У Бечу, Аустрија, одржан је састанак на тему „Једно здравље“


Oд 11 - 13. 6. 2024. године у Бечу, Аустрија, одржан је састанак на тему „Једно здравље“ који је окупио представнике земаља Европе и централне Азије. Овај важан регионални догађај окупио је представнике сектора јавног здравља, здравља животиња и животне средине, а у заједничкој организацији Организације за храну и пољопривреду (FAO), Програма Уједињених нација за животну средину (UNEP), Свјетске здравствене организације (СЗО) и Свјетске организације за здравље животиња (WОАH), а сви су чланови Регионалног механизма координације „Једног здравља у Европи.

Детаљније

На Бледу одржан састанак Глобалног програма за лидерство у области рада лабораторија за подрегион Балкана


На Бледу, Словенија, 12. и 13. јуна 2024, одржан је уводни састанак Глобалног програма за лидерство у области рада лабораторија (Global Laboratory Leadership Programme, GLLP).

Детаљније

Одржан тренинг у области транспорта инфективних супстанци у Тирани, Албанија


У Тирани, Албанија је од 28. до 30 маја 2024. године одржан тренингу о паковању и транспорту инфективних супстанци. Тренинг је одржан за земље Балкана, под покровитељством СЗО-а.

Детаљније

У Истанбулу одржан тренинг са темом финасирања за дјецу у области имунизације


"Јавно финансирање за дјецу у области здравља и имунизације" назив је тренинга који је од 27. 5 - 1. 6. 2024. године одржан у Истанбулу, Турска. Тренинг је одржан у организацији УНИЦЕФ-а, а окупио је представнике министарстава здравља, министарстава финансија као и јавноздравствене професионалце из различитих земаља, особље УНИЦЕФ-а те представнике других међународних организација.

Детаљније

У Будимпешти одржана радионица о храни


Специјалиста хигијене у Регионалном центру Института у Зворнику др Весна Лазић, као представник Републике Српске, учествовала је на радионици под називом „Холистички приступ у трансформацији производње хране“ у циљу обезбјеђивања здраве хране за све као и могућности практиковања правилне исхране.

Детаљније

У Хагу одржан годишњи састанак ECDC и СЗО


Начелник Службе за епидемиологију доц. др Нина Родић Вукмир учествовала је као представник Републике Српске и Босне и Херцеговине на Годишњем заједничком састанку Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације у Хагу, Холандија од 13. до 15. маја 2024. године.

Детаљније

У Барселони одржан конгрес микробиолога


У Барселони је од 27. до 30. априла 2024. одржан 34. Европски конгрес клиничке микробиологије и инфективних болести (ECCMID). Од ове године конгрес се одржава под именом „ESCMID Global“ 2024.
ESCMID Global 2024 (раније познат као ECCMID) имао је широки програм који је укључивао велики број сесија, радионица, уводних предавања, ТАЕ дане, Pre-ECCMID дане и сл.

Детаљније

На Јахорини одржана међународна конференција о водама


На Јахорини је од од 24. до 26. априла одржана Међународна конференција о водама „Одрживи развој у сектору водних услуга“ које је била посвећена реформама у сектору јавних водних услуга.

Детаљније

"Дани одтворених врата" у Институту поводом Европске/свјетске седмице имунизације


Поводом обиљежавања Европске/Свјетске седмице имунизације, Институт за јавно здравство Републике Српске (Јована Дучића 1, Бањалука) организоваће у периоду од 22. до 26. априла 2024. године "Дане отворених врата".

Детаљније

COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској, 15. 4. 2024.


Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедњих седам дана, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, у болници Св. Врачеви у Бијељини и болници Св. Апослтол Лука у Добоју, извршено је тестирање 39 лабораторијских узорака, и нови вирус корона (SARS-CoV-2)  потврђен je код једне особе. Ради се о жени из Лaкташа, старије жибвотне доби.

Детаљније

Друштво фармацеута Републике Српске у посјети Институту


Помоћник министра за фармацију Весна Випотник са сарадницима и предсједница Друштва фармацеута Републике Српске Наташа Милановић посјетиле су данас Институт за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци.

Детаљније

Први случајеви петусиса/великог кашља у Републици Српској


Др Јела Аћимовић,помоћник директора Института за медицинске послове, изјавила је данас да су Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена  четири случаја оболијавања од великог кашља.

Детаљније

У Панами се одржава Конференција глобалне мреже професионалаца у имунизацији


Помоћник директора за медицинске послове и епидемиолог у Институту др Јела Аћимовић присуствује конференцији глобалне мреже професионалаца у имунизацији TechNet која се одржава од 16. до 19. октобра 2023. у Панами (Panama City).

Детаљније

Институту уручено признање и "Витаминкин златник"


Поводом обиљежавања 75 година рада компаније Витаминка, у Банском двору у Бањалуци, уприличена је свечана академија, којој је присуствовао велики број званица, особа из јавног живота, сарадника, пословних партнера и представника медија.

Детаљније

Др Слађани Арсеновић, спец. микробиологије уручена награда за успјех током докторских студија


Медицински факултет Универзитета у Београду одржао је промоцију „Дана студената докторских академских студија“. Тема овогодишњег “Дана студената“ била је посвећена концепту отворене науке.

Тим поводом, др Слађана Арсеновић, спец. микробиологије са паразитологијом и руководилац Регионалног центра Института за јавно здравство из Фоче похваљена је за постигнут успјех током Докторских академских студија и резултате докторске дисертације објављене у часописима са JCR листе (Journal Citation Report) са кумулативним фактором утицаја ≥5 (impact factor).

Детаљније

Посјета Државног ветеринарског института Чешке Служби за санитарну хемију


У оквиру пројекта ’’Унапређење система сигурности хране у Босни и Херцеговини’’ уз подршку Чешке развојне агенције, у Институту за јавно здравство Републике Српске у посјети су били представници Државног ветеринарског института из Прага.

Детаљније

Одржан састанак партнера из здравственог сектора у УНИЦЕФу


У Бањалуци је данас одржан стручни састанак на тему исустава и пракси када је ковид и вакцинација против ковида у питању те начини унапређења превентивних мјера. 

Детаљније

Посјета УНИЦЕФ-а Институту


Представници канцеларије УНИЦЕФ-а у БиХ посјетили су јутрос Институт за јавно здравство Републике Српске гдје су са руководством Института, в. д. директора Бојаном Ђенићем и помоћником за медицинске послове др Јелом Аћимовицћ, разговарали о активностима које УНИЦЕФ и Инстутут заједно проводе на заштити здравља дјеце и омладине у Републици Српској.

Детаљније

Посјета Института "Торлак" из Београда Институту за јавно здравство Републике Српске


Представници Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ из Београда боравили су данас у посјети Институту за јавно здравство Републике Српске гдје су разговарали са в. д. директора Бојаном Ђенићем и помоћником за медицинска питања др Јелом Аћимовић.

Детаљније

У току интерна провјера у регионалним центрима по стандарду BAS EN ISO 9001:2015


У регионалним центрима Института за јавно здравство Републике Српске у току је интерна провјера система управљања према стандарду BAS EN ISO 9001:2015.

Детаљније

У Требињу одржани Спортски сусрети у здравству - Медицинијада '23


Екипе Института за јавно здравство Републике Српске учествовалe су и ове године на Радничким спортским играма које су од 23. до 27. августа 2023. одржане у туристичком комплексу Град Сунца у Требињу.

