Упутство за постепено ублажавање мјера - Предшколске установe


У сврху релаксације мјера које су на снази како би се спријечило или смањило преношење вируса SARS-CoV-2, неопходна је примјена доље наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

Прије почетка рада неопходно је извршити чишћење и  дезинфекцију комплетног  простора, површина, играчака, кревета и др.

 • До даљњег су забрањене све посјете предшколским установама (на примјер позоришне представе и сл).
 • Неопходно је осигурати да што мањи број особа улази у предшколску установу или се налази на улазу исте.
 • Родитељи/старатељи треба да доводе и одводе дјецу у установе на начин да, ако је икако могуће, не улазе у установу, осим у крајњој нужди, већ долазе до улаза при чему задржавају дистанцу од најмање 2 метра у односну на друге родитеље/старатеље и дјецу. Васпитач преузима дијете или препушта дијете родитељу/старатељу испред улаза у установу, у скалду са доби дјетета. За вријеме примопредаје дјетета другу дјецу у установи чувају друге одрасле особе које су на радном мјесту. Дјеца се не остављају без надзора.
 • Обавезно је поштовање мјера физичке дистанце родитеља и запослених при доласку и одласку  дјеце, те обавезна  употреба маски код запослених и код родитеља приликом доласка/одласка у/из предшколске установе.
 • Родитељ/старатељ доводи и одводи дијете из установе на начин да је у пратњи једног дјетета увијек једна одрасла особа/родитељ/старатељ. Када је год могуће организовати, треба да је у пратњи дјетета увијек иста особа или да се мијењају двије одрасле особе.
 • Када год је могуће, у пратњи дјетета треба бити одрасла особа која живи у истом домаћинству с дјететом а која је, у односу на друге особе које би могле доводити и одводити дијете, укључена у такав тип дневних активности да је њена могућност заразе с COVID-19 најмања. Када год је могуће, у пратњи дјетета треба бити одрасла особа која не спада у ризичну групу за оболијевање од COVID-19, то јест није старије животне доби (65 и више година), нити је хронични болесник.
 • Дјецу из сваке васпитно-образовне групе родитељи/старатељи доводе и одводе у вријеме претходно договорено са васпитачем. Пожељено је да вријеме доласка/одласка буде различито за сваку васпитно-образовну групу, ради смањене могућности сусретања у вријеме доласка/одласка. Дјецу и родитеље пред улазним вратима дочекује васпитачица. Родитељи не треба да се окупљају у већем броју на улазу установе и неопходно је да међусобно одржавају препоручену физичку дистанцу.
 • Родитељи/старатељи који имају симптоме заразне болести (повишена тјелесна температура, респираторни симптоми као кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање...), или код којих постоји сумња или потврђена COVID-19 инфекција, као и они који су били у контакту са особама са поврђеном COVID-19 или су због путовања у иностранство у здравственом надзору, не смију доводити нити одводити дјецу из установа, нити улазити у вањске просторе (двориште, врт, игралиште) и унутарње просторе установе. 
 • Код  доласка дјеце у установу, треба свакодневно да се врши јутарња тријажа дјеце везано за симптоме заразних болести и мјерење температуре (безконтактни топломјер) од стране запослених васпитача.
 • Дјеца која имају симптоме заразних болести (повишена тјелесна температура, респираторни симптоми као кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање...) или код којих постоји сумња или потврђена COVID-19 инфекција, као и они који су били у контакту са особама са поврђеном COVID-19 (на примјер у домаћинству или у установи) остају код куће, те их родитељи/старатељи не смију доводити у установе.
 • Прије укључивања дјетета у установу, родитељ потврђује писаном изјавом директору установе да дијете нити чланови његове породице нису под здравственим надзором, изолацији/карантину, односно да код њих не постоји сумња на инфекцију нити потврђена инфекција COVID-19. У истој изјави, родитељ потврђује да се ради о дјетету с оба запослена родитеља те не постоји друга могућност збрињавања дјеце, као и то да је родитељ упознат с овим упутствима у цјелини.
 • Дјеца са утврђеним симптомима заразне болести, или чији члан породице има заразну болест, се не примају у вртић до оздрављења, уз потврду/налаз од љекара о завршеном лијечењу/изолацији.
 • Дијете улази у установу тако да одлази у гардеробу, обува папуче, скида јакну, те пере руке сапуном и водом прије уласка у групу.
 • Одмах по доласку дјецу треба размјештати  по собама и групама, уз максимално могуће разрјеђење смјештаја и боравка.
 • Игре и рад са дјецом требају се организовати у мањим групама и са што већим боравком изван установе у дворишту.
