Извјештај о надзору над инфлуенцом у 40. недјељи 2019. године (30.09 - 06.10.2019) у Републици Српској


У првој недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2019/2020, тачније у 40. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.961 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 258. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 5 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то свих пет у ОБ Добој.

Детаљније

Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


Свјетски дан менталног здравља обиљежава се 10. октобра сваке године, у организацији Свјетске федерације за ментално здравље (енгл. World Federation for Mental Health -  WFMH) и у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом (енгл. World Health Organization - WHO). Циљ је подизање свијести о проблемима менталног здравља и важности  промоције менталног здравља. Прошлогодишња тема Свјетског дана менталног здравља је била ментално здравље младих у свијету који се мијења, а самоубиство је било једна од тачки фокуса.

Детаљније

Свјетски дан срца, 29. септембар


Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести. Овом кампањом, Свjетска федерација за срце (World Heart Federation) уједињује људе из свих земаља и средина у борби против оптерећења кардиоваскуларним обољењима, те подстиче међународне акције за подстицање начина живота који доприноси здрављу срца.

Детаљније

Свјетски дан фармацеута, 25. септембар


На засиједању Међународне фармацеутске федерације (ФИП-а) током конгреса 2009.године  у Истанбулу, у Турској, договорено je да се 25. септембар обиљежава као Свјетски дан фармацеута. ФИП подстиче фармацеуте да користите овај дан као добру прилику да организују активности које промовишу и које се залажу да истакну улогу фармацеута у побољшању здравља у сваком дијелу свијета.

Детаљније

Препоруке грађанима и исхрана у љетном периоду, 13. август 2019. год.


Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме љетних мјесеци, а посебно у вријеме веома високих темперетура које су забиљежене у посљедњих неколико дана.

Детаљније

Директори Института за јавно здравство и Инспектората Републике Српске разговарали о унапређењу сарадње, 2.август 2019. год.


Вршилац дужности директора ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, Бранислав Зељковић и вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Данијела Батар разговарали су о унапређењу сарадње ових институција, чије дјелатности су вишеструко повезане.

Детаљније

Свјетска недјеља дојења, 1-7. август


Свјетска недеља дојења обиљежава се сваке године у више од 170 земаља свијета у првој недељи августа мјесеца (01. до 07. август). Свјетска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) покренула је ову кампању како би скренула пажњу на значај дојења у цијелом свијету, истакла предности дојења и обезбиједила подршку дојењу у цијелом свијету. Сваке године пажња је усмјерена на различите теме од значаја за унапређење активности усмјерених на дојење. Ове године седмица дојења се промовише под мотом „Оснажити родитеље: омогућити дојење“ (Empower Parents: Enable Breastfeeding).

Детаљније

Грозница западног Нила


Грозница западног Нила је заразно обољење вирусног поријекла које се преноси убодом зараженог комарца. Вирус западног Нила се не преноси међу људима путем контакта,  нити се може пренијети са заражених птица на људе без угриза комарца. Главни вектор, односно преносилац, је Culex pipiens, врста комарцa која је одомаћена и код нас. Вирус је досада изолован код 43 врсте комараца, а најчешће код рода Culex (али и кod Aedes aegypti, Aedes albopictus, Anophelesa и других).

Детаљније

Препоруке грађанима и исхрана у љетном периоду


Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме трајања таласа врућина.

Препоручује се ношење лагане одјећа од природних влакана, свијетле боје. Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече). За вријеме трајања повишене спољне температуре, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор без пријеке потребе. Уколико је то неизбјежно, обезбједити редовну рехидрацију у току боравка на топлом. Неопходно је и смањити интензитет физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре.

Детаљније

Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрогe, 26. јун


Mеђународни дан борбе против  злоупотребе и  кријумчарења дрогe обиљежава се сваке године 26. јуна, са циљем јачања свијести о растућем проблему  зависности и злоупотребе дрога у свијету, те потребе укључивања свих актера, како на свјетском тако и на  националном нивоу, у промовисање и реализацију активности усмјерених на заједнички циљ- стварање друштва слободног од злоупотребе дрога.

Детаљније

12. састанак Европске иницијативе за надзор над гојазношћу, 19.6.2019. год.


Представници ЈЗУ Инстута за јавно здравство Републике Српске учествовали су 13. и 14 јуна 2019. год. на 12. састанку Европске иницијативе за надзор над гојазношћу која је ове године одржана у Бергену у Норвешкој. Докторка Драгана Стојисављевић те др Аида Филиповић Хаџиомерагић из Завода за јавно здравство ФБиХ имале су заједничку постер презентацију на тему „Тренутне активности на спречавању гојазности код дјеце у Републици Српској и Федерацији БиХ“.

Детаљније

Крпељи - препоруке грађанима


Kлиматске промјене већ одавно имају мјерљив утицај на временске прилике и у Европи у виду повећања просјечних вриједности и промјене количине падавина, те се очекују све чешћи таласи врућина, суша и поплаве. Једна од посљедица климатских промјена је и њихов утицај на појаву, распрострањеност и сезонске варијације заразних болести људи. То, ствари, подразумијева појаву и ширење већ постојећих зарaзних болести на подручјима гдје их раније није било, али и појаву нових заразних болести. 

Детаљније

Комарци - препоруке грађанима


Како се можемо заштити?

За елиминацију и контролу популације комараца препоручује се уклањање устајале воде из посуда за цвијеће, флаша, контејнера за воду и на тај начин онемогућавање да се на тим мјестима легу комарци, затим затварање танкова за воду тако да комарци не могу ући у њих, избјегавање гомилања смећа, затварање у пластичне кесе и контејнере, чишћење одвода за воду тако да се она не задржава, али и коришћење мрежице за прозоре и врата како би се смањила могућност контакта комараца и људи.

Детаљније

Свјетски дан заштите животне средине - 5. јуни


"Загађење ваздуха" је глобална тема за обиљежавање Свјетског дана заштите животне средине 2019. године је, а земља домаћин у којој се приређују активности поводом овог дана је Кина. Не можемо престати дисати, али можемо учинити нешто са квалитетом ваздуха који удишемо.

Детаљније

Свјетски дан без дувана – 31. мај


Сваке године, 31. маја Свјетска здравствена организација заједно са својим партнерима обиљежава Свјетски дан без дувана. Ове године Свјетски дан без дувана се обиљежава под слоганом „Не дозволи да ти дуван одузме дах“, а у фокус су стављени употреба дувана и здравље плућа. Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске се и ове године прикључује Свјетској здравственој организацији у обиљежавању овог значајног датума с циљем подизања свијести грађана Републике Српске о штетним и смртоносним посљедицама употребе дувана и дуванских производа и смањења употребе дувана и дуванских производа.

Детаљније

Свјетски дан здравих градова - 20. мај


ЗДРАВИЈИ И СРЕЋНИЈИ ГРАДОВИ ЗА СВЕ

Промјена градова у циљу побољшања здравља и добробити за све (Фаза VII) (2019–2024)

Покретање Фазе VII Европске мреже здравих градова Свјетске здравствене организације (СЗО) представљају јединствену прилику за покрет стар 30 година. Постоји све снажнији глобални консензус о потреби рјешавања хитних заједничких и међусобно повезаних изазова који утичу на наше земље, градове и заједнице. Суочавамо се са свим већим позивом на одрживије моделе економског и друштвеног развоја; све већим утицајем климатских промјена и еколошких изазова; растућим теретом незаразних болести; изазовима и могућностима које су створене због старења становништва и повећања кретања људи; утицајем нових технологија на многим аспекте јавног и друштвеног живота; повећањем неједнакости у здрављу и другим изазовима за сигурност и здравље.Ови трендови и помаци воде велике регионалне, националне и локалне дебате о начину за преобликовање и реконфигурацију приступа здрављу и добробити. Мрежа Здрави градови је била стратешки инструмент за имплементацију политике Здравље 2020 на локалном нивоу у Фази VI.

Детаљније

Извјештај о надзору над грипом у 19. недјељи 2019. године (06.05 - 12.05.2019) у Републици Српској


Преглед епидемиолошке ситуације

У 19. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.317 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 206. У Републици Српској у овој седмици пријављенa су 2 обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), и то у ОБ Добој.

Детаљније

Препоруке за исхрану новорођенчади, одојчади и мале дјеце те осталог становништва у поплављеном подручју, 15. мај 2019.


 • У циљу очувања здравља новорођенчади, одојчади и мале деце на поплављеном подручју, Институт за јавно здравље Србије даје следеће препоруке за исхрану:
 • Најбоља храна за новорођенче и одојче је мајчино млеко.
 • Уколико мајка доји пожељно је да настави да доји. Дојење је најбезбеднији начин исхране. Мајчино млеко је увек доступно и садржи све потребне хранљиве материје.
 • Уколико се количина мајчиног млека због стреса смањи не треба одустати од дојења. Ако дете често тражи да сиса и при томе дуго сиса, то не мора да значи да мајка нема довољно млека. Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком која је од великог значаја. Детаљније

  Поплаве - како да очистите свој дом на безбједан начин, 15. maj 2019.


  Како и шта чистити

  • Приликом чишћења носите гумене чизме, непромочиве рукавице и кецељу. Уколико чишћење изазива обимно прскање воде, носите и маску за лице. Заштитне наочаре обезбјеђују додатну заштиту и могу се поново користити након што се темељно оперу.
  • Не заборавите да темељно оперете руке послије сваког чишћења. Отворене посјекотине или ране очистите и користите водоотпорне фластере да спријечите да буду изложене поплавним водама. Детаљније

   Препоруке грађнима који се снабдијевају водом из бунара на поплављеним подручјима, 14. maj 2019.


   Уколико користите воду из бунара за пиће, а при том је бунар био поплављен, та вода може бити здравствено неисправна, јер је дошло до мијешања са поплавном водом.
   Да би се утврдило да ли је бунарска вода исправна за пиће, потребно је  лабораторијски је испитати и извршити асанацију бунара која подразумијева довођење постојећих бунара у исправно стање, у техничком и хигијенском погледу. Бунари се морају асанирати када су дотрајали, нехигијенски, неправилно постављени или оштећени, јер је вода тада подложна загађивању. 

   Детаљније

   Опште препоруке становништву за вријеме поплава у сврху очувања здравља и превенције појаве заразних болести, 13. мај 2019.


   Због великих количина падавина, у појединим градовима и општинама у Републици Српској проглашен је висок ризик опасности од поплава.

   Поплаве са собом носе потенцијалну опасност од  погоршања хигијенско-епидемиолошких прилика и могућност појаве и ширења заразних болести. Највећем здравственом ризику су изложене најосјетљивије групе становништва (дјеца, труднице, хронични болесници и старији људи).