На 16. спортским сусретима учествовало је више од 800 учесника из Републике Српске и Брчко Дистрикта који су се такмичили у 17 дисциплина.

Детаљније

Oдржана завршна конференција Пројекта менталног здравља у БиХ


У Сарајеву је од 8. до 10. јуна 2023. одржана завршна конференција Пројекта менталног здравља у Босни и Херцеговини под називом „За све нас", која је окупила скоро 300 здравствених професионалаца из Босне и Херцеговине. Конференција је одржана са циљем представљања резултата остварених у области менталног здравља у протеклих тринаест година дјеловања Пројекта који је под стратешким водством Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Федералног министарства здравља имплементирао Институт за популацију и развој (IPD), а подржала Влада Швајцарске.

Детаљније

Представници Института на Савјетовању на Златибору, Србија


На Златибору се од 6. до 9. јуна 2023. одржава Савјетовање Коморе здравствених установа Србије под називом „Реформа здравства - изазови не престају".

Детаљније

Иницијативе "Школе/предшколске установе - пријатељи правилне исхране“ у Француској препозната као примјер добре праксе


Асоцијација "Let's Food" са сједиштем у Француској препознала је значај иницијативе "Школе/предшколске установе - пријатељи правилне исхране“ коју у Републици Српској проводи Институт за јавно здравство Републике Српске, те је уврстила као примјер добре праксе на своју званичну интернет страницу намијењену за све заинтересоване професионалце и доносиоце одлука.

Детаљније

Мед, квалитет и контрола меда


Лабораторије Института за јавно здравство Републике Српске овлаштене су лабораторије да врше контролу квалитета, здравствене исправности меда и утврђивање евентуалног фалсификовања меда. Испитивања меда и других производа од пчела врши се у циљу обезбјеђења за здравље сигурног производа, спречавање стављања на тржиште фалсификованих производа и коначно подизање квалитета и безбједности производа, што је основни предуслов за отварање пута “цвјетном злату” у земље региона и даље.

Детаљније

Ин мемориам - Милорад Балабан


У Бањалуци је у понедјељак 22. 11. 2021. године преминуо у 73. години живота проф. др Милорад Балабан, бивши дугогодишњи директор Института за јавно здравство Репоублике Српске, као и бивши министар здравља у Влади Републике Српске.

Детаљније

БАТА потврдила статус претходно добијене, и одобрила ново проширивање акредитације Института


ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске успјешно је завршио још једну надзорну провјеру Института за акредитацију Босне и Херцеговина (БАТА) према новом издању стандарда BAS EN ISO/IEC 17025:2018, у погледу оспособљености за извођење испитивања.

Детаљније

У Институту вакцинисани здравствени радници Ковид одјељења Завода


Након Универзитетског клиничког центра Републике Српске и  болница у Бијељини, Градишци и Приједору данас су у Институту за јавно здравство Републике Српске вакцином против ковида Спутњик В вакцинисани здравствени радници који раде у Covid-19 одјељењу које се налази у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ у Слатини са др Андрејем Благојевићем, вођом тима Covid одјељења на челу.

Детаљније

Одржана радионица под називом „Резултати надзора над инфлуенцом у сезони 2019/2020 и припрема за наредну сезону“


У Бањалуци је у организацији Института за јавно здравство Републике и Српске и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске одржана једнодневна радионица под називом "Резултати надзора над инфлуенцом у сезони 2019/2020 и припрема за наредну сезону“.

 

Детаљније

У Копенхагену одржан први састанак радних група COST акције CA18218


У Копенхагену (Данска) је од 18-19.02.2020. године одржан први састанак радних група и други састанак Управљачког тијела (Management Committee) COST (European Cooperation in Science and Technology) акције CA18218.

Детаљније

У Копенхагену одржана конференција Свјетске здравствене организације о скринингу


Од 11. до 12. фебруара 2020. године, у Копенхагену (Данска) одржана је конференција о програмима скрининга (WHO European Conference on Screening).

Детаљније

У Тирани одржана обука у вези надзора над грипом


У периоду од 05.02. до 07.02.2020. године у Тирани, Албанија, одржана је обука под називом "Epi InfoTM тренинг".

Детаљније

Oдржан 4. тренинг на тему „Хуманитарне ванредне ситуације и масовна окупљања“


У Мароку је од 27.01-31.01. 2020. године одржан 4. тренинг на тему „Хуманитарне ванредне ситуације и масовна окупљања“ („Humanitarian emergencies and mass gatherings“) у организацији MediPIET организације.

Детаљније

Корона вирус, епидемиолошка ситуација; конференција за новинаре


Поводом тренутне епидемиолошке ситуације када је у питању корона вирус, у Институту за јавно здравство Републике Српске данас је одржана конференција за новинаре на којој су учествовали в.д. директора Института Бранислав Зељковић, др Јања Бојанић помоћник директора за медицинске послове и др Нина Родић Вукмир начелник Службе за епидемиологију у Институту.

Детаљније

У Мадриду је од 10. до 20. децембра одржана радионица „Основе интерне дозиметрије“


У оквиру регионалног пројекта РЕР9149 „Побољшавање заштите од зрачења професионално изложених лица јонизујућем зрачењу“ у Мадриду је од 10. до 20. децембра одржана радионица „Основе интерне дозиметрије“ на којој је учествовала Биљана Петровић, представница Центра за заштиту од зрачења Института за јавно здравство РС. Организатор ове радионице је Међународна агенција за атомску енергију (IAEA).

Детаљније

У Београду одржан симпозијум под називом "Стремљења и новине у медицини"


У Београду је од 9. до 13. децембра 2019. године одржан симпозијум под називом Стремљења и новине у медицини, којем је у име Института за јавно здравство Републике Српске учествовала др сц. мед. Стела Стојисављевић, специјалиста социјалне медицине.

Детаљније

У Подгорици одржана TAIEX радионица о програмима скрининга


У Подгорици (Црна Гора) од 12. до 13. децембра 2019. године, одржана је радионица о програмима скрининга карцинома дебелог и задњег цријева  (Multi-country Workshop on Scaling up colorectal cancer screening programmes in the SEEHN countries) на којој је учествовала др Дијана Штркић, начелница Службе за социјалну медицине у Института за јавно здравство Републике Српске.

Детаљније

Одржан научни скуп на тему "Малигне болести у Републици Српској"


Одјељење медицинских наука Академије наука и умјетности Републике Српске, препознајући значај раног откривања и дијагностиковања малигних обољења, а с циљем побољшања ефективности лијечења,  организовало је 29.11.2019. године научни скуп на тему „Малигне болести у Републици Српској – савремени приступ и превенција“.

Детаљније

Тестирање на ХИВ/АИДС


Поводом  Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, 1. децембра 2019. године, од 12 до 20 часова, у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање (ДПСТ) Института за јавно здравство Републике Српске, организовано је тестирање на ХИВ. Позиву на тестирање одазвало се 14 грађана. Сви тестови су били негативни.

Детаљније

ОБАВЈЕШТЕЊЕ-ЗАВРШЕНА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПЕ


Обавјештавају се грађани да је вакцинација против грипе у Институту за јавно здравство Републике Српске успjешно проведена. За задовољством можемо рећи да је за само двије седмице утрошено је свих 3500 доза колико је Институт обезбиједио за вакцинацију по личном избору.

