Тренутна епидемиолошка ситуација у РС, тема данашње конференције за новинаре Института за јавно здравство РС


Институт за јавно здравство Републике Српске одржао је данас конференцију за новинаре којa je била посвећена тренутној епидемиолошкој ситуацији у РС. Укупан број лица позитивних на вирус корона у Републици Српској је 1.068, епидемиолошка ситуација је стабилна, те ублажавање мјера за спречавање ширења вируса долази као резултат свјесности Владе Српске да је неопходно да се покрене привреда, али да се оне ускладе са епидемиолошком ситуацијом, закључено је данас.


Вршилац дужности директора Института Бранислав Зељковић рекао је да је ова установа сачинила већи дио упутстава која се односе на функционисање појединих угоститељских и других објеката, јавних институција и пословних субјеката који ће почети са радом од понедјељка, 11. маја, у складу са процедуром ублажавања мјера. Он је напоменуо да ће поједина упутства бити графички приказана, како би грађани и пословни субјекти били што боље упознати које су то мјере којих се треба придржавати, а односе се на минимизирање појаве вируса корона. То су упутства која ће у наредном периоду доживјети одређене измјене, како би се ускладила са праксом, али и препорукама Свјетске здравствене организације, рекао је Зељковић. Према његовим ријечима, у Републици Српској има довољан број тестова за вирус корона, а тај број се стално мијења, јер се у Институту сваки дан раде тестирања.

Начелник Службе за микробиологију Пава Димитријевић рекла је да је лабораторија у оквиру ове службе до сада тестирала 13.396 узорака, од којих је 509 било позитивно. Почели смо прво са тестирањем обољелих, затим њихових контаката, потом здравствених радника, запослених и корисника установа за стара лица, те полиције, али и радника у трговинама, рекла је Димитријевићева.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да је у оквиру епидемиолошке ситуације тренутно фаза локалног преноса вируса која носи посебне изазове, а који се односе на повећан број заражених код којих се не може одредити веза са већ потврђеним случајевима. Остајемо посвећени смањењу ширења вируса у здравственим и установама за стара лица, које нам у овој фази имају и највећи фактор ризика за пренос инфекције, рекла је Девићева. Она је изразила задовољство јер је мјерама које су предузимане спријечена ситуација да се деси нагли скок обољелих који би "заситио" капацитете здравствених установа.
Крајем априла и почетком маја десио се повећан број новозаражених који нам је потврдио да треба и даље да будемо опрезни у праћењу ситуације, те да ублажавању мјера приступимо постепено, рекла је Девићева. Она је додала да највећи број заражених припада радно способној популацији, док је просјечна старост умрлих око 71 године.
У наредној фази релаксације мјера ће највише до изражаја доћи наша лична одговорност, јер се показало да превентивне мјере дају најбоље резултате, те у периоду који слиједи морамо бити опрезни и придржавати се заштитних мјера, рекла је Девићева.
Када је ријеч о серолошким тестирањима, како би се утврдио колективни имунитет, она је додала да се планира таква врста активности како би се прикупили подаци о томе колико је опорављених лица, те колико је оних који су прошли без симптома, као и која лица су развила имунитет. Не журимо са одлуком о серолошким активностима, јер прво морамо размислити о неколико фактора, као што су врста узорака, те адекватан тест, навела је Девићева.

Припремила: Милка Мрђа, стр. сар. за односе с јавношћу у ИЈЗ РС




Број отварања: 1469
Датум објаве: 08.05.2020.