   Детаљније

   Дан борбе против малигнoг меланома коже


   Kампања за превенцију рака коже (Еуромеланома) покренута је у Белгији 1999. године. Еуромеланома има циљ подизање свијести о раку коже, како би пацијенти на вријеме и у што ранијем стадију препознали сумњиве промјене на кожи. Ова кампања се проширила на 33 земље широм Европе. Малигни меланом је најмалигнији облик рака коже. То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30% случајева или „de novo“ на нормалној кожи. Најчешће настаје због претјераног и незаштићеног излагања сунчевим УВ зрацима, који пролазе кроз кожу и изазивају њена оштећења током времена.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 18. недјељи 2019. године (29.04 - 05.05.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 18. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 785 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 123. У Републици Српској у овој седмици пријављенo је 6 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), и то 2 обољела у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и 4 обољелa у ОБ Добој. Од почетка сезоне укупно је пријављено 75.771 АRI инфекција, ILI инфекција 20.523, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 768.

   Детаљније

   Међународни дан физичке активности, 10. мај


   Свјетска здравствена организација (СЗО) је 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обиљежавање Међународног дана физичке активности с циљем подизања свијести цјелокупне јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања, Овај дан је познат под слоганом "Кретањем до здравља“, а односи се на умјерену физичку активност без обзира на садржаје, мјесто и вријеме извођења. Циљна група је цјелокупна популација уважавајући све различитости у смислу узраста, пола, вјерске, расне, социјалне, економске и етичке припадности.

   Детаљније

   Свјетски дан астме, 7. мај


   Свјетски дан астме је годишња манифестација коју организује Глобална иницијатива за астму (Global Initiative for Asthma - GINA) с циљем побољшања свијести о астми и у циљу унапређења његе астме широм свијета. Свјетски дан астме 2019. године обиљежиће се у уторак, 7 маја. Тема овогодишњег свјетског дана астме је "Стоп астми."

   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 17. недјељи 2019. године (22 - 28.04.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 17. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.378 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 239. У Републици Српској у овој седмици пријављенa су 2 обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Од почетка сезоне укупно је пријављено 74.986 АRI инфекција, ILI инфекција 20.400, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 762.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 16. недјељи 2019. године (15 - 21.04.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 16. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.100 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 193. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 9 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 5 обољелих у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и 4 обољела у ОБ Бијељина. Од почетка сезоне укупно је пријављено 73.608 АRI инфекција, ILI инфекција 20.161, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 760.

   Детаљније

   Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


   Међународна организација рада (ILO – International Labour Organization) сваке године  28. априла обиљежава Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду (World Day for Safety and Health at Work). Обиљежавањем овог дана настоји се утицати на подизање нивоа свијести о потреби безбједности и заштите на раду. Сваки радник има право на безбједно радно мјесто и здраво окружење у организацији у којој ради. Назив овогодишње теме је "Безбjедност и здравље-будућност рада ".

   Детаљније

   Европска/Свјетска седмица имунизације, 24 – 30. април 2019. године


   Сваке године европски регион Свјетске здравствене организације обиљежава Европску седмицу имунизацијe, с циљем да се промовише имунизација као кључна мјера за превенцију болести и заштиту живота. Ове године, у периоду од 24. до 30. априла, кампања обиљежавања седмице имунизације има за циљ да се ојача свијест јавности о значају вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље, те да се ода признање „херојима вакцинације“.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 15. недјељи 2019. године (08 - 14.04.2019) у Републици Српској


   Детаљније

   Извјештај о надзору над грипом у 14. недјељи 2019. године (01 - 07.04.2019) у Републици Српској


   Детаљније

   Свјетски дан здравља, 7. април


   Више од седам деценија, у цијелом свијету, сваке године се на овај датум обиљежава Свјетски дан здравља, а то је прилика да се изабраној теми посвети веће пажња која је важна за становништво цијеле планете.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 13. недјељи 2019. године (25 - 31.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 13. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.937 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 283. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 6 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 4 случаја у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 1 случај у ОБ Градишка и 1 случај у ОБ Бијељина.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 12. недјељи 2019. године (18 - 24.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 12. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.190 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 395. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 14 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то највише у Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно 8 случајева. Од почетка сезоне укупно је пријављено 66.077 АRI инфекција, ILI инфекција 19.182, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 729.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против туберкулозе, 24. март


   Туберкулоза је кроз вијекове била на првом мјесту листе заразних болести у свијету. Писани трагови о њој постоје у свим познатим цивилизацијама. На израелској обали Средоземног мора, пронађене су кости мајке и дјетета старе 9000 година, на којима су откривени презервирани остаци ћелија бактерије, узрочника туберкулозе. Иако се јавља у далекој прошлости, нажалост није само болест прошлости. Према подацима Свјетске здравствене организације, туберкулоза је и даље најсмртоноснија заразна болест на свијету. Током 2017. године, 10 милиона особа је обољело од туберкулозе, а 1.6 милиона умрло. Процјењује се да је међу обољелима било милион дјеце, а да је 230.000 дјеце исте године умрло од туберкулозе.

   Детаљније

   Свјетски дан вода, 22. март


   Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта са циљем указивања на значај воде као ресурса и снабдјевања становништва хигијенски исправном водом за пиће, као једног од важних предуслова доброг здравља. Овогодшњом темом под слоганом „Вода за све“ и/или „Никога не изоставити“ жели се указати на потребу доступности хигијенски исправне воде за пиће за што већи број становника земље.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 11. недјељи 2019. године (11 - 17.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 11. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.285 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 404. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 9 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 7 случајева у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и 2 случаја у Болници  Источно Сарајево.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 10. недјељи 2019. године (04 - 10.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 10. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.531 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 481. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 19 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то највише у Универзитетском клиничком центру Републике Српске (11). Од почетка сезоне укупно је пријављено 61.602 АRI инфекција, ILI инфекција 18.383, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 706.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 9. недјељи 2019. године (25.02 - 03.03.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 9. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.589 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 609. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 39 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то највише у Универзитетском клиничком центру Републике Српске (11) и ОБ Добој (7).

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 8. недјељи 2019. године (18.02 - 24.02.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 8. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.363 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 865. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 71 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то 37 случајева у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 12 случајева у Болници Добој, 2 случаја у Болници Приједор, Болница Градишка 1 случај, Болница Бијељина 2, затим 3 случаја у Болници Зворник, 4 случаја у Универзитетској болници Фоча, 2 случајa Болници Источно Сарајево, у Болници Невесиње 1 случај, 5 случајева у Болници Требиње, у Психијатријској болници Модрича 2 случаја, док Психијатријска болница Соколац није пријавила нове случајеве.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 7. недјељи 2019. године (11.02 - 17.02.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 7. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.714 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.284. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 82 случајa тешке акутне респираторне инфекције (SARI) то 43 случајa у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 6 случаја у ОБ Добој, 6 случаја у ОБ Приједор, ОБ Градишка 2 случаја, ОБ Бијељина 4, затим 7 случаја у ОБ Зворник, 3 случаја у Универзитетској болници Фоча, 2 случајa ОБ Источно Сарајево, у ОБ Невесиње 1 случај, 7 случаја у ОБ Требиње, у Психијатријској болници Модрича 1 случај, док Психијатријска болница Соколац није пријавила нове случајеве.

   Детаљније

   Међународни дан ријетких болести, 28. фебруар


   Обиљежавање међународног дана ријетких болести је почело 2008. године у 18 земаља, а данас ову иницијативу подржавају 94 земље. За обиљежавање дана ријетких болести изабран је 29. фебруар, зато што се тај датум ријетко појављује у календару (сваке 4 године), а болести које тако називамо јављају се још много рјеђе. У годинама које нису преступне, обиљежавање се преноси на 28. фебруар.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 6. недјељи 2019. године (04.02 - 10.02.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 6. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 3.907 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.881.

   У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 108 случајa тешке акутне респираторне инфекције (SARI) то 37 случајa у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 15 случаја у ОБ Добој, 8 случаја у ОБ Приједор, ОБ Градишка 14 случаја, ОБ Бијељина 10, затим 9 случаја у ОБ Зворник, 2 случаја у Универзитетској болници Фоча, 4 случајa ОБ Источно Сарајево, у ОБ Невесиње 2 случаја, 7 случаја у ОБ Требиње, док Психијатријска болница Соколац није пријавила нове случајеве.

   Детаљније

   Свјетски дан сексуалног и репродуктивног здравља, 12. фебруар


   Свјетски дан сексуалног и репродуктивног здравља нас подсјећа на значај ове компоненте људског здравља и потребу да се посветимо образовању дјеце и младих на тему сексуалног и репродуктивног здравља. Подизање свјесности о значају образовања из сексуалног и репродуктивног здравља подразумјева укљученост родитеља, наставника, педијатара и шире јавности о заштити од полно преносивих болести и сигурном понашању повезаном са репродуктивним здрављем.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 5. недјељи 2019. године (28.01 - 03.02.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 5. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 5.497 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 2.283. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 178 случајa тешке акутне респираторне инфекције (SARI) то 62 случајa у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 38 случаја у ОБ Добој, 9 случаја у ОБ Приједор, ОБ Градишка 3 случаја, ОБ Бијељина 21, затим 15 случаја у ОБ Зворник, 9 случаја у Универзитетској болници Фоча, 1 случај ОБ Источно Сарајево, у ОБ Невесиње 7 случаја, 10 случаја у ОБ Требиње, док је Психијатријска болница Соколац пријавила 3 случаја.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против рака, 4.2.2019. год.


   Малигне болести су међу водећим узроцима умирања и оболијевања међу становништвом Републике Српске. У 2017. години 20,6% свих смртних случајева су узроковане малигним болестима, које су учесталије међу мушкарцима (12%) у односу на жене (8,6%). Међу свим узроцима болничког лијечења у 2017. години су малигне болести заступљене са 18,7% од тога 9,4% код мушког пола и 9,3% код жена.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 4. недјељи 2019. године (21 - 27.01.2019) у Републици Српској


   Преглед епидемиолошке ситуације

   У 4. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 4.818 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 2.050. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 101 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 53 случајa у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 29 случаја у ОБ Добој, 8 случаја у ОБ Приједор, 3 случаја у ОБ Зворник, 1 случај у Универзитетској болници Фоча, 4 случаја ОБ Источно Сарајево и 3 случаја у ОБ Требиње.  Од почетка сезоне укупно је пријављено 40.001 АRI инфекција, ILI инфекција 10.980, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 209. Највећа учесталост пријављивања обољења сличних грипи (ILI) су имале регије Требиње и Источно Сарајево, а најмање Фоча и Бијељина, док је највише SARI случајева пријављено у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и ОБ Приједор. Највећи број обољелих од ILI инфекција је у узрасним групама 5-14 и 30-64, док је у категорији SARI инфекција највише обољелих у узрасним групама 30-64 и 65< година. Полна дистрибуција је углавном уједначена.