Детаљније

Почела вакцинација против грипа


У Институту  за јавно здравство Републике Српске данас одржана конференција за новинаре поводом почетка вакцинације против грипе за сезону 2019/20. Институт је набавио 3000 доза вакцина за кетегорије које желе да се вакциништу по сопственом избору, док је у сарадњи са ФЗО РС набављено 15.000 доза за категорије становништва које су ослобођене плаћања вакцине.

Детаљније

Одржано предавање поводом Свјетске седмице свјесности о антибиотицима


Поводом Свјетске седмице свјесности о антибиотицима, која се обиљежава од 18.м до 24. новембра, амфитеатру Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци данас је одржано је предавање студентима шесте године факлутета на тему антимикробне резистенције у Републици Српској.

Детаљније

ОБАВЈЕШТЕЊЕ-ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПЕ


Вакцинација против грипе за категорије становништва које се жели вакцинисати по личном избору почиње у сриједу, 13. новембра 2019. године у Институту за јавно здравство Републике Српске. Заинтересовани се могу вакцинисати сваки радни дан од 8 до 14 часова, а цијена вакцине је 22 КМ.

Детаљније

У Брчком је 6. и 7. новембра одржана дводневна конференција “Дани здравља”


У Брчком је 6. и 7. новембра одржана дводневна конференција “Дани здравља”, први пут у организацији Фонда здравственог осигурања Брчко дистрикта БиХ, а уз техничку подршку Удружења грађана “Беба више”.

Детаљније

У Коимбри, у Португалу, одржан курс за осигурање квалитета и дозиметрију за компјутерску томографију


Међународна агенција за атомску енергију (IAEA), у оквиру регионалног пројекта РЕР6038, организовала је тренинг курс за осигурање квалитета и дозиметрију за компјутерску томографију.

Детаљније

У Бриселу одржан први састанак управљачког тијела COST акције


У Бриселу (Белгија) је 28.10.2019. године одржан први састанак Управљачког тијела (Management Committee) COST (European Cooperation in Science and Technology) акције ЦА18218, у коме је учествовала др Дијана Штркић, представница ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске, као једина представница из Републике Сроске и ФБиХ у овој акцији.

Детаљније

Обиљежено 90 година постојанја и рада ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске


Институт за јавно здравство Републике Српске обиљежио је у петак 25. октобра 2019. год. 90 година постојања и рада. У радном дијелу који је одржан у виду панел дискусија којима су присуствовали бројни стручњаци како из Републике Српске и ФБиХ тако и из региона расправљало се о јавном здрављу у окружењу, превенцијама незаразних болести, надзору, дијагностици и превенцији заразних болести те јачању капацитета Института са освртом на заштиту од зрачења, санитарну хемију и фармацију. Изложбом докумената и фотографија које је за свечани дио манифестације припремио Архива Републике Српске приказан је пут развоја Института - од Дома народног здравља основаног 1929. године, преко Хигијенског завода, до Института.

Детаљније

Свјетски дан чистих руку, 15. октобар


Главни циљ Свјетског дана чистих руку је развој културе и подизање свијести прања руку сапуном као ефикасног и приступачног начина за превенцију болести. Ове године тема Свјетског дана чистих руку је „ Чисте руке за све“.

Детаљније

У Стокхолму одржана обука под називом "Брза процјена ризика"


У периоду од 7. до 8.10.2019. године у Штокхолму (Шведска) представници Института за јавно здравство Републике Српске присуствовали су обуци под називом "Брза процјена ризика" која је  организована од стране Европског центра за превенцију и контролу болести.

Детаљније

У Добоју одржан округли сто на тему „Тренутна епидемиолошка ситуација и стање здравља становништва на подручју Добоја"


У суботу, 5. октобра 2019. год, у Добоју одржан је округли сто на тему „Тренутна епидемиолошка ситуација и стање здравља становништва на подручју Добоја“. Округлом столу присуствовали су помоћник  министра здравља и социјалне заштите републике Српске Амела Лолић, директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић те љекари из Института, предстaвници домова здравља те руководиоци хигијенско-епидемиолошких служби са подручја које покрива регија Добој.

Детаљније

У Београду, од 23. до 27. септембра одржана обука "Компјутерски алати за истраживање епидемије"


У Институту за јавно здравље ""Др Милан Јовановић Батут" у Београду, од 23. до 27. септембра одржана је обука под називом "Компјутерски алати за истраживање епидемије". Обука је организована у оквиру Medipiet пројекта (Медитерански програм за тренинг из области интервентне епидемиологије), а који проводи конзорцијум који чине Институт Salud Carlos III и Фондација Estatal Salud, Infancia у Мадриду, Шпанија.

Детаљније

У Дому здравља Бањалука, 30. септембра, одржано стручно предавање на тему инфлуенце


На позив ЈЗУ Дом здравља Бањалука, начелница Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Републике Српске и координатор за надзор над инфлуенцом одржала је 26.09.2019.године стручно предавање "Анализа кретања инфлуенце у сезони 2018/19 и препоруке за унапредјење надзора".

Детаљније

У Нишу, од 24. од 27. одржани 53. Дани превентивне медицине


Представници ЈЗУ Инстута за јавно здравство Републике Српске учествовали су од 24 до 26. септембра на међународном конгресу “53. Дани превентивне медицине” у Нишу. Проф. др Јања Бојанић је представила рад на тему ”Преваленца употребе антимикробних лијекова у хируршким клиникама Универзитетског клиничког центра Републике Српске” аутора Јеле Аћимовић, Јање Бојанић, Биљане Мијовић и др.

Детаљније

У Истанбулу, 20. и 21. септембра, одржан састанак на тему побољшања приступа вакцинама


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић и начелница Службе за епидемиологију др сц. мед. Нина Родић Вукмир учествовали су на састанку у Истанбулу под називом “Побољшање приступа вакцинама за инфлуенцу кроз истраживање нових прилика за набавку вакцина за инфлуенцу у земљама југоисточне Европе“.

Детаљније

Одржана радионица "Одговорно извјештавање о грипи" 16. септембра 2019. год.


У Бањалуци је 16. септембра одржана радионица за новинаре на тему „Одговорно извјештавање о грипи-грипа у медијима“ у оквиру пројекта „Јачање капацитета за надзор и одговор на авијарну и пандемијску инфлуенцу у БиХ“.

Детаљније

Одржан 10. годишњи састанак Европске мреже за наздор над легионелом


У Атини је 9. и 10. септембра 2019. године одржан 10. годишњи састанак Европске мреже за наздор над легионелом. На састанку су присуствовале све земље чланице Мреже које припадају Европској унији, као и представници појединих земаља које се налазе у процесу придруживања ЕУ.

Детаљније

У Берлину од 2. до 6. септембра одржана Љетна школа Међународних здравствених прописа, 18. септембар 2019. год.


У организацији Роберт Кох Института из Берлина (Њемачка) у периоду од 02. до 06. септембра 2019. године у Берлину је одржана Љетна школа Међународних здравствених прописа. Едукацију су одржали представници Одјела за надзор над заразним болестима у Роберт Кох Институту, с обзиром да је овај Институт колаборативни центар Свјетске здравствене организације за припремљеност и одговор. Љетну школу је похађало 20 учесника из земаља западног Балкана.

