укупног броја пријављених, 15216 (24%) је тип 1 а 47576 (76%) је тип 2

Анализирајући обољеле према узрасту, уочава се да се број обољелих повећава са годинама живота, тако да је највећи број обољелих је регистрован у седмој деценији живота (графикон 2).

Графикон 2. Дистрибуција пријављених обољелих од дијабетес мелитуса  према узрасту

Према добијеним подацима, стопа преваленције дијабетеса у Републици Српској је 5,5%. У 2018. години у Републици Српској пријављено је укупно 890 нових случајева обољелих од дијабетеса, и то 92 инзулин зависних (тип 1), 798 инзулин независних (тип 2). Од укупног броја новообољелих, 463 су особе мушког а 427 су особе женског пола. Регионала дистрибуција нових случајева обољелих од дијабетес мелитуса, према типу и полној структури у 2018. год. приказана је на табели 1.

Табела 1. Број новообољелих од дијабетеса у 2018. год. са регионалном дистрибуцијом у односу на тип и полну структуру

Стопа инциденције у 2018 год. у Републици Српској је 77,4/100.000, а кретала се од 64,8/100.000 у региону Добој до 110,8/100.000 у региону Источно Сарајево (графикон 3).

Графикон 3. Стопа инциденције дијабетес мелитуса са регионалном дистрибуцијом

 

Текст припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог

 
Број отварања: 1149
Датум објаве: 13.11.2019.