   Детаљније

   Национални дан борбе против дуванског дима, 31. јануар


   Национални дан борбе против дуванског дима - 31. јануар у Републици Српској се обиљежава од њеног постанка, а прије тога се као дан без цигарете обиљежавао у бившој Југославији. Пушење дувана и дуванских производа је глобални јавноздравствени проблем, а борба против дуванског дима мултисекторски задатак. Премда Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске има водећу улогу у борби против дуванског дима, без подршке других министарстава у Влади Републике Српске, здравствених институција, професионалних удружења, организација цивилног друштва и самих грађана ова борба не може бити успјешна и дати резултате.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 3. недјељи 2019. године (14 - 20.01.2019) у Републици Српској


   У 3. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске пријавили су 3.351 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.500. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 48 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 37 случајева у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 6 случаја у ОБ Приједор, 3 случаја у Универзитетској болници Фоча, 1 случај у ОБ Невесиње и 1 случај у ОБ Требиње.  Од почетка сезоне укупно је пријављено 35.183 АRI инфекција, ILI инфекција 8.930, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 107. Највећа учесталост пријављивања обољења сличних грипи (ILI) су имале регије Требиње и Источно Сарајево, а најмање Фоча, док је највише SARI случајева пријављено у ОБ Приједор и у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Највећи број обољелих је у узрасним групама 30-64 и 65< година, док је полна дистрибуција углавном уједначена.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 2. недјељи 2019. године (07.01 - 13.01.2019) у Републици Српској


   У 2. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.726 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 793. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 26 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 16 случајева у УКЦ РС, 4 случаја у ОБ Приједор, 1 случај у ОБ Невесиње и 5 случаја у ОБ Требиње.  Од почетка сезоне укупно је пријављено 31.832 АRI инфекција, ILI инфекција 7.430, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 59. Највећа учесталост пријављивања обољења сличних грипи (ILI) имале су регије Требње и Источно Сарајево, а најмање Фоча, док је највише SARI случајева пријављено у ОБ Приједор и УКЦ РС. Највећи број обољелих је у узрасним групама 30-64 и 65< година, док је полна дистрибуција углавном уједначена.

   У 2. недјељи позитивно је било 7 узорака SARI случајева и 1 узорак ILI случаја, а код свих је утврђен вирус инфлуенце A(H1)pdm09. Уједно, то је и прва недјеља у којој су регистровани позитивни узорци на вирусе инфлуенце, што представља 18% од досад укупно узетих узорака од почетка сезоне.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 1. недјељи 2019. године (31.12.2018 - 06.01.2019) у Републици Српској


   У 1. недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.299 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 487. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 8 случајева тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 5 случаја у УКЦ РС и 3 случаја у ОБ Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 29.106 АRI инфекција, ILI инфекција 6.637, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 33. Највећа учесталост пријављивања обољења сличних грипи (ILI) су имале регије Требње и Источно Сарајево, а најмање Фоча, док је највише SARI случајева пријављено у ОБ Приједор и УКЦ РС. Поредећи ове податке са претходном сезоном, нема већих одступања у пријављивању ових група заразних болести. Тренд ILI инфекција је уједначен у овој сезони, тако да није присутан пораст оболијевања од ових инфекција кроз претходан временски период па до данас.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 52. недјеља


   У 52. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.612 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 470. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенa су 3 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 1 случај у УКЦ РС и 2 случаја у ОБ Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 26.807 АRI инфекција, ILI инфекција 6.150, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 25.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 51. недјељи 2018. год.


   У 51. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.588 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 622. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo je 6 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 3 случаја у УКЦ РС и 3 случаја у ОБ Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 24.195 АRI инфекција, ILI инфекција 5.680, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 22.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 50. недјеља


   У 50. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.544 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 469. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 3 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI) који су захтијевали хоспитализацију и то 1 случај УКЦ РС и 2 случаја ОБ Приједор. Од почетка сезоне укупно је пријављено 21.607 АRI инфекција, ILI инфекција 5.058, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 16.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 48. недјељи 2018. год.


   У 48. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.140 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 513. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 16.793 АRI инфекција, ILI инфекција 4.091, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 13.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а - 1. децембар, 2018. године


   Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а“ се обиљажава од 1988. године, тако да је 2018. јубиларна година, јер се навршава 30 година од почетка обиљежавања овог значајног датума. Циљ обиљежавања овог дана је подизање свијести и скретање пажње јавности на важност и проблематику о ХИВ/АИДС-а као глобалном проблему и сјећање на особе које су умрле од посљедица ове болести, чему је у највећем броју допринијела присутност стигме и дискриминације.

   Детаљније

   Проведена Мисија процјене заштите од јонизујућег зрачења на радним мјестима од 8. до 16.октобра 2018. год.


   У периоду од 08-16.10.2018. године проведена је Мисија процјене заштите од јонизујућег зрачења на радним мјестима (Occupational Radiation Protection Appraisals mission – ORPAS) у Босни и Херцеговини од стране Међународне агенције за атомску енергију (IAEA).

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 47. недјеља


   У 47. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.112 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 494. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 1 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 14.653 АRI инфекција, ILI инфекција 3.578, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 11.

   Од досад узетих узорака од обољелих од ових група инфекција у Републици Српској, ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 46. недјељи 2018. год.


   У 46. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.814 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 485. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 12.541 АRI инфекција, ILI инфекција 3.084, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 10.

   Детаљније

   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), 21. новембар


   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обиљежава се сваке године од стране Глобалне иницијативе за хроничну опструктивну болест плућа (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - GOLD), а у сарадњи са здравственим радницима и удружењима пацијената са ХОБП широм света. Циљ обиљежавања је да се подигне свијест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша њега обољелих од  ХОБП широм свијета.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 45. недјеља


   У 45. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.804 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 363. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 1 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 10.727 АRI инфекција, ILI инфекција 2.599, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 8.

   Детаљније

   Други међународни конгрес о безбједности и квалитету хране, Опатија 2018.


   У Опатији се од 13. до 16. новембра 2018. год. одржава Други међународни конгрес о безбједности и квалитети хране. Институт за јавно здравство РС учествује ове године и као саорганизатор уз још осам институција из Хрватске и региона.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар


   Обиљежавање Свјетског дана борбе против дијабетеса увеле су Међународна дијабетес федерација (International Diabetes Federation) и Свјетска здравствена организација WHO (World Health Organization) како би указале на пораст обољелих од дијабетеса широм свијета.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 44. недјеља


   У 44. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.872 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 424. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је 1 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 8.923 АRI инфекција, ILI инфекција 2.236, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 7.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 43. недјеља 2018. (22 - 28.10.2018)


   У 43. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1946 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 508. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 7015 АRI инфекција, ILI инфекција 1812, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 6.

   Детаљније

   Сезона грипе– шта је потребно знати


   Са престанком топлијих дана и почетком јесени, улазимо у период када почиње циркулација узрочника респираторних инфекција као што су узрочници прехладе и грипе.

   Сваке године од сезонски инфлуенце оболи од 3 до 5 милиона људи са тежим клиничким симптомима док од посљедица грипе умре до 500 000 особа. Овај податак је још озбиљнији када знамо да се грипа може спријечити вакцинацијом и примјеном општих мјера превенције.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 42. недјеља 2018. (15 - 21.10.2018)


   У 42. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2289 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 532. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављен је један случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која је захтијевао хоспитализацију. Од почетка сезоне укупно је пријављено 5105 АRI инфекција, ILI инфекција 1304, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 4.

   Детаљније

   29. oктобар – Свјетски дан борбе против можданог удара


   Свјетски дан можданог удара се и ове године у свијету обиљежава 29. октобра у циљу упозоравања јавности на факторе ризика за мождани удар, важности превентивних активности и превенције здравог начина живота. Циљ обиљежавања овог дана је скретање пажње јавности на значај благовремене дијагностике и лијечења болести, са посебним акцентом на њено спречавање односно превенцију.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса, 24. октобар


   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава се 24. октобра сваке године у знак сјећања на рођење Јонаса Салка, који је водио први тим који је успио да развије вакцину против полиомијелитиса, као и на напоре милиона запосленика и волонтера у организацијама које су посвећене искорјењивању полиомијелитиса. Обиљежавање овог дана има један примарни циљ, да се у потпуности искоријени полиомијелитис из свих дијелова свијета и да се свијет ослободи од ове тешке болести. У складу са тим, ове године се Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава под слоганом „End polio now“ („Искоријенимо одмах полио“).

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 41. недјеља 2018. (8.10-14.10.2018)


   У 41. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 2816 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 451. У болницама у Републици Српској у овој седмици није пријављен ниједан случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која је захтијевао хоспитализацију.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 40. недјеља 2018. (1.10-7.10.2018)


   У првој недјељи почетка надзора над инфлуенцом у сезони 2018/19, тачније у 40. недјељи 2018. године, домови здравља Републике Српске су пријавили 1.314 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 357. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена су 3 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), која су захтијевала хоспитализацију и то сва три у ЈЗУ Болница Србија Источно Сарајево.

   Детаљније

   Свјетски дан хране, 16. октобар


   Датум обиљежавања Свјетског дана хране, 16. октобар, утемељен је од стране чланица Организације за храну и пољопривреду (FAO – Food and Agriculture Organization) и обиљежава се сваке године како би се подигла свијест становништва о безбједности хране и изазовима у овој области.

   Обиљежавањем Свјетског дана хране настоје се истакнути најважније теме којима се бави Организација за храну и пољопривреду у свијету: сузбијање глади, потхрањености и сиромаштва, брига о безбједности хране и доступности безбједне хране те одрживо управљање природним ресурсима.

   Детаљније

   Свјетски дан прања руку, 15. октобар


   Сваког 15. октобра обиљежава се Међународни дан прања руку. Главни циљ је развој културе и подизање свијести прања руку сапуном као ефикасног и приступачног начина за превенцију болести.

   Ове године фокус Свјетског дана је на вези између прања руку и хране-укључујући хигијену хране и исхране. Прање руку је важан дио очувања безбједности хране, превенције болести и помаже дјеци да одрасту здраво. Ове године тема је „Чисте руке-рецепт за здравље“.

   Детаљније

   Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


   Ментално здравље и поремећаји менталног здравља код младих особа растући су проблем цјелокупног друштва. Ризици или проблеми, који воде ка поремећајима менталног здравља, постају све бројнији данас, у условима савременог начина живљења и детерминисани су тешкоћама и проблемима развоја савременог друштва, у свим његовим аспектима.

   Ментално здравље је кључно за развој и одржавање добробити појединца, заједнице и друштва у цјелини.

   Детаљније

   Свјетски дан срца, 29. септембар


   Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести.

   Кардиоваскуларне болести су тренутно одговорне за 17,7 милиона смрти годишње, посебно смрти од срчаног и можданог удара. Група кардиоваскуларних болести је на првом мјесту као узрок смрти у Републици Српској.

   Детаљније

   Одржане спортске игре радника у здравству, 5.8.2018.


   Радници Института за јавно здравство РС учествовали су и ове године на Спортским сусретима радника у здравству Републике Српске „Медицинијада 2018“, које су ове године одржане на Сребрном језеру у Србији.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 6. август 2018.


   У периоду од 06.03. до 06.08.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 80 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 44, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 8, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 2, Кнежево 1 и Шипово 1.

   У протеклој седмици, у Институт за јавно здравство Републике Српске достављене су 2 пријаве обољелих од морбила. Ради се о особама средње животне доби из Козарске Дубице и Приједора од којих је једна која је вакцинисана, а друга није.

   Детаљније

   Институт покренуо акцију "Пијемо ли безбједну воду?"