Детаљније

Представљен документ „Анализа сезоне грипе 2018/2019 у Републици Српској", 9. septembar 2019.


Представници ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске учествовали у  петак 6. септембра 2019. год. на консултативном састанку које је организовало Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске.

Детаљније

У Истамбулу одржана радионица у вези са Пројектом пружања информација старијим лицима у вези са здравственим осигурањем, 9. септембар 2019. год.


ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, у наредне двије године, реализоваће истраживање “Пружање информација о здравственом осигурању и понашање старијих лица из руралних дијелова Републике Српске приликом тражења информација у вези са здрављем“ која дјелује у саставу Свјетске здравствене организације (World Health Organization).

Детаљније

Одржана 12. међународна конференција


Представници Службе за фармацију ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске учествовала је на 12. Међународној научној конференцији „Савремени материјали“, која је одржана од 1. до 3. септембра 2019. године у Бањалуци.

Детаљније

На Сребрном језеру одржане још једне Спортске игре радника у здравству, 4. септембар 2019. год.


Радници ЈЗУ Института за јавно здравство РС учествовали су на Спортским сусретима радника у здравству Републике Српске, које су и ове године одржане од 28. августа до 1. септембра на Сребрном језеру у Србији.

Детаљније

У Лугану, од 26. до 30. августа одржана Љетна школа о здравственим политикама, економици и менаџменту, 4. септембар 2019. год.


У Лугану, у Швајцарској, од 26. до 30. августа одржана је Љетна школа о здравственим политикама, економици и менаџменту. У име ЈЗУ Института за јавно здравство учествовао је др Северин Ракић који је постер презентацијом представио истраживање у вези са прихватањем сертификације од стране приватних здравствених установа. На семинару је учествовало 120 учесника из 30 земаља.

Детаљније

Одржана радионица на тему „Резултати епидемиолошког и вирусолошког надзора над инфлуенцом у сезони 2018/2019, 19.6.2019. год.


У Бањалуци је данас одржана радионица на тему „Резултати епидемиолошког и вирусолошког надзора над инфлуенцом у сезони 2018/2019“, на којој су учествоватли специјалисти епидемиологије, породичне медицине и инфектолози из неколико здравствених установа у Републици Српској. Радионицу су отворили помоћник министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Милојко Грујичић и директор Института Бранислав Зељковић.

Детаљније

Одржана последња радионица о комункацији у имунизацији, 13. јуни 2019. год


У Требињу је данас одржана посљедња од седам радионица из области интерперсоналне/непосредне комуникације о имунизацији коју је ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и УНИЦЕФ-а, организовао за едукацију педијатара и других здравствених радника који раде у области имунизације, са циљем да се ојачају њихови капацитети за проактивну комуникацију са родитељима/старатељима у вези имунизације.

Детаљније

Представници Института на семинару поводом Свјетског дана заштите животне средине


Представници  Службе за фармацију Института за јавно здравство Републике Српске присуствовали су  5. јуна 2019. год. семинару поводом Свјетског дана животне средине који је одржан у амфитеатру Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци.

Детаљније

Представници Института у Бриселу, 7. јуни 2019. год.


Представници Центра за здравствени менаџмент Института за јавно здравство Републикe Српске присуствовали су јуче радном састанку који је организовала Канцеларија Свјетске банке у Бриселу.

Детаљније

Епидемија морбила Пале и Источно Сарајево, 29.5.2019. год.


Домови здравља Пале и Источно Сарајево пријавили су 29. маја 2019. Институту за јавно здравство Републике Српске епидемије морбила.

Детаљније

Саопштење за јавност - вода, 30.5. 2019. год.


Анализа воде на биолошке параметре коју је ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске урадио на захтјев Водовода а.д. Бањалука, указује да нема значајнијих промјена у бројности и саставу биолошких индикатора. Није утврђено присуство хумано-патогених цријевних протозоа, као ни цријевних хелминта и њихових развојних облика. Вриједности анализираних параметара у свим узорцима из редовне контроле су у складу са Правилником о здравственој исправности воде намјењене за људску потрошњу (Сл.гл РС 88/17).Вода за пиће је здравствено исправна са аспекта свих испитиваних параметара.

Детаљније

Саопштење за јавност, 28. мај 2019. год


Поводом информација које су се појавиле на друштвеним мрежама, обавјештавамо грађане да ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске до сада нису дали ниједну, званичну или незваничну изјаву o исправности воде за пиће у Бањалуци.

Детаљније

У Бањалуци се одржава семинар "Повећање капацитета за израду плана за заштиту воде у Босни и Херцеговини", 20. мај 2019. год.


У Бањалуци се од 20. до 22. маја 2019. у хотелу Јелена  одржава радни семинар на тему „Повећање капацитета за израду плана за заштиту воде у Босни и Херцеговини“.

Детаљније

Хигијенско-епидемиолошка ситуација у Републици Српској-поплаве, 17. мај 2019. год.


ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске континуирано прати појаву и кретање заразних болести на подручју Републике Српске, а током елементарних  непогода као што су поплаве, надзор се проводи свакодневно. Институт је у сталном контакту са свим регионалним центрима (Добој, Зворник, Фоча, Источно Сарајево, Требиње) као и домовима здравља у погођеним подручјима.

Детаљније

Хигијенско-епидемиолошка ситуација у Републици Српској - поплаве, 16.5.2019. год.


ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске континуирано прати појаву и кретање заразних болести на подручју Републике Српске, а током елементарних  непогода као што су поплаве, надзор се проводи свакодневно. Институт је у сталном контакту са свим регионалним центрима (Добој, Зворник, Фоча, Источно Сарајево, Требиње) као и домовима здравља у погођеним подручјима.

Детаљније

Саопштење за јавност - поплаве, 15. мај 2019.


Служба за епидемиологију ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске континуирано прати појаву и кретање заразних болести на подручју Републике Српске, а током елементарних  непогода као што су поплаве, надзор се проводи свакодневно. Институт је у сталном контакту са свим регионалним центрима (Добој, Зворник, Фоча, Источно Сарајево, Требиње) као и домовима здравља у погођеним подручјима.

Детаљније

Саопштење за јавност - поплаве, 14. мај 2019.


Институт за јавно здравство Републике Српске активно прати епидемиолошку ситуацију у Републици Српској. Поплаве са собом носе потенцијалну опасност од погоршања хигијенско-епидемиолошких прилика, које повећавају могућност појаве заразних болести. Највећем здравственом ризику су изложене најосјетљивије групе становништва, као што су дјеца, труднице, хронични болесници и старији људи. Институт за јавно здравство Републике Српске, регионални центри Института, као и хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља, предузимају све потребне мјере да до појаве наведених заразних болести не дође.

Детаљније

Европска седмица имунизације, конференција за новинаре, 25.4.2019. год.


Поводом Европске недјеље имунизације, која се обиљежава од 23. до 30. априла, у Институту за јавно здравство РС одржана је конференција за новинаре. Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир истакла је да је због неспровођења имунизације ове године пријављено 12 случајева обољелих од морбила. Према њеним ријечима, седам случајева је лабораторијски потврђено, три су сумњива на основу клиничке слике, а за два случаја се чека анализа.  Већина случајева је регистована у Источној Илиџи, те Зворнику, као и у Бањалуци, Дервенти и другим градовима. 

