Свјетска здравствена организација прогласила је ванредну ситуацију на глобалном нивоу; 30. јануар 2020. год.


Свјетска здравствена организација прогласила је јуче (30.1.2020) ванредну ситуацију на глобалном нивоу, након што се број случајева обољелих од коронавируса за недјељу дана више него десет пута повећао. СЗО је саопштила да хитна ситуација на глобалном нивоу представља "ванредни догађај", што значи да представља ризик по друге земље и захтјева координисан међународни одговор.


Ова одлука такође намеће земљама строжије критеријуме у пријављивању случајева заразе. Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус саопштио је одлуку након састанка са одбором за ванредне ситуације СЗО, независним панелом стручњака, услијед све већег броја доказа о ширењу вируса у 18 земаља. "Главни разлог за ово проглашење није оно што се дешава у Кини него у другим земљама", рекао је Гебрејесус на конференцији за штампу у Женеви. Он је додао да постоји забринутост да ће се вирус ширити у земљама са слабијим здравственим системом.

Број жртава вируса у Кини порастао је на 170, а СЗО је саопштила да је 98 случајева забиљежено у 18 земаља ван Кине, али да нема жртава. Гебрејесус је нагласио да се ЗСО противи било каквим мјерама или ограничењима путовања у Кини или трговине са том земљом.

Извор СЗО (WHO):https://www.who.int/news-room/detail/30-01-2020-statement-on-the-second-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-outbreak-of-novel-coronavirus-(2019-ncov)

Припремила: Милка Мрђа, стр.сар. за односе с јавношћу у ИЈЗ РС
Број отварања: 1211
Датум објаве: 28.02.2020.