   Институт за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са својим регионалним центрима, покренуо је акцију на подручју цијеле РС под називом „Пијемо ли безбједну воду?“, која би укључивала минимални пакет контроле здравствене безбједности воде за пиће индивидуалних водних објеката.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 11. јули 2018.


   У периоду од 06.03. до 11.07.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 78 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 44, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 7, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1, Кнежево 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (09.07.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је 1 пријава обољелих од морбила. Ради се о особи средње животне доби, из Бањалуке, чији вакцинални статус је непознат.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 9. јули 2018.


   У периоду од 06.03. до 09.07.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 77 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 43, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 7, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1, Кнежево 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (04.07.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је 1 пријава обољелих од морбила. Ради се о дјетету школског узраста, из Бањалуке, које није вакцинисано.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 4. јули 2018.


   У периоду од 06.03. до 04.07.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 76 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 42, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 7, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1, Кнежево 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (02.07.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављене су 2 пријаве обољелих од морбила. Ради се о особама млађе и средње животне доби, из Козарске Дубице, са лаком клиничком сликом које нису хоспитлизоване и које нису вакцинисане.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 02. јули 2018.


   У периоду од 06.03. до 02.07.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 74 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 42, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 5, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1, Кнежево 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (29.06.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је 1 пријава обољелих од морбила. Ради се о особи средње животне доби, из Кнежева, са лаком клиничком сликом која није била хоспитализовна и непознатим вакциналним статусом.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 29. јуни 2018.


   У периоду од 06.03. до 29.06.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 73 обољело од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 42, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 5, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1, Приједор 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (28.06.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављене су двије пријаве обољелих од морбила. Ради се о особи млађег животног доба, из Бањалуке, са лаком клиничком сликом која није била хоспитализовна и која је потпуно вакцинисана, док је друга особа средње животне доби, из Козарца, непотпуно вакцинисана, а која је и лабораторијски потврђена као случај морбила.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 28. јун 2018.


   У периоду од 06.03. до 28.06.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 71 обољело од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 41, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 5, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 25. јуни 2018.


   У периоду од 06.03. до 25.06.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 70 обољелих од морбила (мале богиње/оспице/крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у сљедећим општинама: Бања Лука 41, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 4, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај (12.06.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелих од морбила. Ради се о невакцинисаној особи средње животне доби из Бањалуке, која је кратко била хоспитализована са средње тешком клиничком сликом.

   Детаљније

   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, 26. јуни


   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге се обиљежава од 1987. године, када је Скупштина Уједињених Нација одлучила да се овај дан посвети борби против дрога са циљем подизања нивоа свијести и осјећаја одговорности о штетности дрога и неопходним превентивним активностима у циљу сузбијања, не само употребе него и илегалног тржишта дрога.  

   Ове године се обиљежава међународни дан под слоганом „Прво слушај- слушање дјеце и младих је први корак да им се помогне да расту здраво и сигурно“. То је иницијатива за повећање подршке за превенцију кориштења дроге и ефективно улагање у благостање дјеце и младих, њихових породица и заједница.

    

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 13. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 13. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 69 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 40, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 4, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Од последњег ажурирања (12. 06. 2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенe су три пријаве обољелих од морбила. Ради се о двије одрасле особе и једном дјетету, из Бањалуке, сви су са лакшом клиничком сликом и нису епидемиолошки повезани.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 12. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 12. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 66 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 37, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Козарска Дубица 4, Модрича 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Од последњег ажурирања (05. 06. 2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелог од морбила. Ради се одраслој  особи из Козарске Дубице, са лакшом клиничком сликом.  

   Детаљније

   Свјетски дан заштите животне средине, 5. juni


   Овогодишња тема Свјетског дана животне средине је „Побједити загађење пластиком“. Основни циљеви су да се промјени понашање потрошача са изазовом „Ако не можеш поново употријебити, одбаци“.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 05. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 05. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 65 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 37, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Козарска Дубица 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1, Челинац 1 и Шипово 1.

   Од последњег ажурирања (04. 06. 2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелог од морбила. Ради се одраслој  особи из Шипова са лакшом клиничком сликом.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 04. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 04. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 64 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 37, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Козарска Дубица 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1 и Челинац 1.

   Од последњег ажурирања (01. 06. 2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенe двије пријаве обољелих од морбила. Ради се одраслим  особама из Бањалуке и Челница са лакшом клиничком сликом.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 01. јуни 2018.


   У периоду од 06. 03. до 01. 06. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 62 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 36, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Козарска Дубица 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (31.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелих од морбила. Ради се одраслој особи из Бањалуке са лакшом клиничком сликом.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 31. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 31. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 61 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 35, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Козарска Дубица 3, Нови Град 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (30.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенa је једна пријава обољелих од морбила. Ради се одраслој особи из Козарске Дубице која је хоспитализована са средње тешком клиничком сликом.  

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против пушења, 31. мај


   Сваке године, 31. маја, Свјетска здравствена организација (СЗО) заједно са својим чланицама и партнерима обиљежава Свјетски дан без дувана, истичући најважније здравствене, економске и друге ризике који су повезани са употребом дувана. Пушење је водећи превентабилни фактор обољевања и умирања у свијету и управо зато сваког 31. маја земље широм свијета заговарају доношење учинковитих политика за смањење потрошње дувана и дуванских производа и повећање свјесности о негативним посљедицама које употреба дувана доноси.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 30. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 30. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 60 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 35, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, , Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (29.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенa је шест пријава обољелих од морбила. Ради се шест одраслих особа из Бањалуке, од којих је пет са лакшом клиничком сликом, а једно са средње тешком који је и хоспитализован.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 29. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 29. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 54 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 29, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Лакташи 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, , Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (25.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављенa је једна пријава обољелих од морбила. Ради се једној одраслој особи из Лакташа са лакшом клиничком сликом.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 20. недјеља 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 20. недјељи надзора, oд стране домова здравља пријављено је 435 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 156 обољења сличних грипи (ILI) што јe значајно мањи број у односу на претходну недјељу и очекивани тренд пада броја обољелих за крај сезоне. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 66.096 акутних респираторних инфекција и 24.589 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 28. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 28. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 53 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели од морбила су до сада пријављени у следећим општинама: Бања Лука 29, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 3, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (25.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске достављене су двије пријаве обољелих од морбила. Ради се једној одраслој особи и једном дјетету из Бањалуке, са лакшом клиничком сликом.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 25. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 25. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 51 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 27, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 3, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1, Србац 1.

   Од последњег ажурирања (24.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске пристигла је једна пријава оболијевања од морбила. Ради се о одраслој особи из Српца, са лакшом клиничком сликом морбила.

   Детаљније

   Још двоје обољелих од морбила-епидемиолошка ситуација у РС, 24.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 24. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 50 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 27, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 3, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од последњег ажурирања (23.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске пристигле су још двије пријаве оболијевања од морбила. Ради се о одраслим особама из Бањалуке, са средње тешком и лакшом клиничком сликом морбила.

   Детаљније

   Mорбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 23.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 23. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 48 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 25, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 3, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од последњег ажурирања (22.05.2018), у Институт за јавно здравство Републике Српске пристигле су још двије пријаве оболијевања од морбила. Ради се о одраслим особама из Бањалуке и Лакташа, са лакшом клиничком сликом морбила.

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 22. maj 2018.


   У периоду од 06. 03. до 22. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 46 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 24, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 18.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 18. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 42 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 20, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 19. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 19. недјељи надзора, oд стране домова здравља пријављено је 725 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 234 обољења сличних грипи (ILI) што јe мањи број у односу на претходну недјељу и очекивани тренд јављања за овај период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 65.661 акутних респираторних инфекција и 24.433 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 15. мај. 2018. год.


   У периоду од 06. 03. до 15. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 37 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 15, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1. Од четири нова случаја обољелих од последњег ажурирања (10.05.2018), троје су из ЈУ Дом “Рада Врањешевић” Бањалука. Двоје обољелих су са лакшом клиничком сликом и након клиничког прегледа враћени у Дом на кућно лијечење. Треће обољело дијете, са средње тешком клиничком сликом је хоспитализовано на Клиници за инфективне болести УКЦ РС и у стабилном је здравственом стању. Четврти пацијент је из Бањалуке, и након клиничког прегледа,  враћен на кућно лијечење. Сви су били у контакту са обољелим од морбила и нису вакцинисани према обавезном календару МРП вакцином.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 18. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 18. недјељи надзора, oд стране домова здравља пријављено је 826 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 297 обољења сличних грипи (ILI) што је нешто више у односу на претходну недјељу. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 64.936 акутних респираторних инфекција и 24.199 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Дан борбе против малигних меланома коже, 15. мај


   Малигни меланом је најмалигнији облик рака коже. То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30% случајева или „de novo“ на нормалној кожи. Најчешће настаје усљед претјераног и незаштићеног излагања сунчевим УВ зрацима, који пролазе кроз кожу и изазивају њена оштећења током времена.

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 10.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 10. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 33 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Од 07.05.2018. није било нових пријава оболијевања од морбила.

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 11, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од укупног броја обољелих, 26 је у току болести било хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетском клиничком центру Републике Српске, од којих је једно обољело тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, а сви остали (25) су отпуштени са лијечења.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 8.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 08. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 33 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   У последњих 24 сата није било нових пријава оболијевања од морбила.

   Обољели су до сада пријављени у следећим општинама: Бањалука 11, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од укупног броја обољелих, 26 је у току болести било хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетски клинички центар Републике Српске, од којих је четворо обољелих тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, а сви остали (22) су отпуштени са лијечења.  

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 07.5.2018.


   У периоду од 06. 03. до 07. 05. 2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 33 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак).

   Обољели су пријављени у следећим општинама: Бањалука 11, Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1.

   Од укупног броја обољелих, 26 је у току болести било хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетски клинички центар Републике Српске, од којих је седам обољелих тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске, а сви остали (19) су отпуштени са лијечења.  

   Детаљније

   Морбили - eпидемиолошка ситуација у Републици Српској, 4.5.2018.


   У периоду од 06.03. до 04.05.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 31 особа обољела од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), од којих је 21 лабораторијски потврђено. Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево 6, Вукосавље 4, Модрича 3, Нови Град 2, Козарска Дубица 2, Лакташи 2, Власеница 1, Шамац 1, Пале 1 и Бањалука 9.

   Од укупног броја обољелих, 25 је у току болести хоспитализовано у болницама Добој, Источно Сарајево, Приједор и Универзитетско клинички центар Бањалука, од којих је 19 отпуштено из болнице, а 6 је тренутно на лијечењу у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС у 17. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године,  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 17. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 696 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 221 обољења сличних грипи (ILI) што је значајно мање број пријављених и очекивани пад тренда јављања у односу на претхони период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 64.110 акутних респираторних инфекција и 23.902 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Морбили - епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 30.4.2018. год


   У Репубици Српској, у периоду од 06. 03. до 30. 04. 2018. године, регистровано је укупно 23 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), а 21 је лабораторијски потврђено. Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево - 6, Вукосавље - 4, Модрича - 3, Нови Град - 2, Козарска Дубица - 2, Лакташи - 2, Власеница - 1, Шамац – 1, Пале – 1 и Бањалука -1. 

