Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


Међународна организација рада (ILO – International Labour Organization), је специјализована агенција Уједињених нација која промовише социјалну правду и међународно призната људска и радничка права. ILO сваке године  28. априла обиљежава Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду (World Day for Safety and Health at Work). Обиљежавањем овог дана настоји се утицати на подизање нивоа свијести о потреби безбједности и заштите на раду. Сваки радник има право на безбједно радно мјесто и здраво окружење у организацији у којој ради. Oвe године, у јеку COVID-19 пандемије, безбједност и заштита здравља на радном мјесту избија у први план.


Сваки дан људи умиру од посљедица професионалних несрећа или болести повезаних с радом - више од 2,78 милиона смрти годишње. Уз то, сваке се године догоди око 374 милиoна повреда на раду које нису фаталне, али које узрокују изостанак с посла дужи од четири дана. Посљедице по људе су непроцјењиве, а економски терет лоших пракси заштите на раду огроман и процјењује се на 3,94 посто глобалног бруто домаћег производа (Gross Domestic Product-GDP) сваке године. ILO има за циљ створити свијест о димензијама и посљедицама несрећа на раду, повреда и болести у цијелом свијету и ставити здравље и сигурност свих радника на међународни дневни ред како би стимулисао и подржао практичне акције на свим нивоима. Достојан рад је безбједан рад.

У 2018. години, у Републици Српској пријављено je 1.474 повреда на раду, од чега пет са смртним исходом.

COVID-19: ЗАШТИТА РАДНИКА

Савјети за заштиту на радним мјестима
Адекватне мјере безбједности и заштите здравља на раду могу играти пресудну улогу у сузбијању ширења болести, истовремено штитећи раднике и друштво у цјелини. Владе, послодавци и радници имају своју улогу у рјешавању кризе COVID-19, а њихова сарадња је кључна (https://youtu.be/LjBGLkagFbs).

Брза експанзија пандемије нагласила је потребу за бригом о радној снази као саставном и незамјењивом дијелу сваког јаког здравственог система. Након три недјеље ванредног стања које је узроковао COVID-19, здравствени радници из Италије су изјавили да су исцрпљени, забринути и емоционално исцрпљени. Многи су заражени, неки су умрли...Жене широм свијета чине преко 70 посто здравствених радника, укључујући и оне који раде у установама за његу. Оне су на првој линији борбе и протеклих неколико седмица су им биле најгоре до сада. Као резултат пандемије суочене су са двоструким теретом рада без прекида: дуже смјене на послу и додатно брига о породици код куће.

Ергономски савјети приликом рада
Координатор за сигурност и здравље на раду Међународне организације рада, Eloy Alonso-Maestre даo je савјете о раду на даљину, укључујући и то како побољшати ергономију у свом радном простору (https://youtu.be/f3V_NYUTbAg).

 

Извор: https://www.ilo.org/global/topics/safety-and-health-at-work/lang--en/index.htm

 

Припремила: др Дијана Штркић, начелник Службе за социјалну медицину у ЈЗУ Институту за јавно здравство РС

 

 Број отварања: 899
Датум објаве: 28.04.2020.