Детаљније

Одржана конференција за новинаре директора Института Миодрага Марјановића, 17.4.2019. год.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Миодраг Марјановић одржао је данас конференцију за новинаре поводом одласка са мјеста директора ове институције. Марјановић је истакао да није ни на који начин био приморан да поднесе оставку већ да је у питању коалициони договор владајућих странака у Српској гдје то мјесто сада припало Уједињеној Српској. Додао је ово политичка функција, те навео да је оставку поднио Влади РС, која га је и именовала. 

Детаљније

21. Симпозијум епизоотиолога и епидемиолога у Новом Саду, 9.4.2019. год.


У Новом Саду се од 8 до 10. априла 2019.године, одржава већ традиционални  Симпозијум епизоотиолога и епидемиолога (XXИ епизоотиолошки дани) у организацији Секције за зоонозе Српског ветеринарског друштва.

Детаљније

Саопштење за јавност-морбили, 19.3.2019. године


Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати појаву и кретање заразних болести како на подручју Републике Српске, тако и на подручју Федерације БиХ, поготово након што је у Кантону Сарајево проглашена епидемија морбила, гдје је од почетка године пријављено 113 обољелих од морбила. Ово представља ризик за даље ширење морбила међу осјетљивом популацијом.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 26.2.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске, од петка 22. фебруара 2019. године до данас, пријављено je да је шест пацијента преминуло од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је да су преминула четири пацијента док су болнице Зворник и „Србија“ у Источном Сарајеву пријавиле по једног преминулог пацијента. Сви пацијенти су били средње и старије животне доби са бројним коморбидитетима и који су били позитивни на вирус инфлуенце А.

Детаљније

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске у посјети Институту, 22.2.2019. године


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић у оквиру радних посјета здравственим установама у Републици Српској посјетио је данас Институт за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци гдје је одржан састанак са директором Миодрагом Марјановићем и начелницима служби и центара ове здравствене установе.

Министар Шеранић се информисао о пословању Института, тренутним активностима, плановима за будући рад, потешкоћама када су у питању просторни капацитети регионалних центара Института, али и у самом Институту у Бањалуци.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 18.2.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске, за посљедња три дана, пријављено je да су три пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је да су пацијенти били средње и старије животне доби, са бројним коморбидитетима.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 15.2.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске, за посљедња два дана, пријављено je да су два пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је да су пацијенти били средње и старије животне доби, са бројним коморбидитетима код којих је потврђено присуство вируса инфлуенце типа А.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 13.2.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске, од почетка ове недјеље, пријављено je да су два пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је да су оба преминула пацијента била старије животне доби, са бројним коморбидитетима, код којих је потврђено присуство вируса инфлуенце типа А.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 11.2.2019. год.


Институту за јавно здравство Републике Српске за протекла три дана пријављено je да је један пацијент преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Болница „Свети апостол Лука“ из Добоја пријавила је да је преминуо пацијент старије животне доби.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 8.2.2019. год.


Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено je да су четири пацијента преминула од посљедица тешких акутних респираторних инфекција, по један пацијент у Универзитетском клиничком центру Републике Српске те болницама у Бијељини, Зворнику и Градишци. Ради се о особама средње и старије животне доби, са бројним коморбидитетима, које нису биле вакцинисане.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 6.2.2019. год.


Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је да су три пацијента преминула од посљедица  тешких акутних респираторних инфекција, два пацијента у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и један у општој болници у Требињу. Ради се о особама млађе, средње и старије животне доби, са бројним коморбидитетима и у тешком општем здравственом стању.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 4.2.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске данас је пријављено да је у периоду од 1. до 3. фебруара 2019. год. (петак, субота, недјеља) десет пацијената преминуло од посљедица тешких акутних респираторних инфекција. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је пет, док су болнице у Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву, Требињу те Психијатријска болница у Сокоцу пријавиле по једног преминулог пацијента.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 1.2.2019.


Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је Институту за јавно здравство Републике Српске да су четири пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Ради се о особама средње и старије животне доби са бројним коморбидитетима који су били позитивни на вирус инфлуенце А(Х1)пдм09.

Детаљније

Грипа-епидемиолошка ситуација, 28.1.2019. год.


Институту за јавно здравство Републике Српске данас је пријављено да је у периоду од 25. до 27.1.2019. године пет пацијената преминуло од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је четири, а општа болница Зворник једног преминулог пацијента који су били позитивни на вирус А(H1)pdm09. Ради се о особама средње и старије животне доби.

Детаљније

Нови преминули од грипе у Републици Српској, 25.1.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су три пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је да је један пацијент, средње животне доби, који је био позитиван на вирус грипа A(H1)pdm09, преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Болница „Свети апостол Лука“ Добој пријавила је да је преминуо пацијент средње животне доби, који је такође био позитиван на вирус A(H1)pdm09. Болница Требиње пријавила је да је пацијент средње животне доби преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције.

Детаљније

Нови смртни случај од грипа у Републици Српској, 24.1.2019. год.


Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је Институту за јавно здравство Републике Српске да је још један пацијент, који је био позитиван на вирус грипа A(H1)pdm09, преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Особа је била старије животне доби, и имала више коморбидитета хроничних незаразних болести.

Детаљније

Први смртни случајеви од грипа у Републици Српској, 22.1.2019.


Институту за јавно здравство Републике Српске јуче је пријављено да су три пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције (SARI).

Детаљније

На Копаонику одржан XX национални и VI међународнi научни стручни скуп Систем квалитета услов за успјешно пословање и конкурентност


U periodu od 28-30.11.2018.godine, na Kopaoniku je u organizaciji Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije održan jubilarni 20. nacionalni i 6. međunarodni naučno stručni skup Sistem kvaliteta- uslov za uspješno poslovanje i konkurentnost. Skupu je prisustvovalo preko 300 učesnika, a a među njima i direktor i predstavnik rukovodstva za kvalitet Instituta za javno zdravstvo RS, Miodrag Marjanović i Zdravka Adamović.

Детаљније

Институту за јавно здравство РС додијељен Оскар квалитета за 2018. годину, 8.11.2018.


Руководству Института за јавно здравство РС јуче је у Привредној комори Србије и свечано уручена национална награда Србије – Оскар квалитета за пословну изврсност. Институт је и апсолутни је побједник у категорији организација ван Србије. Признања за шест финалиста уручена су у оквиру 24. Форума квалитета и пословне изврсности, којим је у Србији обиљежен Свјетски дан квалитета и Европска седмица квалитета. 

Детаљније

У Институту у Бањалуци завршена вакцинација против грипе, 14.11.2018. год.


Обавјештавамо грађане да је вакцинација против грипа за сезону 2018/19, комерцијалном вакцином, завршена. Свих 1600 доза, колико је Институт обезбиједио за становништво које није ослобођено плаћања, су утрошене.

Ово је само још један доказ да су наши грађани препознали да је правовремена вакцинација најбоља и најјефтинија заштита против грипа.

Детаљније

Додјела првих рјешења о упису у Регистар додатака исхрани, 5.11.2018. год.


У Институту за јавно здравство РС данас су и званично уручена прва рјешења о упису у Регистар додатака исхрани. Рјешења за прве три фрирме "Абелафарм", "Инфармко" и "Атако" уручили су представници Министарства здравља и социјалне заштите и Института за јавно здравство РС.