   Нови обољели пацијент, у односу на последњу информацију, је са подручја општине  Бањалука (1), одрасла особа, 18 година, која је била у контакту са лицима из Србије.

   Детаљније

   Свјетски дaн астме, 1. мај


   Свјетски дан астме је годишња манифестација коју организује Глобална иницијатива за астму (Global Initiative for Asthma - GINA) у циљу побољшања свијести о астми и у циљу унапређења његе астме широм свијета. Свјетски дан астме 2018. године обиљежиће се у уторак, 1 маја. Тема овогодишњег свјетског дана астме је "Никада прерано, никада прекасно, увијек је право вријеме за третман болести дисајних путева." Астма је једна од најчешћих хроничних болести. Свјетска здравствена организација (World Health Organization -WHO) процјењује да 235 милиона људи тренутно има астму.

    

   Детаљније

   Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


   Међународна организација рада (ILO – International Labour Organization) сваке године  28. априла обиљежава Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду (World Day for Safety and Health at Work).

   Обиљежавањем овог дана настоји се утицати на подизање нивоа свијести о потреби безбједности и заштите на раду. Сваки радник има право на безбједно радно мјесто и здраво окружење у организацији у којој ради. Назив овогодишње теме је "Сигурна и здрава генерација".

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 16. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40. недјељи 2017. године,  а завршава са 20. недјељом 2018. године.

   У 16. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 1.004 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 353 обољења сличних грипи (ILI) што је очекивани пад тренда јављања у односу на претхони период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 63.414 акутних респираторних инфекција и 23.681 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Eвропска/свјетска седмица имунизације, 23 – 29. април 2018. год.


   Обиљежавање Европске/Свјетске седмице имунизацијe и ове године представља прилику за промовисање значаја вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље.

   Имунизација спашава милионе живота и призната је као једна од најуспјешнијих и најисплативијих здравствених интервенција. Ипак, у свијету је више од 19 милиона невакцинисане или некомплетно вакцинисане дјеце, због чега су доведена у озбиљан ризик од  потенцијално фаталних болести. Од ове дјеце, свако десето никада није вакцинисано, а вјероватно никада није ни препознато од стране здравственог система.

    

   Детаљније

   Морбили - тренутна епидемиолошка ситуација у РС, 18.4.2018.


   У Репубици Српској, у периоду од 06. 03. до 18. 04. 2018. године, регистровано је 22 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), а 20 је лабораторијски потврђено.

   Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево - 6, Вукосавље - 4, Модрича - 3, Нови Град - 2, Козарска Дубица - 2, Лакташи - 2, Власеница - 1, Шамац - 1 и  Пале - 1.

   Нови случајеви обољелих у односу на последњу информацију су са подручја општине  Лакташи (2), породични контакти, одрасла особа 37 година и дијете узраста од годину дана.

   Детаљније

   Морбили - тренутна епидемиолошка ситуација у РС, 16.4.2018.


   У Репубици Српској у периоду од 06.03. до 16.04.2018. године, регистровано је  20 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак), а 18 је лабораторијски потврђено. Обољели су пријављени у следећим општинама: Модрича и Вукосавље - 7, Источно Сарајево - 6 у којима су пријављене епидемије, затим Нови Град - 2, Козарска Дубица - 2, Власеница - 1, Шамац - 1 и  Пале - 1.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 15. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 15. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 1.122 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 329 обољења сличних грипи (ILI) што је очекивани пад тренда јављања у односу на претхони период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 62.410 акутних респираторних инфекција и 23.328 обољења сличних грипи.

   Посматрајући узрасну структуру обољелих од ILI инфекција, највећи број обољелих од је групама школске дјеце (5-14) и предшколске (0-4)  а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, Требиње, затим Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 14. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 14. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 1.380 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 423 обољења сличних грипи (ILI) што је очекивани пад тренда јављања у односу на претхони период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 61.288 акутних респираторних инфекција и 22.999 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Морбили - Епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 5.4.2018.


   У Репубици Српској у периоду од 06.03. до 05.04.2018. године, регистровано је укупно 15 обољелих од морбила (мале богиње, оспице, крзамак) и сви су лабораторијски потврђени (последњи, 15. пацијент, јутрос потврђен).

   Обољели су пријављени у следећим општинама: Источно Сарајево - 6 и Модрича - 3 у којима су пријављене епидемије, затим Нови Град - 2, Власеница - 1, Козарска Дубица - 1, Шамац - 1 и  Пале - 1.

   Детаљније

   Први теоријски и практични оквир за провођење промотивних и превентивних активности у области менталног здравља


   Институт за јавно здравство Републике Српске и Завод за јавно здравство Федерације БиХ израдили су први теоријски и практични оквир за превенцију и промоцију у области менталног здравља у Босни и Херцеговини под називом „Провођење промотивних и превентивних активности у области менталног здравља: теоријски и практични оквир“. Подржано од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, писање Оквира је реализовано у сарадњи са Асоцијацијом XY/Пројектом менталног здравља у Босни и Херцеговини који финансира Швицарска агенција за развој и сарадњу (SDC).

   Детаљније

   Izvјеštај о nаdzоru nаd influеncоm u 13. nеdјеlji 2018. gоd.


   Nаdzоr nаd influеncоm zа sеzоnu 2017/2018. gоdinе, pоčео је u 40 nеdјеlji 2017. gоdinе  а zаvršаvа sа 20 nеdјеljоm 2018. gоdinе.

   U 13. nеdјеlji 2018. gоdinе, od strаnе dоmоvа zdrаvljа priјаvljеnо је 1.644 оbоljеlih оd аkutnih rеspirаtоrnih infеkciја (ARI) i 614 оbоljеnjа sličnih gripi (ILI) štо је pаd trеndа јаvljаnjа  u оdnоsu nа prеthоdnu nеdјеlju. Оd pоčеtkа prаćеnjа sеzоnе, rеgistrоvаnо је ukupnо 59.908 аkutnih rеspirаtоrnih infеkciја i 22.576 оbоljеnjа sličnih gripi.

   Детаљније

   Свјетски дан здравља, 7. април


   “Здравље за све” водећа је визија Свјетске здравствене организације (СЗО) већ више од 7 деценија и основа за универзалну покривеност здравственом заштитом. Остварење права на здравствену заштиту за све људе на највишем могућем нивоу је један од основних принципа дјеловања СЗО. Данас, у 21. Вијеку, заједнички циљ СЗО и њених чланица је континуирано унапређење здравља свих људи и осигуравање здравствених услуга без суочавања са финансијским и другим потешкоћама.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 12. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 12. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.017 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 720 обољења сличних грипи (ILI) што је значајно мање  у односу на претходну недјељу. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 58.264 акутних респираторних инфекција и 21.962 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против туберкулозе, 24. март


   Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта сваке године, с циљем да се скрене пажња јавности на туберкулозу, болест која и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. На тај дан 1882. године је Роберт Кох објавио своје откриће узрочника туберкулозе, што је имало огроман значај, с обзиром да је у то вријеме ова болест харала Евопом и Америком.

    

   Детаљније

   Свјетски дан вода, 22.март


   Тема Свјетског дана вода 2018. године је ‘Природа за воду’ – могућност рјешавања проблема с којима се сектор вода суочава у 21. вијеку уз примјену рјешења која се већ налазе у природи. Интеракција између људског здравља и животне средине се интензивно проучавала и доказано је да су ризици по животну средину значајно утицали на људско здравље, било директно излагањем људи штетним агенсима или индиректно, ометајући животно одрживе екосистеме. Иако тачан допринос фактора животне средине настанку болести и смртним исходима не може бити прецизно одређен, Свјетска здравствена организација (СЗО) процјењује да се око тринаест милиона смртних случајева годишње може приписати превентабилним факторима ризика из животне средине.

    

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 11. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 11. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.078 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 1.118 обољења сличних грипи (ILI) што је мање приближно исто у односу на претходну недјељу. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 56.247 акутних респираторних инфекција и 21.242 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 10. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 10. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.299 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) и 926 обољења сличних грипи (ILI) што је мање у односу на претходну недјељу и представља даље смањење интензитета активности грипа и акутних респираторних инфекција. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 53.601 акутних респираторних инфекција и 20.098 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 9. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 9. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.319 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) (42% мање у односу на 8.Н) и 1.295 обољења сличних грипи (ILI) (35% мање у односу на 8.Н), што представља значајно смањење интензитета активности грипа и акутних респираторних инфекција и уклапа се у очекивани тренд за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 51.302 акутних респираторних инфекција и 19.172 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 8. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, почео је у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 8. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.964 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI), што је приближно исто у односу на претходну недјељу и 2021 обољења сличних грипи (ILI) (13% више у односу на 7.Н), и представља до сада највећи број седмичних пријава што се уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 48.983 акутних респираторних инфекција, и 17.877 обољења сличних грипи.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 7. недјеља


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 7. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.907 обољелих од акутних респираторних инфекција (ARI) (12% у односу на 6.Н.) и 1.771  обољења сличних грипи (ILI) (5% више у односу на 6.Н.), и представља највећи број седмичних пријава што уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 45.019 акутних респираторних инфекција, и 15.856 обољења сличних грипи. Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама школске дјеце (5-14) и предшколске (0-4)  а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, Требиње, затим Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Међународни дан ријетких болести, 28. фебруар


   Међународни дан ријетких  болести службено се обиљежава 29. фебруара.  Тај дан је одабран због ријетког појављивања у календару, а болести које тако називамо јављају се још много рјеђе. У годинама које нису преступне, обиљежавање се преноси на 28. фебруар.

   Обиљежавање је почело 2008. године у 18 земаља, а данас иницијативу подржавају 94 земље, укључујући и Републику Српску.

    

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 6. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 6. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.431 обољелих од акутних респираторних инфекција и 1.686 обољења сличних грипи (ILI), (нешто више у односу на претходну недјељу) што се уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 41.112 акутних респираторних инфекција, и 14.085 обољења сличних грипи. Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама школске дјеце (5-14) и предшколске (0-4)  а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Требиње, Бања Лука, затим Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Дан свјесности о сексуалном и репродуктивном здрављу, 12. фебруар


   Дан свјесности о сексуалном и репродуктивном здрављу обиљежава се 12. фебруара сваке године с циљем подизања свијести грађана о значају сексуалног и репродуктивног здравља и скретања пажње на уобичајена питања у вези са овом темом. Посебна пажња се усмјерава на едуковање јавности о начину смањења сексуално преносивих инфекција које су на жалост из дана у дан све више распрострањене, како у свијету тако и код нас. Сексуални и репродуктивни проблеми могу знатно утицати на квалитет живота. Већина сексуално преносивих инфекција је изљечива, а грађани врло често нису свјесни да их имају јер не знају како да препознају њихове знакове и симптоме.

    

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 5. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 5. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 3.867 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI) (32% више у односу на претходну недјељу) и 1.432 обољења сличних грипи (ILI) (24% више у односу на претходну недјељу) што се   уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 37.681 акутних респираторних инфекција, и 12.399 обољења сличних грипи. Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, затим Требиње и Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 4. недјељи 2018. год.