 • Запослени у предшколској установи не могу да долазе на посао уколико имају симптоме заразне болести (повишена тјелесна температура, респираторни симптоми као кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање...) или уколико је њима или члановима њиховог домаћинства изречена мјера изолације/карантина.
 • На улазу у установу, запосленима се мјери тјелесна температура безконтактним топломјером, те се у случају повишене температуре морају искључити из рада и јавити надлежном доктору.
 • Запослени у установи су обавезни да поштују мјере физичке дистанце.
 • Ако је могуће у установи треба организовати  рад запослених у турнусима на начин да запослени раде у седмодневним или четрнаестодневним смјенама и то за административно и техничко особље, као и за васпитаче када по двоје брину за исту групу дјеце.
 • У установи није дозвољен улазак запослених који нису распоређени на посао. У установи треба бити најмањи могући број запослених у исто вријеме, али опет довољан број да је могуће организовати бригу за дјецу у малим групама (до 10 дјеце по групи, при томе ако је икако могуће што мањи број дјеце). 
 • Улазна врата отварају се на позив телефоном или звоном током радног времена и дежурства. Викендом/празницима/послијеподне радним даном врата отвара дежурни радник.
 • Доставу за потребе установе преузимају надлежни радници установе на вањским вратима, а улаз у просторије је дозвољен само сервисерима и осталим службама за чијим услугама постоји неодгодива потреба (што укључује досљедно провођење противепидемијских мјера попут мониторинга воде за људску потрошњу, здравствене исправности хране и сл), уз обaвезу мјере дезинфекције руку, ношења заштитне маске у просторијама и замјенске обуће.
 • Чистачица из јутарње смјене прва улази у објекат. Задња особа која излази из установе је чистачица из послијеподневне смјене која дезинфикује све коришћене површине. Препоручује се одношење све радне одјећу на прање у праоницу установе. Постељина и текстил се пере на температури 60-90◦ Ц, два пута седмично.
 • Додирне тачке као што су ручке на вратима, ручке на прозорима, радне површине, тастатуре конзоле, славине у тоалетима и кухињама, типке водокотлића, даљински управљач, прекидаче за струју, звона на вратима, плоче лифта, те друге додирне површине које користи већи број особа, неопходно је дезинфиковати на почетку и на крају сваке смјене, најмање 2 пута дневно, а по потреби и чешће.
 • Чишћење просторија се проводи у вријеме када су дјеца у дворишту или након одласка дјеце из установе.
 • Просторије је потребно  обавезно прозрачивати најмање два пута дневно у трајању од минимално пола сата прије доласка и након одласка дјеце, или ако то временске прилике допуштају оставити отворен прозор. Не користити клима уређаје.
 • Прање руку дјеце организује се сваких сат времена, по потреби и чешће (дјеца предшколске доби не дезинфикују руке већ се појачано проводи прање руку сапуном и водом).
 • На улазу у установу је неопходно поставити дозаторе с дезинфицијенсом за дезинфекцију руку одраслих, с упутством за кориштење.
 • Средство за дезинфекцију потребно је у количини од 1 до 2 мл нанијети на суве и чисте дланове (обично један потисак, или према  упутству произвођача). Дланове и подручје између прстију потребно је протрљати док се не осуше, а средство није потребно испрати. Потребно је водити бригу о довољним количинама  дезинфицијенса за руке, те се обавезно јавити надређеном у случају да је у дозатору преостала мања количина средства за дезинфекцију, како би се осигурало ново.
 • Сви запослени обавезно морају одмах по уласку у вртић дезинфиковати властите мобилне телефоне.
 • У установи  треба осигурати засебан простор за обување и облачење  радне обуће и одјеће свим запосленима, укључујући и особље за припрему и подјелу оброка. Треба користити личну заштитну опрему (радна униформа, маска) уз редовно провођење мјера респираторне, личне и колективне хигијене. Свима осталима који улазе у простор установе треба осигурати кориштење замјенске обуће или дезинфекцију/чишћење ђонова.
 • Запослени стављају чисте маске након уласка у установу. Маске је потребно промијенити након отприлике три сата, односно чим се овлаже, запрљају или оштете. Када се скину, маске се не смију користити поново. Скинуте маске се одлагажу у намјенске кесе постављене у канте са поклопцем које морају бити обиљежене за ту намјену и изван дотицаја дјеце. Пооштрити хигијенске мјере у процесу припреме, транспорта и подјеле хране, уз појачан инспекцијски надзор.

 

Напомена: препоруке су подложне измјенама у зависности од промјене епидемиолошке ситуације
Број отварања: 8009
Датум објаве: 04.05.2020.