Детаљније

Вакцинација против грипе, конференција за новинаре 30.10.2018. год.


Вакцинација против грипа у Институту за јавно здравство РС почеће у 1. новамбра. Начелница Службе за епидемиологију др Нина Родић Вукмир изјавила је на данашнјој конференцији за новнаре да је Институт у сарадњи са Фондом здравственог осигурања РС обезбиједио је 15.000 доза бесплатних вакцина за осјетљиве категорије. Додала је да је Институт набавио и 1600 доза комерцијалних вакцина и пацијенти који се желе вакцинисати према личном избору могу то учунити сваки радни дан од 8 до 14 часова у Институту, по цијени од 18КМ.

Детаљније

Пет пацијената обољело од грознице западног Нила у РС, 26.10.2018


Институту за јавно здравство РС пријављена су још  два пацијента обољела од грознице западног Нила. Ради се од особама женског пола, средње и старије животе доби из Добоја. Обје пацијенткиње су добро и већ су отпуштене кућама.

У РС, укупно, пет пацијената је обољело од грознице западног Нила.

Детаљније

ИЈЗ РС учествује на Петом симпозијуму о истраживањима у здравству у Ливерпулу


Институт за јавно здравство РС (ИЗЈ РС) учествује на Петом свјетском симпозијуму о истраживањима у здравству који се ове године одржава у Ливерпулу од 8. до 12. октобра. На симпозијуму учествује близу 2000 истраживача, љекара, доносиоца политика из 140 земаља цијелог свијета. Током ова три дана, одржаће се око 120 сесија.

Детаљније

Трећи пацијент у РС оболио од грознице западног Нила, 9.10.2018.


Институт за јавно здравство Републике Српске примио је данас још једну пријаву обољења грознице западног Нила.

Детаљније

Грозница западног Нила-информација


Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је данас Институту за јавно здравство РС да је преминула особа која је 20. августа 2018. примљена у УКЦ РС, код које је, између осталих обољења, утврђено позитивно присуство антитијела на вирус грознице западног Нила.

Детаљније

Други случај оболијевања од грознице западног Нила, 3.9.2018. год.


Институт за јавно здравство РС примио је још једну пријаву обољења грознице западног Нила.

Ради се о мушкој особи из Нове Тополе, старије животне доби, са тежом клиничком сликом, која болује од више хроничних обољења. У Клинику за инфективне болести УКЦ РС примљен је 20.08.2018. године. 

Детаљније

Први пацијент у Републици Српској оболио од грознице западног Нила, 15.8.2018. год.


Институту за јавно здравство Републике Српске, 15. августа 2018. године, пријављен је први пацијент код којег је утврђено присуство вируса Западног Нила и према званичној дефиницији случаја, региструје се као „вјероватан случај“ грознице западног Нила. Пацијент је након проведене одговарајуће терапије опорављен и отпуштен кући. Ради се о старијој мушкој особи са подручја Дервенте који је био хоспитализован на Универзитетком клиничком центру РС са симптомима акутног менингоенцефалитиса.

Институт за јавно здравство Републике Српске прати тренутну епидемиолошку ситуацију како код нас, тако и у Србији и региону.

Детаљније

Посјета Заводу за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније, 13. август 2018


Представници Института са директором Миодрагом Марјановићем на челу, боравили су у посјети Заводу за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније. Опширније овдје.

Детаљније

Епидемија морбила проглашена и у Бањалуци, 3.5.2018.


Дом здравља Бањалука пријавио је 3.5.2018. године епидемију морбила на територији града Бањалука. Епидемија је проглашена због ширења морбила међу штићеницима ЈУ Дом “Рада Врањешевић” Бањалука, укупно девет обољелих. 

Детаљније

У Бањалуци се одржава дводневна едукативна радионица из области имунизације, 12.4.2018.


Институт за јавно здравство РС у сарадњи са канцеларијама УНИЦЕФ-а и СЗО у БиХ те уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади РС организовао је дводневну едукација из области имунизације за педијатре, епидемиологе и специјалисте породичне медицине који обављају послове у вези са имунизацијом дјеце у Републици Српској.

Циљ радионице је унапређење знања учесника, које се односи како на освјежавање знања из основа вакцинологије, тако и на актуелна дешавања у свијету у вези са програмима имунизације и праксе у развијеним земљама, надзор над нежељеним догађајима, глобално тржиште вакцина и кретање болести које се могу превенирати вакцинама.

Детаљније

Укупно 14 пацијената обољело од морбила у РС, 4.4.2018.


Детаљније

Нова три пацијента обољела од морбила, 28.3.2018.


У лабораторији Института за јавно здравство Републике Српске, данас је потврђено да су три нова пацијента обољела од морбила.

Детаљније

Осам обољелих пацијената од морбила у Републици Српској, 23.3.2018.


ЈЗУ Болница Свети Лука из Добоја пријавила је данас Институту за јавно здравство РС још два пацијента обољела од морбила који су у чланови породице обољеле труднице из Модриче. Ради се о дјеци од три и пет година за које не постоји  евиденција да су вакцинисани МРП вакцином.

Детаљније

Нови обољели пацијент од морбила у Републици Српској, 22.3.2018.


Институту за јавно здравство РС данас, 22.3.2018. год, званично је пријављен још један пацијент који је оболио од морбила у РС. Ради се женској особи рођеној 1996. године, из Модриче, која је у четвртом мјесецу трудноће, тренутно стабилна.

Детаљније

Појава нових обољелих и пријава епидемије морбила на подручју града Источно Сарајево, 14.3.2018.


Након пријаве два пацијента обољела од морбила у Републици Српској (Власеница и Источно Сарајево) почетком марта, анализом три узорка достављена 13.3.2018. год. из болнице Касиндо у Источном Сарајеву у Институту за јавно здравство Републике Српске, за још три пацијента потврђено је да су позитивни на вирус мобила.

Ради се о пацијентима који су рођени 2016, 1993. и 1992. год.

Детаљније

Одржана конференција за новинаре поводом тренутне епидемиолошке ситуације у РС, 6.3.2018.


У Институту за јавно здравство РС данас је одржана конференција за новинаре поводом тренутне епидемиолошке ситуације у РС на којој су учестовали др Љубица Јандрић, начелница Службе за епидемиологију, Јања Бојанић помоћник директора за медицинске послове те директор Института др Миодраг Марјановић.

Др Јандрић је изјавила да су у Институту потврђена два обољела пацијента од малих богиња који нису међусобно повезана и нису животно угрожени.

Детаљније

У УКЦ РС држан курс „Промовисање и подржавање дојења у болницама пријатељима беба


У оквиру пројекта Института за јавно здравство Републике Српске - Центра за здравствени менаџмент, у периоду од 16. до 18. фебруара 2018. године у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС одржан је курс „ Промовисање и подржавање дојења у болницама пријатељима беба “ , а у оквиру УНИЦЕФ пројекта „ Акредитација болница - пријатеља беба”. Поред предавача и полазника из УКЦ РС, едукацији су присуствовали и полазници из породилишта Градишка, Приједор и Зворник, која су такође дио овог  пројекта.

  

Детаљније

Институт за јавно здравство Републике Српске обиљежио Европску недјељу превенције рака грлића материце, 31.01.2018. год.


Институт за јавно здравство Републике Српске обиљежио је у четвртак, 31.01.2018. год. Европску недељу превенције рака грлића материце пригодном манифестацијом у Центру за културу и информисање у Фочи.