   У 4. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је 2.630 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), и 1.112 обољења сличних грипи (ILI) што је пораст у односу на претходну недјељу и уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 33.814 акутних респираторних инфекција (АRI), и 10.936 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења у овој недјељи је у регији Бања Лука, затим Источно Сарајево и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   Детаљније

   Европска недјеља превенције карцинома грлића материце, 28.01.- 03.02.2018


   Европска недјеља превенције рака грлића материце, ове године се обиљежава  од  28.1.2018 до 3.2.2018.год. са  циљем подизања свијести жена о раку грлића материце и његовој превенцији. Носилац активности, које се у свијету организују, је Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA), која представља мрежу организација и појединаца широм Европе који  су припремили и  дистрибуирају  информације засноване на доказима о узроцима рака грлића материце и важности организовања и провођења превентивних програма.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 3. недјелји 2018. године


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 3. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је  2.602 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), и 991 обољења сличних грипи (ILI) што је пораст у односу на претходну недјељу и уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно  31.183 акутних респираторних инфекција (АRI), и 9.824обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења је и даље у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   У болницама Републике Српске у току 3. недјеље 2018. године пријављено је 9 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 43 обољелих.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 2. недјељи (08.01 - 14.01) 2018. године


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 2. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је  2.288 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), и 774 обољења сличних грипи (ILI) што је више у односу на претходну недјељу и уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно 26.294 акутних респираторних инфекција (АRI), и 8.833 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења је и даље у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 1. недјељи 2018. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У болницама Републике Српске у току 1. Седмице 2018. године пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 27 обољелих.

   Од почетка сезоне са сентинел мјеста, узето је укупно 38 узорака од обољелих (ILI – 29,  SARI – 9), а резултати микробиолошке анализе у протеклој седмици су утврдили 1 позитиван ILI случај на вирус Инфлуенце тип А (Н3), тако да је ово први потврђени случај вируса грипа у Републици Српској. Остали анализирани узорци су били негативни.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 52. недјељи (25.12. - 31.12.) 2017. год.


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 52. недјељи 2017. године, oд стране домова здравља пријављено је  1770  обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), што је нешто мањи број у односу на претходну недјељу, и 572 обољења сличних грипи (ILI). Од почетка сезоне, регистровано је укупно 24.269 акутних респираторних инфекција (АRI), и 7.644 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Највиша стопа инциденције ILI обољења је у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 51. недјељи


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

   У 51. недјељи 2017. године, регистрован је очекивани број респираторних обољења. Од стране домова здравља пријављено је  2015  обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), што је нешто већи број у односу на претходну недјељу, и 607 обољења сличних грипи (ILI). Од почетка сезоне, регистровано је укупно 22.499 акутних респираторних инфекција (АRI), и 7.072 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Највиша стопа инциденције ILI обољења је у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у 50. недјељи (11.12. - 17.12.2017.)


   Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. годину је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018 године.

   У 50. недјељи 2017. године, биљежи се уобичајен ниво респираторних обољења, тако да је  од стране домова здравља пријављено је укупно 1586 акутних респираторних инфекција (АRI) и 607 обољења сличних грипи (ILI). Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље укупно је регистровано 20.484 акутних респираторних инфекција (АRI), a обољења сличних грипи (ILI) пријављено je 6.466. Према узрасној структури највећи број обољелих од болести сличних грипи је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14). Највиша стопа инциденције ILI обољења је у регији Бања Лука, затим Добој и Источно Сарајево, а најнижа у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а - 1. децембар


   На иницијативу Свјетске здравствене организације и Генералне скупштине Уједињених нација од краја 80-тих година двадесетог вијека у свијету се обиљежава „1. Децембар“ - Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а“. Циљ обиљежавања овог датума је подизање свијести и скретање пажње јавности на значај и проблематику о ХИВ/АИДС-а као глобалном проблем и сјећање на особе које су умрле од посљедица ове болести.

   Детаљније

   Свјетска седмица свјесности о антибиотицима, 13-19. новембар; Eвропски дан свјесности о употреби антибиотика, 18. новембар


   Антимикробна резистенција је једна од највећих пријетњи за глобално здравље, безбједности хране и развој уопште. Резистенција се јавља природно, али злоупотреба антибиотика, као и слаба превенција и контрола инфекција код људи и животиња, убрзава процес настанка и ширења резистенције на антибиотике.

   Детаљније

   Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности, 16. новембар


   Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности обиљежава се сваке године у периоду од 15. новембра до 15. децембра са циљем подизања свијести становништва о штетним ефектима алкохола, дрога и других психоактивних супстанци и мобилисања цјелокупног друштва за укључивање у активности на сузбијању њиховог коришћења.

   Појам зависности дефинише се као опсесивна заокупљеност или прекомјерна физичка или психичка зависност о дрогама и другим супстанцама попут алкохола и пушења дувана, те данас све чешћим зависностима о компјутерским-игрицама, клађењу, коцкању, интернету и сл.

   Детаљније

   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), 15. новембар


   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обиљежава се сваке године од стране Глобалне иницијативе за хроничну опструктивну болест плућа (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - GOLD), а у сарадњи са здравственим радницима и удружењима пацијената са ХОБП широм света. Циљ обиљежавања је да се подигне свијест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша њега обољелих од  ХОБП широм свијета.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар


   Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљержава се сваке године 14. новембра. Обиљежавање овог датума увеле су Међународна дијабетичка федерација IDF(International Diabetes Federation) и Свјетска здравствена организација WHO(World Health Organization) како би указале на пораст обољелих од дијабетеса широм свијета.

   Тема овогодишњег обиљежавања свјетског дана дијабетеса је "Жене и дијабетес".

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса, 24. октобар


   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава се 24. октобра сваке године у знак сјећања на рођење Јонаса Салка, који је водио први тим који је успио да развије вакцину против полиомијелитиса. Овај дан је прилика да се свијет подсјети на значај борбе против полиомијелитиса, као и на огроман напредак који је у тој борби до сада постигнут: више од 8 милиона дјеце је, помоћу вакцинације, до сада спашено од доживотне парализе или смрти.

   Детаљније

   Све о грипи, сезона 2017/2018 и вакцинација


   Сезона јесени је период када почиње појачана циркулација узрочника респираторних инфекција који могу проузоковати разне врсте респираторних обољења међу којима је и грипа.

   Сваке године од сезонске грипе у свијету оболи од три до пет милиона особа са тежим клиничким симптомима док од посљедица ове болести умре до 500 000 лица. У циљу смањења броја обољелих и посљедица од ове болести неопходна је примјена општих мјера превенције, а најбоља мјера за спречавање појаве и ширења ове болести је вакцинација која се препоручује за категорије становништва које су у највећем ризику од оболијевања и настанка озбиљних комликација.

   Детаљније

   Свјетски дан прања руку, 15.октобар


   Сваког 15. октобра обиљежава се Међународни дан прања руку чији је циљ повећање свијести и разумјевања о значају прања руку сапуном, као ефикасном и приступачном начину да се спријечи болест и продужи зивот. Свјетски дан прања руку основан је од стране Глобалног јавно-приватног партнерства за прање руку и представља прилику да се осмисле, тестирају и потврде креативни начини за подстицање људи да перу руке сапуном у критичним моментима.

     

   Детаљније

   Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


   Ментално здравље је више од одсуства менталних поремећаја. Према дефиницији здравља Свјетске здравствене организацији (СЗО) ментално здравље је интегрални дио здравља, јер „нема здравља без менталног здравља“. Ментални поремећаји, посебно депресија, болест којој је посвећен овогодишњи Свјетски дан здравља (7. април), због све већег броја обољелих, представљају подручје у којем је потребна јавноздравствена интервенција. Наиме, истраживања показују да ће до 2020. године ментални поремећаји, укључујући и поремећаје повезане са стресом, бити други по реду (одмах иза кардиоваскуларних обољења) на попису узрока радне неспособности, односно хроничног оболијевања.

   Детаљније

   Свјетски дан срца, 29. септембар


   Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести.

   Детаљније

   Недјеља борбе против туберкулозе, 14-21. септембар


   Недјеља борбе против туберкулозе се обиљежава средином септембра сваке године, са циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести која и даље представља здравствени проблем у већем дијелу свијета те о значају превенције и правовременог лијечења ове болести.

   Детаљније

   Свјетски дан хепатитиса-28. јули


   Детаљније

   Препоруке у случају уједа змије


   Ујед/Угриз змије

   Касно прољеће и наступајући љетни период је вријеме интензивног боравка у природи као што су обављење пољопривредних радова, излети, планинарења и слично, што условљава повећану изложеност змијским уједима. Из тога разлога треба имати на уму неке чињенице и знање како би се заштитили од уједа змија, а ако дође до уједа ако се не предузму благовремене одређене мјере, поступци и лијечење, посљедице змијског уједа могу бити смртоносне.

   На нашем подручју живи више врста змија али у овом контексту су значајне отровнице међу којима је најпознатији поскок и шарка.

   Детаљније

   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога, 26. јун


   Сваке године 26. јуна се обиљежава Mеђународни дан борбе против  кријумчарења и злоупотребе дрога који је успостављен 1987. године од стране Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) са циљем промовисања свијести о проблему зависности и злоупотребе дрога у свијету. Генерална скупштина Уједињених нација истиче да и поред континуираног напора интернационалне заједнице, проблеми у вези са за злоупотребом дрога и даље представљају велику пријетњу за јавно здравље, сигурност и благостање сваког друштва.

    

   Детаљније

   Извјештај o надзору над инфлуенцом у РС за сезону 2016 – 2017. год.


   Детаљније

   Свјетски дан животне средине, 5. јуни


   Да ли довољно штитимо и поштујемо животну средину ?

   Овогодишња тема Свјетског дана заштите животне средине је „Повезивање људи с природом“, односно сједињавање које може бити одлазак у националне паркове, као код грађана Канаде, или да бициклима напустите град и одвезете се у природу како би на обали ријеке боси застали уживајући у плавозеленим бојама пејзажа и шуму воде која тече, пуштајући машти на вољу.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 20. недјеља


   У 29. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 529 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 159. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 53.514 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 19.721, a највећи број је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против пушења, 31. мај


   Сваке године, 31. маја, Свјетска здравствена организација са државама чланицама обиљежава Свјетски дан без дувана истичући здравље и ризике повезане с употребом дувана, те заговара дјелотворне политике смањења потрошње дувана и дуванских производа.

   Детаљније

   Дан здравих градова, 20.мај


   Према процјенама Свјетске здравствене организација (СЗО) око милијарде људи живи у градовима и пројекције глобалне урбанизације 2050. године два од три становника ће живјети у урбаним центрима. Промјене које су почеле 2000. године концентришу послове, инвестиције и капитал у 60 највећих градова свијета. Градови су центри политичких и културних дешавања.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 19. недјеља


   У 19. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 636 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 221. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 52.985 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 19.562, a највећи број је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 18. недјеља


   У 18. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 586 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 212. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 52.349 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 19.341, a највећи број је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 17. недјеља


   У 17. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 690 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 232. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 51.763 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 19.129, a највећи број је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против малигних меланома коже


   Малигни меланом је најмалигнији облик рака коже. То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30% случајева или „de novo“ на нормалној кожи.

