Све школе и високошколске установе од сутра затворене на 21 дан; 10.3.2020.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је донесена одлука да буду затворене све школе и високошколске установе у Српској од сутра до 30. марта.
Вишковић је истакао да је на данашњем састанку закључено да се у истом периоду забране сва јавна окупљања, да се институције Српске обрате Савјету министара и Граничној полицији са захтјевом да буде пооштрен улазак и контролу уласка лица из земаља захваћених вирусом корона, да здравствене установе сачине план рада у ванредним околностима, те да се успостави комуникација са Свјетском здравственом организацијом /СЗО/ и појединим амбасадама како би била обезбијеђена помоћ и подршка.


Све ово радимо како би ишли у сусрет рјешавању проблема, а не да их рјешавамо када се они догоде", нагласио је Вишковић на конференцији за новинаре послије састанка званичника Републике Српске у вези са епидемиолошком ситуацијом у Српској. Премијер Српске је додао да ће спортска такмичења бити одржавана пред празним трибинама, а забрањени су концерти, позоришне представе и друга већа окупљања.

Видимо из искуства других да је веома тешко рјешавати посљедице јер су оне драматично тешке. Имамо једну од европских земаља која је комплетна у карантину, рекао је Вишковић.
Он је подсјетио да је и Србија предузела сличне мјере, те да су и званичници Српске одлучили да донесу мјере како би првенствено заштитили најмлађу популацију.

Препорука људи из здравственог сектора који су данас били на састанку је да дјеца за вријеме обуставе наставе бораве у становима и кућама и да што мање излазе како бисмо у највећој могућој мјери смањили могућност од преношења вируса корона, поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, препорука је да се за сада не затварају вртиће, али ће посредством Института за јавно здравство у њима бити појачана контрола.
Нисмо хтјели да доносимо забрану рада вртића да не бисмо правили проблем родитељима који су запослени. Уколико се појави први случај обољелих међу најмлађима онда ћемо ићи на затварање и тих установа, нагласио је Вишковић.

Он је додао да ће тражити да на граници буду предузете мјере како би детаљније контролисали улазак људи и скренули им пажњу на процедуре које морају поштовати поготово ако долазе из подручја у којима су већ потврђени случајеви заразе.

Ти људи се морају јавити здравственим установама и да одређено вријеме проведу у карантину. Настојаћемо и да путем Министарства унутрашњих послова и других наших институција појачамо мјере да људи којима је препоручен карантин поштују те одлуке. Неодговорно понашање појединца може да узрокује заразу других људи који могу да се нађу у њиховој близини, нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, неки од учесника данашњег састанка задужени су да остваре контакте са СЗО. Од СЗО већ имамо одређену врсту помоћи, али донијели смо закључак да их и даље контактирамо. Кинески амбасадор је понудио одређену помоћ, а обратићемо се и руском амбасадору како бисмо и од њих затражили помоћ, рекао је Вишковић.

Он је додао да су закључци донесени како би заштитили грађане и Републику Српску од епидемије вируса корона. Вишковић је истакао да ситуација у Српској није драматична и да су све мјере које институције предузимају усмјерене на превентиву.

Позивамо грађане да прате инструкције Министарства здравља, Института за јавно здравство и здравствених установа. Нема више потврђених случајева, изузев четири која имамо у овом моменту. Ово није драматична ситуација која би требала да изазове панику, а ове мјере доносимо из превентивних разлога. На основу искустава земаља у окружењу, а посебно Италије, могли смо да видимо да се вирус корона због неодговорног понашања грађана може проширити. Ми овим покушавамо да сузбијемо ширење вируса у Српској", појаснио је Вишковић. Он је поручио грађанима да нема потребе за страх и да не купују залихе животних намирница. Ово су превентивне мјере и тако их треба посматрати, нагласио је Вишковић.
 

Извор: Агенција СРНА
 

 Број отварања: 1272
Датум објаве: 10.03.2020.