Детаљније

Промоција монографије и изложбе "Хигијенски завод у Бањалуци 1929-1945"


Детаљније

Одржана радионица на тему "Имплементација Правилника о условима и начину остваривања исхране, хигијене, његе, превентивне здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи и Стандарда и норматива исхране", 07.11.2017.


У Институту за јавно здравство РС одржана је је радионица на тему "Имплементација Правилника о условима и начину остваривања исхране, хигијене, његе, превентивне здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи и Стандарда и норматива исхране".

Квалитетна исхрана дјеце у вртићима основни је предуслов за правилан раст, развој, добро здравствено стање, психофизичку кондицију, одбрамбену способност организма и одвијање свих виталних функција, изјавила је прије почетка радионице новинарима помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Републике Српске Радмила Коцић Ћућић.
Она је истакла да ће ресорно министарство истрајати у њиховој примјени, како би боравак дјеце у предшколским установама био сигуран. 

Детаљније

Обиљежавање 80 година постојања Регионалног центра Добој


Регионални центар Института за јавно здравство у Добоју 01.11.2017. год, обиљежава 80 година постојања и рада.  Давне 1937. год. почела је с радом Хигијенско-епидемиолошка станица у оквиру Дома народног здравља и то је, поред болнице у Дервенти (1885), амбулаторија у Броду (1900), лијечилишта у Теслићу (1925), била четврта здравствена установа основана на регији Добој, не рачунајући апотеке.

Детаљније

Почетак вакцинације против грипе за сезону 2017/2018, конференција за новинаре, 19.10.2017.


Институт за јавно здравство Републике Српске, на данашњој конференцији за новинаре најавио је као и претходних година, провођење комерцијалном вакцином вакцинације против грипе за текућу сезону,  2017/2018 године,.

Вакцинација ће почети 26.10.2017. године, проводиће се сваким радним даном од 8,00 до 14,00 часова у Институту, а цијена једне дозе вакцине је 18,00  КМ.

Детаљније

Почело узимање брисева у вртићима у Бањалуци


ЈЗУ Институт за јавно здравство РС у сарадњи са Центром за предшколско васпитање и образовање Бањалука почео је данас, 05. септембра 2017. год. обилазак вртића како би узели брисеве за око 2000 малишана  за редовну контролу пред почетак нове уписне године.

 

 

 

 

 

 

 

Детаљније

Појава хеморагијске грознице у појединим општинама у РС


У Републици Српској од хеморагичне грознице с бубрежним синдромом, познате и као мишја грозница, обољело је 27 особа, а на подручју 3 општине пријављена је епидемија.

Епидемија је проглашена у општини Градишка гдје је пријављено 12 обољелих, Козарској Дубици  5 обољелих и Костајници 7 обољелих, а осим тога забиљежени су у спорадични случајеви – по један у Бањалуци, Котор Вароши и Приједору.

Детаљније

Представници Института боравили у Дубаију на састанку у оквиру програма Алијансе за истраживање здравствене политике и система


Начелник Центра за здравствени менаџмент проф др Северин Ракић и проф. др Будимка Новаковић учествовали су од 29.04. до 04.06.2017. год. на састанку осам истраживачких тимова, у оквиру истраживачког програма Алијансе за истраживање здравствене политике и система (Alliance for Health Policy and Systems Researchv-AHPSR), која дјелује у саставу Свјетске здравствене организације (World Health Organisation).

Детаљније

Европска/свјетска недјеља имунизације, конференција за новинаре


Поводом Европске/свјетске седмице имунизације, у Бањалуци су данас, 25.04.2017. год., одржане конференција за новинаре и радионица која је и централна манифестациај обиљезавање седмице имунизације ове године. У овој седмици,  земље широм европског региона се уједине под слоганом Европске недјеље имунизације „Спријечити, заштитити, вакцинисати“, спроводећи активности за промовисање значаја вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље.

Детаљније

Програма одвикавања од пушења дувана међу здравственим радницима у РС и Брчко дисктрикту, први састанак


У Институту за јавно здравство РС у четвртак, 30.03.2017. године, одржан је први састанак руководилаца здравствених установа за провођење Програма одвикавања од пушења дувана међу здравственим радницима у РС и Брчко дисктрикту. 

Детаљније

Прва RANCARE конференција, Кипар


Детаљније

Бесплатно тестирање на ХИВ+ у Институту 01. децембра


Поводом 1. децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, у „Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање“ Института за јавно здравство Републике Српске (Ул. Јована Дучића 1, Бања Лука) биће организовано бесплатно тестирање на ХИВ+.

Детаљније

Антимикробна резистенција, конференција за новинаре


Поводом Свјетске седмице свјесности о антибиотицима, која се обиљежава од 14. до 20. новембра, те 18. новембра - Европског дана свјесности о антибиотицима, у Институту за јавно здравство РС одржана је конференција за новинаре на којој је истакнуто да је резистенција на антибиотике огроман свјетски проблем, јер њихово нерационално трошење наноси велику и дугорочну штету пацијенту, али и друштву јер финансијски оптерећује здравствени систем.

Детаљније

Одржана конференција "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране"


Премијерка РС Жељка Цвијановић, министри просвјете и културе Дане Малешевић и здравља и социјалне заштите Драган Богданић те представници Института за јавно здравство отворили су данас у Бањалуци конференцију "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране".

Детаљније

Почетак вакцинације против грипа, конференција за новинаре


Вакцинација против грипе за сезону 2016/2017. почеће у понедјељак, 24. 10. 2016. године у Институту за јавно здравство Републике Српске за категорије становништва које се желе вакцинисати према личном захтјеву, саопштила је данас на конференцији за новинаре начелница Службе за епидемиологију у ИЈЗ РС др Љубица Јандрић.

Детаљније

Eдукација за девет тимова домова здравља у РС-Пројект менталног здравља у БиХ


У Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци данас је одржана едукација за девет тимова домова здравља у Републици Српској у оквиру програма "Сарадња центара за ментално здравље и служби породичне медицине са циљем благовременог откривања депресије код одраслог становништва".
Циљ ове едукације је јачање капацитета за развој и имплементацију промотивно-превентивних програма у менталном здрављу усмјерених на смањење ризичних фактора и побољшања фактора заштите намијењених рањивим групама популације и онима код којих постоји ризик да то постану, а предвиђене су фазом два пројекта менталног здравља у БиХ. 

Детаљније

Представљени стандарди исхране за планирање јеловника у предшколским установама. 30.09.2016.


Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Министарством здравља и социјалне заштите РС представили су данас у Бањалуци нове стандарде исхране за планирање јеловника у предшколским установама за дјецу узраста од прве до шесте године, те упутство како ове стандарде примјењивати.

 

Детаљније

Представљање клиничких водича и промотивно – превентивних летака, 22.09.2016. год.


Представници Министарства здравља и социјалне заштите и Института за јавно здравство  Републике Српске те представници канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ представили су седам клиничких водича и једанаест промотивно – превентивних летака за докторе породичне медицине и грађане Републике Српске.

Детаљније

Спортски сусрети радника у здравству


У Бањи Врућици у Теслићу, 31. 08.2016. године свечано су отворени Десети спортски сусрети радника у здравству.