   Најчешће настаје усљед претјераног и незаштићеног излагања сунчевим УВ зрацима, који пролазе кроз кожу и изазивају њена оштећења током времена.

   Промјене на кожи се најчешће јављају на мјестима изложеним сунцу (УВА и УВБ зрацима), као што су лице, врат, леђа и екстремитети. Најчешће се јавља код особа старијих од 50 година, али може се јавити и у било ком другом узрасту.

   Детаљније

   Свјетски дан астме, 2. maј


   Свјетски дан астме је годишња манифестација коју организује Глобална иницијатива за астму (Global Initiative for Asthma - GINA) у циљу побољшања свијести о астми и у циљу унапређења његе астме широм свијета.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 16. недјеља


   У 16. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1002 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 344. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 51.073 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 18.897. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Међународни дан физичке активности, 10. мај


   Свјетска здравствена организација (СЗО) је у циљу подизања свијести цјелокупне јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обиљежавање међународног дана физичке активности.

   Детаљније

   Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


   Сваких 15 секунди један радник умре због несрећног случаја на радном мјесту или професионалног обољења. Међународна организација рада (ILO – International Labour Organization) сваке године  28. априла обиљежава Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду (World Day for Safety and Health at Work). Обиљежавањем овог дана настоји се утицати на подизање нивоа свијести о потреби безбједности и заштите на раду. Сваки радник има право на безбједно радно мјесто и здраво окружење у организацији у којој ради.

   Детаљније

   Европска/свјетска недјеља имунизације, 24-30. април


   У европском региону се сваке године, у посљедњој седмици априла, обиљежава Европска недјеља имунизације. Ову иницијативу води и координише канцеларија Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу, а спроводе је државе чланице европског региона. У овој недјељи, земље широм европског региона се уједине под слоганом Европске недјеље имунизације „Спријечити, заштитити, вакцинисати“, спроводећи активности за промовисање значаја вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 15. недјеља


   У 15. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 672 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 204. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 50.071 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 18.553. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу стопу инциденце ILI инфекција, имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања  регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 14. недјеља


   У 14. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.239 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 358. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 49.399 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 18.349. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан планете Земље, 22. април


   Међународни Дан планете Земље обиљежава се широм свијета различитим манифестацијама са циљем скретања пажње грађана на значај очувања природе и спрјечавања негативних посљедица по животну средину. Први дан планете земље  одржан  22. априла 1970. године. Циљ обиљежавања Дана планете Земље јесте упозорење на опасности које пријете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, усљед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загријавања и климатских промјена.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 13. недјеља


   У 13. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске пријавили су 1.239 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 251. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 48.195 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 17.991. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 12. недјеља


   У 12. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.505 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 532. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 46.956 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 17.740. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Свјетски дан вода, 22. март


   Свјетски дан вода одржава се сваке године 22. марта чиме се покушава усмјерити пажња на значај питке воде и одрживи развој управљања водним ресурсима.

   Обиљежавање Свјетског дана вода предложено је 1992. године  на Конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју (UNCED). Генерелна скупштина Уједињених нација је донијела одлуку да се 22. марта 1993. године одржи први Свјетски дан вода.

   Детаљније

   Свјетски дан здравља, 7. април


   Свјетски дан здравља обиљежава се 7.  априла сваке године, и пружа нам прилику за покретање активности о одређеној здравственој теми која је важна за људе широм свијета.  Тема  кампање за Свјетски дан здравља  2017.  је „Депресија: хајде да причамо“.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 11. недјеља


   У 11. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.619 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 466. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 45.451 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 17.208. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 10. недјеља


   У 10. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.849 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 657. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 43.832 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 16.742. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце. Највишу инциденцију ILI инфекција имају регије Бања Лука, Добој и Источно Сарајево, док је најмања регистрована у регији Фоча.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 9. недјеља


   У 9. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.581 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 561. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 41.984 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 16.085. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 8. недјеља


   У 8. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.869 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 768. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 40.402 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 15.524. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 7. недјеља


   У 7. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.168 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 770. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 38.533 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 14.756. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Свјетски дан ријетких болести, 28. фебруар


   Слоган овогодишњег обиљежавања Свјетског дана ријетких болести је „Истраживањима до неограничених могућности"

   Болест или поремећај се дефинише као риједак уколико се јавља рјеђе код 1 на 2000 становника.

   До данас је познато преко 6000 врста ријетких болести које карактеришу изразита разноликост поремећаја и симптома који се разликују не само од болести до болести, већ и од пацијента до пацијента са истом болешћу.  Такође, недостатак научних сазнања и квалитетих научних информације о овим болестима често доводе до тога да се ове болести тешко и касно дијагностикују, што резултује одлагањем правовременог лијечења. Веома често не постоје ни ефикасни лијекови за лијечење ових обољења, а уколико и постоје могу бити јако скупи, те самим тим недоступни свим пацијентима.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 6. недјеља


   У 6. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.755 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 661. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 36.365 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 13.986. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 5. недјеља


   У 5. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске пријавили су 2.168 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 921. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године, укупно је регистровано 34.610 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 13.325. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 4. недјеља


   У 4. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.461 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 869. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 32.442 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 12.404. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Национални дан борбе против пушења, 31. јануар


   Контрола дувана у Републици Српској je актуелно јавноздравствено питање од 2004. године када су донесени први закони из области контроле дувана. Поред систематских активности које се у Републици Срској проводе у области контроле дувана, традиционалано, 31. јануара у оквиру Националног дана без дуванског дима, указује се на опасности и посљедице пушења дувана и дуванских производа.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 3. недјеља


   У 3. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.270 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 923. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 29.981 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 11.535. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Европска недјеља превенције рака грлића материце, 22-28. јануар


   Европска недјеља превенције рака грлића материце обиљежиће се ове године од 22 – 28. јануара у циљу подизања свијести жена о раку грлића материце и његовој превенцији. Носилац активности које се у свијету организују поводом овог дана је Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA), која представља мрежу организација и појединаца широм Европе који су удружили своје снаге да припреме и дистрибуишу на доказима засноване информације о узроцима рака грлића материце и важности организовања превентивних програма с циљем превенције ове болести. Мисија Европске асоцијације за рак грлића материце је подизање свијести о раку грлића материце и његовој превенцији међу становништвом, здравственим професионалцима и доносиоцима одлука у Европи.

    

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 2. недјеља 2017.


   У 2. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 3.991 акутну респираторну инфекцију (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.369. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 27.711 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 10.612. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.

   Детаљније

   Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 1. недјеља 2017. год.


   У 1. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.848 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.201. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 23.720 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 9.243.

   Детаљније

   Извјештај о надзору надзору над инфлуенцом РС, 52. недјеља


   У 52. недјељи 2016/2017. год. домови здравља Републике Српске су пријавили 1.724 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 832. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 21.872 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 8.042.

   У болницама у овој седмици пријављен је 1 случај тешке респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију и то из УКЦ Бања Лука, док је од почетка сезоне пријавлјено 8.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а 1. децембар


   На иницијативу Свјетске здравствене организације и Генералне скупштине Уједињених нација од краја 80-тих година двадесетог вијека у свијету се обиљежава „1. децембар - Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а“. Циљ обиљежавања овог датума је подизање свијести о проблематици ХИВ/АИДС-а као глобалном проблему.

    

   Детаљније

   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), 16. новембар


   Свјетски дан хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обиљежава се сваке године од стране Глобалне иницијативе за хроничну опструктивну болест плућа (GOLD), а у сарадњи са здравственим радницима и удружењима пацијената са ХОБП широм света. Циљ обиљежавања је да се подигне свијест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша њега обољелих од  ХОБП широм свијета.

   Детаљније

   Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности, 16. новембар


   Мјесец борбе против алкохолизма и других зависности обиљежава се у периоду од 15. новембра до 15. децембра са циљем упознавања цјелокупне јавности са проблемима злоупотребе алкохола и свих других облика зависности. Зависност је психичко и физичко стање навикнутости на одређене супстанце, понашања или ситуације. Тако се може развити зависност о играма на срећу, лијековима, компјутерским играма, цигаретама, алкохолу и другим дрогама.

    

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против можданог удара, 29. oктобар


   „Мождани удар је изљечив“

   Мождани удар настаје када се прекине довод крви у неки дио мозга. Без крви, мождане ћелије бивају оштећене или одумиру. Ово оштећење може имати различите посљедице, у зависности од тога у којем дијелу мозга се дешава. Може да узрокује поремећаје у људском тијелу, кретању и говору, као и у мишљењу и емоцијама.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса, 24. октобар


   Свјетски дан борбе против полиомијелитиса обиљежава се 24. октобра сваке године у знак сјећања на рођење Јонаса Салка, који је водио први тим који је успио да развије вакцину против полиомијелитиса. Овај дан је прилика да се свијет подсјети на значај борбе против полиомијелитиса, као и на огроман напредак који је у тој борби до сада постигнут: више од 8 милиона дјеце је, помоћу вакцинације, до сада, спашено од доживотне парализе или смрти.

   Детаљније

   Свјетски дан прања руку, 15. октобар


   Сваког 15. октобра обиљежава се Међународни дан прања руку чији је циљ повећање свијести и разумјевања о значају прања руку сапуном, као ефикасном и приступачном начину да се спријечи болест и продужи зивот. Свјетски дан прања руку основан је од стране Глобалног јавно-приватног партнерства за рање руку и представља прилику да се осмисле, тестирају и потврде креативни начини за потицање људи да перу руке сапуном у критичним моментима.

   Детаљније

   Свјетски дан менталног здравља, 10. октобар


   „Достојанство у менталном здрављу- психолошка и ментална прва помоћ за све“

   Свјетски дан менталног здравља у 2016. години  истиче значај психолошке и менталне прве помоћи, пружајући могућност свима који су заинтересовани за ментално здравље да иступе заједно и учине психолошку и менталну помоћ доступну свима у свијету.

     

   Детаљније

   Свјетски дан срца, 29. септембар


   Свјетски дан срца обиљежава се од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести.

   Кардиоваскуларне болести су, тренутно, одговорне за 17,3 милиона смрти годишње, посебно срчаног и можданог удара, а процјењује се да ће до 2030. године тај број износити 23 милиона.

   Детаљније

   Недјеља борбе против туберкулозе, 14-20. септембар


   Недјеља борбе против туберкулозе обиљежава se средином септембра сваке године, с циљем подизања свијести становништва о туберкулози као заразној болести која и даље представља здравствени проблем у већем дијелу свијета те о значају превенције и правовременог лијечења ове болести.

