Нови летак активности Пројекта


Детаљније

Одржана завршна конференција у Љубљани


Пројекат WholEUGrain је званично завршен.

Детаљније

Утицај реклама на избор хране: примјер „gluten free“ намирница


Продаја безглутенске хране посљедњих година биљежи стални раст, те се предвиђа да ће и у наредном периоду тржиште безглутенских производа непрекидно расти. Истраживања потрошачких навика су утврдила да људи све више купују безглутенске намирнице јер их сматрају ''здравим'' и погодним за пробаву, те се тржиште безглутенских производа све више усмјерава према особама које воде здрав и активан животни стил, те при том самоиницијативно уводе безглутенске производе у своју свакодневну исхрану, иако за то немају ни један оправдан разлог. Стручњаци упозоравају да  међу  особама које не болују од целијакије или интолеранције на глутен,  нису детектовани здравствени бенефити безглутенског режима исхране.Тачније, медицински неоправдано увођење безглутенске исхране доводи до мањег  уноса  минерала и витамина, истовремено подстичући  већи  унос масти и калорија, што у коначници повећава склоност добијања на килажу.

Детаљније

Поводом Свјетског дана хране, одржана панел-конференција, 17. 10. 2022.


Поводом Свјетског дана хране, у Академији наука и умјетности Републике Српске одржана је панел-конференција којој учествују стручњаци и релевантне институције којима је производња и правилна употреба жита и производа од жита ужа специјалност. Ове године мото Свјетског дана хране је „Не заборавимо никога“, уз акценат на активности које су усмјерене на бољу производњу, бољу исхрану, боље животно окружење, бољи живот. Овај мото изабран је да укаже да је одрживи свијет, свијет у коме требамо да рачунамо на подршку свих и укључимо све - владе, приватни сектор, академска заједница и цивилно друштво морају да раде заједно и буду солидарни како би дали приоритет сигурности хране, миру и једнакости за све.

Детаљније

Изложба дјечијих радова у Источном Сарајеву


Детаљније

Обавјештење - радионица "Пробај и одлучи"


Институт за јавно здравство Републике Српске у оквиру обиљежавања Свјетског дана хране, одржаће у недјељу 16. октобра 2022. године, од 11 до 14 часова, у тржном центру Делта планет у Бањалуци (0 ниво), радионицу „Пробај и одлучи“. Грађанима ће бити представљени пекарски производи од бијелог брашна и пекарски производи од брашна од интегралних житарица (више или једнако 50% брашна цијелог зрна жита).

Детаљније

Саопштење за јавност


У сусрет обиљежавању Свјетског дана хране, 16. октобра, Институт за јавно здравство Републике Српске у наредном периоду промовисаће значај цјеловитих житарица и оброка од цјеловитих житарица у општој популацији и предшколским установама под називом „Здрав сендвич“.

Детаљније

Рецепти за здрави сендвич


Детаљније

Позив предшколским установама да учествују у иницијативи "Здрав сендвич"


ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске учествује у имплементацији Европске акције за партнерства за цјеловите житарице (WholEUGrain) чије активности имају за циљ да истакну значај цјеловитих житарица које представљају најзаступљенију храну за исхрану људи и обезбјеђују највећи дио дневног енергетског уноса, те чине основу пирамиде исхране.

Детаљније

Значај житарица


ЗНАЧАЈ ЖИТАРИЦА И ПРОИЗВОДА ОД ЦЈЕЛОВИТИХ ЖИТАРИЦА

Житарице и производи од житарица представљају најзаступљенију храну за исхрану људи и обезбјеђују највећи дио дневног енергетског уноса и тако чине основу пирамиде исхране.

Детаљније

Житарице-осврт на производе од цјеловитих житарица у исхрани дјеце


Производи од цјеловитих житарица, као што и само име говори, састоје се од цијелих сјеменки жита. Приликом рафинације скида се омотач, што доводи до губитка влакана, витамина, минерала и фитохемикалија које смањују гликемијски индекс хране. 

Детаљније

Обављена студијска посјета Данској


Предстваници Института за јавно здравство Републике Српске боравили су у студијској посјети данском Националном институту за храну и Удружењу за превенцију малигних болести оквиру WholEUGrain пројекта. Размјењена су искуства у погледу повећања видљивости произода од цјеловитих житарица те повећања њиховог уноса на основу искустава партнера Пројекта из Данске.

Детаљније

Одржана једнодневна онлајн Прољетна школа у оквиру пројекта „WholEUGrain


У оквиру пројекта „ WholEUGrain - успостављање јавно-приватног партнерства за цјеловите житарице“ 29. 3. 2022. године одржана је онлајн једнодневна Прољетна школа. На онлајн радионици учествовало је око 80 представника организација из државног и приватног сектора. Главна тема радионице је важност уноса цјеловитих житарица у људски организам, доступност тих житарица те начини и стратегије које је потребно пронаћи и донијети како би се повећао проценат уноса производа од цјеловитих житарица.

Детаљније

Програм „Школе и предшколске установе - пријатељи правилне исхране“


У Републици Српској се од 2014. године проводи програм унапређења исхране у предшколским установама, PUPPI. Неке од резултата имплементације програма можете погледати на нашој званичној интернет страници, а за више информација нас потражите или пратите активности предшколских установа у Републици Српској. Уколико желите да и ваша установа постане предшколска установа - пријатељ правилне исхране обратите нам се. Исто тако, уколико желите да ваши малишани буду дио овог програма потражите нас или контактирајте предшколску установу коју цаси малишани похађају и информишите се да ли је предшколска установа укључена у Програм.

Детаљније

Одржан први састанак у оквиру WholEUgrain пројекта, 10.12.2021.


У Институту за јавно здравство Републике Српске одржан је данас први састанак са партнерима из Данске (DVFA/Данска управа за ветеринарство и храну) и Словеније (CCIS-CAFÉ Привредна комора Републике Словеније – Комора пољопривредно-прехрамбених предузећа, а у складу са припремним активностима за учешће Института у пројекту „WholEUGrain- успостављање јавно-приватног партнерства за цјеловите житарице“.

Детаљније