Детаљније

Грозница "западног Нила"


У периоду 2015-16. год. у Институту за јавно здравство Републике Српске није пријављен ниједан случај грознице западног Нила, као ни у периоду 2011-2013. године

У 2014. години пријављено је 10 вјероватних случајева ове болести. Сви су дијагностиковани у Заводу за микробиологију УКЦ РС и воде се као вјероватни случајеви у складу са међународном дефиницијом случаја заразних болести и ниједан случај није потврђен. Обољели су регистровани у три регије (Бањалука, Добој и Требиње), различитог су узраста, а највећи број је регистрован у мају исте године.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 17. недјеља


ИЗВЈЕШТАЈ О НАДЗОРУ НАД ИНФЛУЕНЦОМ У 17. НЕДЈЕЉИ 2016. ГОДИНЕ (25.04.-01.05.2016) У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

У 17. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 739 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 291. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 50.820 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 15.807.

Детаљније

Европска недјеља имунизације, конференција за новинаре


Посљедње седмице у априлу, у Европи и свијету, обиљежава се недјеља имунизације. Тим поводом Институт за јавно здравство РС, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске те канцеларија Свјетске здравствене организације у БиХ организовали су данас конференцију за новинаре на којој је истакнута важност имунизације прије свега у спречавању развоја озбиљних болести које изазивају вируси и бактерије.

Детаљније

Обиљежен Свјетски дан планете Земља, 22. април


Поводом Дана планете Земља на Институту за јавно здравство Републике Српске организован је стручни скуп на којем је оцијењено да се закони у области заштите животне средине не примјењују довољно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 15. недјеља


ИЗВЈЕШТАЈ О НАДЗОРУ НАД ИНФЛУЕНЦОМ У 15. НЕДЈЕЉИ 2016. ГОДИНЕ (11.04.-17.04.2016) У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

У 15. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.346 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 418. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 49.079 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 15.167.

Детаљније

Обиљежена Свјетска/Европска недјеља имунизације


У оквиру обиљежавања Свјетске/Европске недјеље имунизације, у Теслићу је одржана дводневна радионица са темом „Програм имунизације у Републици Српској“.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 13. недјеља


ИЗВЈЕШТАЈ О НАДЗОРУ НАД ИНФЛУЕНЦОМ У 13. НЕДЈЕЉИ 2016. ГОДИНЕ (28.03.-03.04.2016) У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

У 13. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.963 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 530. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 45.875 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 14.208.

Детаљније

Свјетски дан здравља, 7. април, конференција за новинаре


Свјетски дан здравља, који се сваке године обиљежава 7. априла, ове године посвећен је борби против дијабетеса (шећерне болести).

Тим поводом организована је и прес конференција на којој је истакнуто да Свјетска здравствена организација и Међународна федерација за дијабетес процјењују да је 2013. године у свијету од дијабетеса боловало око 382 милиона људи, а да ће се број обољелих од дијабетеса до 2035. године повећати на 592 милиона.

Детаљније

Успостављена Мрежа за контролу квалитета и безбједности хране југоисточне Европе, 30-31.03.2016.


На иницијативу Наставног завода за јавно здравство „Др. Андрија Штампар“ покренут пројект посебног јавноздравственог и привредног значаја

У Старој градској вијећници Града Загреба, 30. и 31. марта 2016. год. успостављена је Мрежа за контролу квалитета и безбједности хране ЈИ Европе (SEEN-FSQC), удружења које је основано на иницијативу Наставног завода за јавно здравство „Др Андрија Штампар“. Циљ Мреже је заштити здравље грађана и унаприједити привреду у регији кроз стандардизацију контролисања здравствене исправности хране и подстицање тестирања, инспекцијског надзора те менаџмента квалитете хране.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 12. недјеља


ИЗВЈЕШТАЈ О НАДЗОРУ НАД ИНФЛУЕНЦОМ У 12. НЕДЈЕЉИ 2016. ГОДИНЕ (21.03.-27.03.2016) У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

У 12. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.919 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 624. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 43.912 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 13.678.

Детаљније

Свјетски дан борбе против туберкулозе, конференција за новинаре


Прес конференција поводом 24. марта, Свјетског дана борбе против туберкулозе

Поводом Свјектског дана туберкулозе, данас је у Бањалуци одржана конфетенција за новинаре са које је поручено да туберкулоза и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. Ово је болест која може да погоди било коју особу и потребно је да сви узму учешће у борби за њено искорјењивање.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у току 2015. године у Републици Српској од туберкулозе су обољеле 353 особе, док су 2014. години евидентиране 382 новообољеле особе, што говори о тренду пада броја обољелих од туберкулозе, а то је изузетно значајно за цијели здравствени систем.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 11. недјеља


ИЗВЈЕШТАЈ О НАДЗОРУ НАД ИНФЛУЕНЦОМ У 11. НЕДЈЕЉИ 2016. ГОДИНЕ (14.03.-20.03.2016) У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

У 11. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.472 акутнe респираторнe инфекције (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 693. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 41.993 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 13.054.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 10. недјеља


ИЗВЈЕШТАЈ О НАДЗОРУ НАД ИНФЛУЕНЦОМ У 10. НЕДЈЕЉИ 2016. ГОДИНЕ (07.03.-13.03.2016) У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

У 10. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.018 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 671. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 39.521 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 12.361.

Детаљније

Донација оксиметара УКЦ РС, 14.03.2016.


Институт за јавно здравство Републике Српске донирао је данас Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске 10 оксиметара, уређаја за мјерење пулса и сатурације крви кисеоником.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 9. недјеља


ИЗВЈЕШТАЈ О НАДЗОРУ НАД ИНФЛУЕНЦОМ У 9. НЕДЈЕЉИ 2016. ГОДИНЕ (29.02.-06.03.2016) У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

У 9. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.088 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 751. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 37.503 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 11.690.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 7. недјеља


У 7. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.110 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 655. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 32.903 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 10.067.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 6. недјеља


У 6. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.115 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 763. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 30.793 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 9.412.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 5. недјеља


У 5. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.699 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 481. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 28.678 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 8649.

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 4.недјеља


У 4. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.135 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 852. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 26.979 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 8.168.

У болницама Републике Српске пријављенo је 16 случајева тешке респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију и то из: УКЦ Републике Српске у Бањалуци 12 случаја и ОБ Приједор 4 случаја. Особе су већином средње и старије животне доби.

Детаљније

Зика вирус


Зика вирус је вирус из рода флавивируса који изазива Зика болест која је преноси убодом зараженог комарца из рода Аедес, а овај комарац преноси и денгу, чикунгуњу и жуту грозницу.Вирус је први пут је изолован у 1947. од мајмуна у Зика шуми (Уганда), у комараца у истој шуми 1948. године, а 1952. године код човјека у Нигерији. 

Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 3. недјеља


У 3. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.959 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 694. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 24.844 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 7.316.

У болницама Републике Српске пријављенo је 8 случајева тешке респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију и то из: УКЦ Републике Српске у Бањалуци 6 случаја и ОБ Приједор 2 случаја.

Детаљније

Како су вакцине промијениле свијет


Детаљније

Надзор над инфлуенцом, 2. недјеља


У 2. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 1.876 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 687. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 22.885 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 6.622.

У болницама Републике Српске пријављенo је 5 случајева тешке респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију и то из УКЦ Бања Лука.

Детаљније