   Детаљније

   Жута грозница


   Жута грозница је акутно вирусно хеморагично обољење које се преноси убодом зараженог комарца из рода и Aedes и Haemogogus. Ови комарци не могу да се хране и развијају на температури нижој од 23 °Ц. Дивље животиње су главни резервоар узрочника флавивируса, а човјек је само један од многих домаћина ових вируса. Болест потиче из Африке, гдје се проширила по Јужној Америци у 17. вијеку због размјене робова. Од 17. вијека, било је неколико епидемија ове болести у Америци, Африци и Европи. Људи могу бити извор инфекције за комарце од момента појаве грознице па до пет дана након тога, што значи да комарац који угризе човјека у овом периоду може се заразити и пренијети вирус на друге људе.

    

   Детаљније

   Свјетска недјеља дојења, 1-7. август


   "Дојење није само темељ за правилан развој дјетета, то је уједно и темељ развоја земље."

   Свјетска недјеља дојења у 2016. години усмјерена је на јачање свијести о значају дојења и утицају дојења на одрживи развој. Фокусирана је на 17 циљева одрживог развоја са којима су се владе широм свијета сложиле и залажу се за њихово остваривање до 2030. године. Остваривањем ових циљева створиле би се основе за смањење сиромаштва и нове визије развоја које би довеле до унапређења квалитета живота свих људи на планети.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против хепатитиса, 28. јули


   Тема глобалне кампање овогодишњег обиљежавања Свјетског дана хепатитса  је елиминација ове болести, тако да је 2016. година кључна за вирусне хепатитисе. На Свјетској Скупштини здравља у мјесецу мају, државе чланице СЗО су поставиле и усвојиле као прву стратегију елиминације вирусних хепатитиса, са амбициозним циљевима да се елиминишу хепатитису као јавна здравствена опасност од 2030. То ће бити први пут да националне владе дјелују и говоре у циљу елиминисања вирусног хепатитиса.

   Детаљније

   Национални дан борбе против пушења, 31. јануар


   Национални дан борбе против пушења је дан када се у Републици Српској традиционално указује на пушење дувана и дуванских производа као значајан јавноздравствени проблем и на посљедице пушења.

   Детаљније

   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога, 26. јун


   Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога, 26. јун

   Сваке године 26. јуна се обиљежава Mеђународни дан борбе против  кријумчарења и злоупотребе дрога који је успостављен 1987. године од стране Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) са циљем промовисања свијести о проблему зависности и злоупотреби дрога у свијету. Генерална скупштина Уједињених нација истиче да и поред континуираног напора интернационалне заједнице, проблеми у вези са злоупотребом дрога и даље представљају велику пријетњу за јавно здравље, сигурност и благостање сваког друштва.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против пушења, 31. мај


   Свјетски дан без дуванског дима, 31. мај

   Пушење је једна од највећих јавноздравствених пријетњи са којом се сусрећу земље широм свијета. Сваке године од посљедице пушења у свијету умре готово 6 милиона људи. Доказано је да је пушење повезано са настанком кардиваскуларних, респираторних и канцерогених обољења, укључујући срчани и мождани удар, рак плућа и сл. Изложеност дуванском диму може довести до изненадне смрти дојенчади, а пушење у трудноћи до неправилног раста и развоја плода. Поред тога што има директне здравствене посљедице пушење се негативно одражава на приходе домаћинства, повећава трошкове у здравству и негативно дјелује на привредни развој. Истраживања показују да ће пушење проузроковати губитак од 12,7 милијарди долара у следећих 20 година и да губитак 1,3% годишњег бруто производа је проузрокован пушењем.

   Детаљније

   Дан борбе против малигних меланома коже, 15. мај


   Малигни меланом је најмалигнији облик рака коже. То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30% случајева или „de novo“ на нормалној кожи. Најчешћа мјеста настанка меланома су труп код мушкараца те ноге и труп код жена. Меланом се углавном јавља у облику мрље или чвора мјешовите боје и недефинисаних рубова.

   Детаљније

   Свјетски дан астме, 3. мај


   Свјетски дан астме је годишња манифестација коју организује Глобална иницијатива за астму (Global Initiative for Asthma - GINA) у циљу побољшања свијести о астми и у циљу унапређења његе астме широм свијета.

   Детаљније

   Свјетски дан безбједности и заштите здравља на раду, 28. април


   Сваких 15 секунди један радник умре због несрећног случаја на радном мјесту или професионалног обољења.

   Детаљније

   Европска/свјетска седмица имунизације, 24-30. април


   У европском региону се сваке године, у задњој седмици априла, обиљежава Европска седмица имунизације. Ову иницијативу води и координише Канцеларија Свјетске здравствене организације за Европу, а спроводе је државе чланице европског региона. У овој седмици, земље широм региона се уједине под слоганом Европске седмице имунизације „Спријечити, заштитити, вакцинисати“, проводећи активности за информисање и ангажовање кључних циљних група и бавећи се изазовима у вези са имунизацијом.

   Детаљније

   Свјетски дан здравља, 7. април


   “Побиједи дијабетес”

   Дијабетес се због свог социјално-медицинског значаја назива болешћу цивилизације са изразитим епидемијским и/или пандемијским потенцијалом, као једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавно здравствени проблем. У свијету око 415 милиона људи има дијабетес, а број обољелих и даље расте, посебно у земљама у развоју. Већина обољелих је у доби од 45–65 година, што одговара најпродуктивнијем периоду живота.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против туберкулозе, 24. март


   Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта сваке године како би се скренула пажња јавности да туберкулоза и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. На тај дан 1882. године је Роберт Кох објавио своје откриће узрочника туберкулозе, што је имало огроман значај с обзиром да је у то вријеме ова болест харала Евопом и Америком и узроковала смрт сваке седме особе.

   Детаљније

   Свјетски дан вода, 22. март


   СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА 22. март

   “ВОДА И ПОСАО“

   Тема овогодишњег Свјетског дана вода је „Вода и посао“. На Свјетски дан вода, људи широм свијета желе да покажу да брину и да имају моћ да направе  промјене. Ове године фокус ће бити на моћи коју вода и послови имају да трансформишу живот људи. Готово сви послови су повезани са водом, укључујући и послове на обезбјеђењу воде.

   Детаљније

   ЗИКА - упутство за труднице


   УПУТСТВО ЗА ТРУДНИЦЕ У ВЕЗИ СА ПРЕВЕНЦИЈОМ ШИРЕЊА ВИРУСА ЗИКА

   Шта је вирус Зика и како утиче на труднице и плод?

   Труднице спадају у ризичне групе које могу да се заразе вирусом Зика. Овај вирус преноси се угризом комарца едес (Aedes). Већина жена које живе у подручју циркулације вируса нису ни свјесне да су заражене, јер је могуће да уопште и не развију симптоме. Само једна од четири заражене особе развија симптоме овог вируса, а ако се симптоми развију, обољење је углавном благог тока.

   Детаљније

   ЗИКА - информација за становништво


   Шта је вирус Зика?

   Инфекција вирусом Зика настаје угризом зараженог комарца едес (Aedes), узрокујући благи пораст температуре, осип, коњуктивитис и бол у мишићима. Вирус Зика се не преноси ваздухом (кашљање, кихање и сл.) или уобичајеним контактима (руковање, загрљај, пољубац, заједничким предметима и сл.). Овај вирус је први пут забиљежен 1947. године у шуми Зика у Уганди. Од тада, вирус се углавном задржао претежно у Африци, са мањим и спорадничним појавама у Азији. У мају 2015. године, здравствене институције у Бразилу потврдиле су појаву Зике на сјевероистоку земље. Од октобра 2015.године и друге државе са подручја Јужне и Сјеверне Америке пријавиле су присуство овог вируса. Према подацима Европског центра за спречавање и сузбијање болести, Зика вирус је забиљежен у великом броју земаља и подручја (Бразил, Колумбија, Венецуела, Ел Салвадор, Суринам, Француска Гвајана, Хондурас, Мартиник, Мексико, Панама, Парагвај, Барбадос, Боливија, Еквадор, Гвадалупе, Сент Мартин, Гвајана, Гватемала, Никарагва, Костарика, Доминиканска Република, Хаити, Порторико, Кејп Верде, Дјевичански отоци Сједињених Америчких Држава, Куракао, Фиџи, Малдиви, Самоа, Соломонски отоци, Тонга, Нова Каледонија, Тајланд). У Европи је досад регистровано неколико увезених случајева Зика вирусне инфекције код особа које су претходно боравиле у државама захваћеним епидемијом.

   Детаљније

   Препоруке путницима који путују у подручја погођена ЗИКА вирусом


   Зика вирус је вирус из рода флавивируса који изазива Зика болест која је преноси убодом зараженог комарца из рода едес, а овај комарац преноси и болести као што су денга, чикунгуња и жута грозница.

   Након убода зараженог комарца, временски период за појаву симптома се креће од 3 до 12 дана, а већина инфекција (око 80%) остаје асимптоматска што значи да особе не развију никакве симптоме. 

   Детаљније

   Свјетски дан бубрега, 11. март


   Свјетски дан бубрега

   Свјетски дан бубрега обиљежава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног савеза фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations)  у више од 100 земаља широм свијета. Свјетски дан бубрега највећа је глобална кампања осмишљена ради подизања свијести о важности здравља бубрега.

   Детаљније

   Свјетски дан ријетких болести, 29. фебруар


   Свјетски дан ријетких болести, 29. фебруар

   Тема: Глас пацијента

   Слоган: Придружите нам се да се чује наш глас о ријетким болестима

   Међународна заједница за ријетке болести већ девет година обиљежава Дан ријетких болести.

   Дана 29. фебруара 2016. људи који живе са неком ријетком болешћу или су њом погођени, организације пацијената,политичари, старатељи, здравствени радници и истраживачи удружиће се да би подигли свијест о ријетким болестима. 

   Детаљније

   Одржана радионица на тему "Програм имунизације у Републици Српској"


   У Институту за јавно здравство Републике Српске је, 17. и 18. фебруара 2016. године, одржана дводневна радионица под називом „Програм имунизације у Републици Српској“.

   Детаљније

   Свјетски дан сексуалне и репродуктивне свијести - 12. фебруар


   Обиљежавање Свјетског дана сексуалног и репродуктивног здравља  начин је да се подигне свјесност о питањима сексуалног и репродуктивног здравља и да се спријече сексуално преносна обољења.

   Детаљније

   Свјетски дан борбе против карцинома, 04. фебруар


   Регистар малигних болести у Републици Српској успостављен je 2001. године. Све здравствене установе су у обавези да достављају пријаве малигних болести у Институт за јавно здравство и регионалне центре. Регистар обезбјеђује податке о кретању малигних болести који укључују квалитативне показатеље оболијевања и умирања од малигних болести према полу и старости.

   Детаљније

   Европска недеља превенције карцинома грлића материце 19. - 26. 01. 2016. године


   Карцином грлића материце је други по учесталости карцинома код женског пола. У Европи се региструје годишње 50.000 нових случајева карцинома грлића материце и 25.000 смртних исхода од карцинома грлића материце. Стопа инциденце од карцинома грлића материце у Европи је 10,6 на 100.000 жена, најнижа је у западној Европи (6,9 на 100. 000) гдје су превентивни програми добро организовани. Највиша стопа инциденце од карцинома грлића материце је у земљама Централне и Источне Европе (14,9 на 100.000)

   Детаљније